Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Taha Aydın
Taha Aydın
1,331 UP
Üye
10

Eş cinsellik hastalık değilken pedofili neden hastalıktır?

Pedofilinin bir psikiyatrik bozukluk olarak görülürken eş cinselliğin cinsel yönelim olarak görülmesinin açıklaması nedir?
5,933 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Mehmet Yayla
Mehmet Yayla
13K UP
Yerbilimlerinde PhD. ve İnuit yerleşkelerinde eğitimci.

Aslında salt biyolojik olarak bakarsak ve yalnızca "bireysel yönelimi" ya da isteği ele alırsak, ne heteroseksüellik, ne eşcinsellik, ne çocuklara, yaşlılara, ya da eşyalara/ölülere/bitkilere/hayvanlara vb. cinsel istek duymak, hatta cinsellikte şiddetten hoşlanmak vb. bireyin vücut fonksiyonlarını bozmuyor ya da onu ölüme götürmüyor. Tabi "istek/fantezi" aşamasında kaldığı sürece.

Yani bir "cinsel yönelim" ne kadar alışılmadık olursa olsun, uygulanmadığı sürece, biyolojik açıdan ve bireysel ölçekte hastalık olmuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak toplumsal açıdan bakıldığında, cinsel davranışlar genelde diğer bireyi/bireyleri de etkiliyor. Eğer yöneliminizi gerçekleştirdiğinizde, kendi vücut fonksiyonlarınız ya da başkasının vücut fonksiyonları/psikolojisi ciddi zarar görürse, bu davranış toplum sağlığı için kabul edilemez bir davranış olur. Olgunlaşmamış bir vücuda uygulanan cinsel müdahale fiziksel zarar verir. Bireyin rızası dışında gerçekleştirilen müdahale, kaçınılmaz olarak fiziksel ve psikolojik zarar verir.

Cinsellikte eyleme katılan bireyin sağlığı açısından "bilinçli rıza" şarttır. Heteroseksüellik, biseksüellik ve homoseksüellik karşılıklı ve bilinçli rıza ile yapıldığı sürece hastalık sayılamıyor. Ancak rızasız cinsel ilişki kurma isteği hastalık sayılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yetişkin olmayan bir birey için, yani bir çocuk için "bilinçli rıza" sözkonusu olmuyor. Bu yönden pedofili, yani çocuklara yönelik cinsel ilgi duyma, eylemin gerçekleşmesi durumunda bir bireye ciddi zarar veriyor. Bu yönden sağlıklı olarak kabul edilemiyor. Pedofili/zoofili/tecavüz gibi eylemlerin gerçekleşmesi, sonuçları açısından kabul edilemez oluyor.

Ayrıca, "Evrimsel açıdan, cinselliğin üremeye yönelik olması, bu yönüyle de heteroseksüel olmayan tüm ilişkilerin bozukluk sayılması" önergesi de bir çok yönden sorunlu. Bu yaklaşımla, üreme yaşını geçmiş bireylerin ilişkisinin (örneğin menopoz sonrasında bir kadın ya da andropoz sonrası bir erkeğin), ya da çocuk sahibi olamayan bir erkek ya da kadının heteroseksüel ilişkisinin de hastalık sayılması gerekirdi.

1,752 görüntülenme
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
256K UP
Düşünür

merhabalar Dr. Rick Sanchez

hastalığın tanımı= organizmanın yapı ve işleyişinde ortaya çıkan bozukluk, organizmanın fizyoloji görevlerinin bozulması durumudur.

Tüm Reklamları Kapat

bu konuda hem fikiriz, eşcinsellerin bu içgüdülerinin bizden farklı olması, onları anormal yada hasta yapmaz çünkü eşcinseller yapılarında yada fizyolojik olarak bizden farklı değiller. Araştırmalar gay, lezbiyen veya biseksüel olmanın normal ruhsal sağlıkla uyumlu olduğunu göstermektedir. Yani normal bir insandan tek farkları seçtikleri aşktır. Eşcinsel çekimler, davranışlar ve yönelimler insan cinselliğinin normal ve pozitif bir varyasyonudur. Başka bir deyişle ruhsal ya da gelişimsel bir bozukluğun işareti değildir. bundan dolayı hastalık olarak kabul edilmez. WHO, 17 Mayıs 1990’daki 43. Dünya Sağlık Kongresi’nin onayıyla eşcinselliği hastalık olmaktan çıkarmıştır.

araştırma yaptığım kaynak linki= https://tr.wikipedia.org/wiki/E%C5%9Fcinsellik

eşcinselliğin neden evrimsel süreçte elenmediği ve evrimsel problem oluşturmadığı hakkında= https://evrimagaci.org/escinsellik-ve-evrim-escinsellik-nedir-escinseller-evrimsel-surecte-neden-elenmedi-113

1,039 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
256K UP
Düşünür

Merhabalar Taha Aydın

Konu hakkında %100 kesin bilgim yok ama birtakım tahminlerim var. Öncelikle eşcinsellik denilen şey, genetik bir şeydir. Doğuştan gelir, kalıtsaldır, daha doğrusu bu bir iç güdüdür. Şöyle düşün, sen kadın vucudun a ilgi duyacak şekilde evrimleştin(erkek olduğun için, kadınlarda tam tersi), bu senin genlerinde varolan birşeydi, sonradan bunu öğrenmedin.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi birde pedofili olan bireyleri inceleyelim. Bu bireylerin neredeyse hepsi, küçük yaşta cinsel taciz yada şiddet görmüş kişilerdir(küçük yaşta şiddet görenlerin hepsi böyle olmak zorunda değil yanlış anlaşılmasın). Ve bu travma sonrasında, pedofili gibi sonradan öğrenilen bir davranış kazanırlar.beyinlerinde anormallikler kalıtsal yolla değil, nörogelişimsel bozulmalardan kaynaklıdır. Bu yüzden psikolojik yardıma ihtiyaçları vardır, bu düşüncelerinden arınmak yada dizginleyebilmek için.

Bu yüzden biri hastalık diğeri cinsel seçim olarak kabul ediliyor olabilir. Eşcinsel birisi, kendi gibi birini bulup aşk yaşasın, bunda sıkıntı yok ama pedofili birisi kendinden küçük bir çocuğa cinsel taciz ve istismar söz konusu. Yani başka birinin hayatını kötü yönlendirme ve gelişimini kötü etkileme söz konusu. Bir toplum olarak bunu engellemek ve psikolojik yardım sağlamalıyız.

740 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Ben de anlayamadım.

Şimdi evrimsel olarak genetiğimiz karşı cinse ilgi duymaya yöneliktir siz de söylemişsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Hastalık:organizmanın yapı ve işleyişinde ortaya çıkan bozukluk, organizmanın fizyoloji görevlerinin bozulması durumu.

Yani hastalık;sağlıklı,normal olmama hali,yapı ve işleyişteki anormallik,patoloji değil midir?

Tüm Reklamları Kapat

Pedofilide anormallik nörogelişimsel ,bu yüzden nörogelişimsel olarak hastalık;

Hemoseksüellikte de genetik bir “anormallik,patoloji “ var .

Tanıma göre her ikisi de hastalık bir anormalliğin hastalık sayılması için nöro gelişimsel olması şart mı?

Sonuçta eşcinsellerde bu “yönelim anormalliğine”neden olan genetik problemler var ve bu da organizmada davranışsal ve evrimsel problemlere neden olmuyor mu?

Genç Mühendis cevaplarsan sevinirim.

724 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close