Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Demir
Üye
4

Ölümden sonra hiçlik durumuna geçeceksek yaşamımız anlamsız ve saçma olmuyor mu?

Öldükten sonra "hiçlik" durumuna geçeceksek şuan yaşamamızın hiçbir anlamı kalmıyor. Yaşamış olmanın farkında bile olamayacağız demektir.
10,310 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Muhammed  Musab Akdağ
Öğrenci,Okur

Köprü altında yaşayıp uyuşturucu kullanarak mutlu bir hayat yaşadığını zanneden gencin uyuşturucusunu aniden kestiğinizde hem madde yoksunluğundan hemde etrafındaki pisliğin farkına varmasından ötürü ani bir şok geçirecektir.Hatta söz konusu madde eroin yada ağır bir maddeyse o genci ölüme kadar götürecektir. Aslında öldükten sonra hiçliğin saçma olduğunu düşünme ve hayatın amacını bulamama evresi yaşadığınız çevreye göre değişir.Laik bir ailede dünyaya gelen bir gençteki etki bir kaç gün dalgınlık iken,daha yobaz bir ailede dünyaya gelen bir genci kafasındaki düşünceler ölüme kadar götüre bilir.Asında bu iki farklı ailede dünyaya gelmiş bireyler kafalarını biraz kaldırdıklarında "Ölünce farklı bir boyuta gideceğiz " tarikatının başındaki kişilerin ne kadar kolay para ve güç kazanabildiğini fark edince,dünyadaki adaletin ne kadar az olduğunu fark edince kısacası dünyadaki tüm pislikleri görünce işte bu soru akla gelir"Ben şimdiye kadar öbür dünya var diye yaşıyordum şimdi neden yaşayayım ki" sorusu akla gelir. İşte bir dine mensup olmamanın cevap vermesi en zor kısmı budur.Peki neden en zor kısmı budur çünkü bu soru herkes için farklıdır. Ama eğer hayatınıza bir anlam katmak isterseniz şunları yapmanızı tavsiye ederim

HAYAT GÖRÜŞÜNÜZÜ KÖKTEN DEĞİŞTİRİN: Çünkü eski görüşünüze göre hayat amacınız yüksek ihtimalle şu şekildeydi. işe gir, para kazan, çocuk sahibi ol, öl, öbür dünyaya git.Artık böyle olmamalı.

NE YAPMALIYIM: Hayatı olabildiğince yaşamaya çalış (Burada söylediğim şey git birine tecavüz et ,alkol kullan değil zaten öyle yaparsan hem toplum ahlakına zarar hemde kendi sağlığına zarar verirsin birde üstüne etrafındaki insanları da üzersin yani hayattan zevk almazsın) medeniyete katkıda bulun, farklı insanlarla tanış kültürünü geliştir,medeniyete katkıda bulunmaya çalış, yüksek hedeflerin olsun.Şimdi diyeceksin "iyide ben öldükten sonra bunların ne yararı var" işte gelişmiş medeniyetle gelişmemiş medeniyeti ayıran şey budur .Gelişmiş medeniyet öbür nesillere faydalı olmaya çalışır .Gelişmemiş medeniyetse tam tersi .Gelişmiş medeniyet olmak yada olmamak senin seçimin.Umarım hayat amacını bulmanda ufak bir faydam olmuştur .İyi günler.

