Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Pırtıcı
Üye 12 Aralık 2020 2 Cevap
0

Sıcak ve Soğuk Bir His Mi?

Örneğin lavabodan kırmızı yeri çevirip dokunalım bir de mavi yeri çevirip dokunalım. İki suya ayrı ayrı dokunduğumda bu sıcak olan bu soğuk olan ayrımını beynimiz nasıl yapıyor? Bu süreci sormuyorum. Demek istediğim beynimiz örneğin moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi fazla olana farklı bir his(sıcak diye adlandırdığımız)mi veriyor?
770 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 12 Aralık 2020

Ellerimizdeki termoreseptörler aracılığıyla beynimizde talamus bölgesine ulaşıyor ve hipotalamus'ta da vücut ısımız regüle ediliyor.

Sıcağı ileten reseptörlerin miyelinsiz C- fiber sinirler ve soğuğu iletenlerin miyelinsiz C-fiber ve ince bir miyelin kılıflı A delta- fiber sinirler olduğu düşünülüyor. Sıcaklık, sıcaklığı algılayan sinir hücrelerinde aksiyon potansiyel akımını arttırken, soğuk düşürüyor. Soğuğa duyarlı reseptörlerde ise soğukta sinir iletimi hızlanırken, sıcakta sinir iletimi yavaşlıyor.

Ayrıca bazı soğuğa duyarlı reseptörler 45 derece üstündeki sıcaklığa tepki veriyor. Sıcak kumlara basıldığında soğuk hissetmekteki gibi.

Tüm Reklamları Kapat

191 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ekin Günay
Ekin Günay
110K UP
Veteriner Hekimliği Öğrencisi, 4. Sınıf 22 Aralık 2020

Merve hocam çok güzel açıklamış zaten soruyu ben sadece extra ilginç bir bilgi vermek istiyorum. Soğuğu algılamamızı sağlayan reseptörler aynı zaman ıslaklığı algılamamıza da yarar. Islaklığı algılamak için özelleşmiş bir reseptörümüz yoktur. Bunun yerine sıcaklık algılayan reseptörlerimiz ve basınç reseptörlerimiz birlikte çalışarak bu işlevi görür. İlgili Evrim Ağacı makalesini kaynakça kısmına bıraktım.

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Islaklığı Algılayan Hiçbir Sinirimiz Yokken, Suyun Islak Olduğunu Nasıl Algılarız?. (12 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close