Buna en temel cevap kütledir. Bir yıldızın kütlesi ile bir kayaç gezegenin kütlesi arasında çok büyük fark var. Örneğin Dünya kütle olarak Güneş'in neredeyse milyonda biri. Doğal olarak bu yapıların daha büyük olması beklenir (her ne kadar durum hep böyle olmasa da).
Burada soruyu belki de neden Jüpiter gibi gaz devleri daha büyükken kayaç gezegenler daha küçük şekline indirgemek gerek. Bunun nedeni de yine yıldız evriminde saklı. En kısa haliyle cevap: Kayaç sistemi oluşturacak elementlerin az üretiliyor olması. Hidrojen ve helyum daima bolluğu yüksek olarak kalıyor. Dolayısıyla bir gaz devini oluşturabilecek daha fazla kütle var.
Bir diğer dikkat çekmesi gereken nokta kayaç gezegenlerin Güneş'e yakın, gaz devlerinin ise uzakta olması. Bunun nedeni de yıldız rüzgarları sebebiyle toplanma diskinde bulunan hafif elementler olan hidrojen ve helyumun dışarıya daha kolay itilmesi. Yani kayaç yapıyı oluşturan ağır elementler daha az itiliyor. Dolayısıyla iç bölgelerde kayaç gezegenler görüyoruz.
Kütle ve sürüklenme hesaba katılınca, Güneş sisteminde gördüğümüz senaryo açıklığa büyük ölçüde kavuşmuş oluyor.