Tüm Reklamları Kapat

1,216 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Arat
CSA

Çoğumuz düşünmemeye çalışırız. Ölümü düşünmek inançlı veya inançsız herkesi rahatsız eder. Öleceğin ve bir gün herşeyin biteceği, ne olacağını bilememek insanı dünyada en rahatsız edebilecek duyguların başında geliyor herhalde. Ne zaman aklıma gelse kovarım. İnançla da alakası yok. Cennete inananlar bile ölümden korkar. Eğer inanmıyorsan zaten hiçliğe düşeceksin ve evet, aslında yaşamanın anlamı yaşamın sona erene kadardır. Yani şuan ne anlam yüklüyorsan yükle, Son nefesini verdiğinde yaşadığının bile farkında olmayacaksın, sen diye bir şey kalmayacak. Zaten bence insanların Tanrı inancına iten en büyük sebep budur. Çoğu insan aslında dini kitapları doğru düzgün okumaz, okusa bile üstüne düşünüp anlamaya zaman ayırmaz. İnanan insanların çoğu, Kur'an'da bir takım inandırıcı sebepler varsa da bunları yakalayabilecek kadar konuyla ilgili falan değil. Çoğu tamamen ölüm korkusu ve şu hayat bittikten sonra tamamen yok olmayacaklarına dair bir umut bir ihtiyaçtan dolayı her zaman inanmaya meyillidir.

Özetle, bir ateist için ölümü düşünmek daha kolayca içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Bir deist için çok değişken olabilir. Bu konuyu herhalde yine en kolay inananlar atlatacaktır ama dediğim gibi onlar için bile her zaman çok korkutucudur ölüm, sonuçta inandığı şeyin gerçek olmama ihtimali var.

Burada farklı dini inançlara göre hayatın manasını açıklamayacağım, zaten çok genel geçer ve bilindik şeyler. Bir google search'ü ile bulunabilir. Dolayısıyla ben daha çok felsefik yaklaşmak istiyorum konuya. Hayat ebedi değil ama canlı olduğun süre içinde de bir amaç edinebilirsin. Dünyada ne kadar az uğraşın, ilgi alanın olursa o kadar zordur yaşamak. Kendine bu dünyada bir amaç, hatta amaçlar edinmeli insan. Küçük şeylerde mutlululuğu bulmayı öğrenmeli. Ancak böyle hayatı anlamlı kılabiliriz bence. Gerçekten sevmek ve sevilmek de çok önemli oluyor bu yolda. Önce hayattaki ilgi alanlarını keşfetmesi lazım insanın hayatına anlam kazandırabilmek için. Yeni şeyler öğrenmeye, farklı şeyler deneyimlemeye açık olması lazım. Kendini bile tanımayan o kadar çok insan var ki. Nelerden hoşlandığını, aslında nelere önem verip, nelerle mutlu olduğunu bilmeyen...

Tüm Reklamları Kapat

Özetle, başa dönersek, aslında dediğim gibi, hakkın var. Herşey manasız gibi görünüyor olabilir ileride yok olacağını, var olmuş olduğunu bile bilemeyeceğini düşünmek seni korkutuyor olabilir, herkes için böyle ama bu ne kadar uzak olduğunu bilmediğin bir gelecek. Oysa sen şuan burdasın, yaşıyorsun, hayattasın... Ne mutlu ediyor seni ? Ne güldürüyor yüzünü ? Neler keyif verir sana hayatta ? Hayır, pahalı cep telefonu, yada marka kıyafetler falan değil, bir anlık yalan mutluluklardan değil, kalıcı ve sürdürülebilir mutluluklardan bahsediyorum. Herhangi bir şeyi öğrenip, o şeyi tutkuyla yapmaktan bahsediyorum. Envai çeşit spordan, sanata, okumaktan gezmeye, sosyal sorumluluk işlerinden mahallende her gün gördüğün bir kediyi beslemeye, belki ufacık bir bitkiyle ilgilenmeye kadar herşey olabilir. İnsan işlediği kadar parıldar. Bu sorduğun sorunun cevabı hayatı dolu dolu yaşamaktır...

770 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hakan Suğanlı
ARAŞTIRMACI BİRİSİ

ÖLÜMDEN SONRA YOK OLMUYORSUN.KUANTUM AÇIKLIYOR.DİĞER BOYUTA GEÇİYORSUN İNAN BİLİM ADAMLARI YAVAŞ YAVAŞ VERİLER ALMAYA BAŞLADILAR SİZE ŞÖYLE SÖYLEYİM ŞU 100 SENE İÇERİSİNDE KUANTUM BİZE SİNYALLERLE VEYA FREKANSLAR İLE ÖLÜMDEN SONRASINI KANITLAYACAKLAR BUNA EMİNİM.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close