Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Büyük patlama teorisi uzaydaki cisimlerin birbiri ile çarpışmasını nasıl açıklıyor?

Büyük patlamanın tek bir noktadan başlayıp genişlediğini ve evreni oluşturduğunu biliyoruz. Ayrıca Cisimlerin uzayda kaotik bir şekilde çarpıştığınıda biliyoruz. Ama tek bir noktadan çıkan parçacıkların çarpışmak yerine genişleyen uzayda sürüklenmesi gerekmez miydi? Aynı Merkezden çıkan parçacıklar nasıl olurda birbirleri ile çarpışıyor ?
408 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ege Özmeral
Ege Özmeral
156K UP
Fizik Mezunu / Evrim Ağacı Yazarı

Evrenin genişlemesi hakkında akla gelen ilk sorulardan biri oluyor. Evren genişliyorsa yani galaksiler birbirinden uzaklaşıyorsa nasıl oluyor da gezegenler hala Güneş'in etrafında dönmeye devam ediyor? Nasıl oluyor da Andromeda ve Samanyolu galaksileri her geçen gün birbirine yakınlaşıyor? Hatta neden biz de Dünya'dan uzaklaşmıyoruz? Hatta ve hatta bizi oluşturan atomlar neden birbirinden uzaklaşmıyor?

Cevaba geçmeden önce bir yanlış anlamayı düzelteyim. Büyük Patlama teorisi, evrenin "tek bir noktadan" genişlediğini söylemez. Yalnızca evrenin geçmişte çok daha küçük ve sıcak bir halden genişlemeye başladığını söyler. Kozmik Mikrodalga Arkaplanı, evrendeki hidrojen ve helyum oranı gibi şeyler Büyük Patlama Teorisi'ne kanıt olarak gösterilebilir. Evrenin başlangıçta tek bir nokta yani tekilliliğe sahip olduğunu gösteren matematiksel sonuçlar olsa da fizikçiler genelde bu durumu teorinin bir eksikliği olarak yorumlar. Evrenin daha küçük ve daha çok enerjili başlangıç zamanları için bir kuantum kütle çekim kuramına ihtiyacımız var.

Genişleyen evren modeli Robertson-Walker metriği ile ortaya konur. Bu metriğin de varsayımlarından biri evrenin homojen ve izotropik olmasıdır. Evrenin homojen olması, evrendeki madde dağılımının her noktada hemen hemen aynı olması demektir. Evrenin izotropik olması demek ise evrende özel bir yön olmadığını, her yönde aynı madde dağılımı göreceğimizi söyler. Bu tarz bir evren için Einstein Alan Denklemleri'ni çözersek bize üç farklı evren modeli sunar.

Tüm Reklamları Kapat

Sıkıntı şu ki evren geniş ölçekte homojen ve izotropik olsa da daha küçük ölçekte böyle değildir. Örneğin, Dünya'nın üzerinde yaşayan bizler için kütle çekim izotropik değildir çünkü tam altımızda bizi kendine çok güçlü bir şekilde çeken Dünya söz konusudur. Bu yüzden evren genişlerken Dünya'dan uzaklaşmayız. Aynı şekilde Dünya için de tam bir izotropi söz konusu değildir çünkü Güneş onu kütle çekim ile kendine çekmektedir. Peki bu durumda Dünya ve Güneş'ten uzaklaşsak ve küçük ölçekte de homojen ve izotropik bir bölgede olsak vücudumuzdaki atomlar birbirinden uzakaşır mı? Hayır çünkü atomlar birbirilerine iyonik, kovalent, Hidrojen, vs. gibi pek çok farklı kuvvet ile bağlıdır. Bu yüzden hala tam bir homojenlik ve izotropi söz konusu değildir. Peki bu etkileşimler olmasaydı? Evet, bizi oluşturan atomlar da evren ile beraber genişler, birbirilerinden uzaklaşmaya başlardı.

205 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Veritasium. Do You Expand With The Universe?. (25 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 25 Ocak 2021. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close