Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

A Kan Grubundan Kişiler, COVID-19 Koronavirüs Hastalığına Daha Sık Yakalanıyor Olabilir!

Bazı Kan Grupları ile COVID-19 Vaka Sıklığı Arasında İlişki Bulundu; Ancak Bu Nedenle Endişelenmenize Gerek Yok!

A Kan Grubundan Kişiler, COVID-19 Koronavirüs Hastalığına Daha Sık Yakalanıyor Olabilir!
2 dakika
21,635
  • Epidemiyoloji
  • Viroloji
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Wuhan, Çin'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre A kan grubu olan insanların koronavirüse yakalanması ve bu sebepten ölmesi daha olası gözüküyor. A kan grubu en yaygın kan tiplerinden biridir, ancak bilim insanları A kan grubuna sahiplerse endişelenmemeleri gerektiği konusunda insanları uyardı.

Onaylanmış vakaları takip eden Johns Hopkins Üniversitesi haritasına göre, 0 tipi kan grubuna sahip insanların dünya çapında 200.000’den fazla kişiyi enfekte eden COVID-19’a yakalanma olasılığı daha düşük olabilir. South China Morning Post gazetesine konuşan araştırmacı Gao Yingdai şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

A tip kan grubuna sahipseniz, paniğe kapılmanıza gerek yok. Bu %100 enfekte olacağınız anlamına gelmez. Eğer 0 tip iseniz, bu kesinlikle güvende olduğunuz anlamına da gelmez. Yine de ellerinizi yıkamanız ve yetkililer tarafından yönergelere uymanız gerekir.

Araştırma, Hakem Denetiminden Henüz Geçmedi!

Şunu vurgulamakta fayda var: Bu araştırma henüz akademik bir makale olarak yayınlanmış değil, medRxiv isimli, hakem değerlendirmesi öncesinde akademik makalelerin yayınlanmasını sağlayan bir sitede yayınlanan bir "ön-araştırma". Bu tarz hızlı gelişen olaylar sırasında akademik verilerin bilim camiasına hızlıca ulaştırılması önemli; ancak bu çalışmaların hatalı veya eksik olabileceği hatırlanmalı.

Bazı virüslerin (örneğin mide iltihabına neden olan norovirüslerin) doğrudan doğruya kan gruplarına ait özel antijenleri kullanarak çoğalabildiklerini biliyoruz; dolayısıyla kan grupları ile virüsler arasında bir miktar ilişki olması çok da şaşırtıcı değil.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, sonuçlarının istatistiki olarak anlamlı olduğunu vurgulamakla beraber, sonuçlarının nihai olmadığının da altını çiziyorlar.

Araştırma Ne Söylüyor?

Araştırmacılar, 3.600’den fazla sağlıklı Wuhan sakinine karşı, Çin’de onaylanmış 2100’den fazla koronavirüs vakasını karşılaştırdı. Ayrıca Wuhan’da virüsten hayatını kaybeden 206 kişiyi inceledi. Buna göre, Wuhan sakinlerinin kan grupları şöyle dağılıyor:

  • A Grubu: %31
  • 0 Grubu: %34
  • B Grubu: %24
  • AB Grubu: %9

Buna karşılık, virüse yakalananların kan grupları ise şu şekildeydi:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

  • A Grubu: %38
  • 0 Grubu: %25
  • B Grubu: %26
  • AB Grubu: %10

Görebileceğiniz gibi farklar çok büyük değil; ancak yine de, bu araştırma sonuçlarına göre, A tipi kan grubundan olanlara arasındaki ölüm oranları, 0 grubuna göre %63 daha fazlaydı.

Kıyas olması bakımından, 2019 yılı verilerine göre Türkiye'deki kan grubu dağılımı şu şekilde:

  • A Grubu: %44
  • 0 Grubu: %34
  • B Grubu: %16
  • AB Grubu: %6

Araştırmacılar şöyle yazıyor:

A tip kan grubu insanlar enfeksiyon olasılığını azaltmak için kişisel korumaya özellikle daha fazla ihtiyaç duyabilirler.

Çalışma, A tipi kan grubu hastaların koronavirüse yakalanmak konusunda neden daha yüksek risk taşıdığına bir açıklama getiremedi.

Ne Anlama Geliyor?

Şu etapta bu verilerden anlamlı bir sonuç çıkarmak için erken. Ancak ola ki bu sonuçlar doğrulanırsa ve sonrasında daha büyük ve kapsamlı araştırmalarla da tekrar edilebilirse, o zaman belki salgın mücadelemizde kan gruplarına bağlı olarak ufak tefek düzenlemeler yapmamız gerekebilir. Örneğin kan bankalarında bulundurulması gereken kanları buna göre düzenleyebiliriz.

Bunun haricindeyse sizin bireysel olarak ek bir şey yapmanız gerek yok. Lütfen COVID-19 hastalığıyla ilgili genel hijyen kurallarını yakından takip edin.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
9
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 17
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Üzücü! 8
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 3
  • Korkutucu! 3
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: MedicalXpress | Arşiv Bağlantısı
  • J. Bowler. Some Blood Types May Be Slightly More Susceptible To Covid-19, Paper Suggests. (19 Mart 2020). Alındığı Tarih: 20 Mart 2020. Alındığı Yer: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
  • J. Zhao. (2020). Relationship Between The Abo Blood Group And The Covid-19 Susceptibility. medRxiv. | Arşiv Bağlantısı
  • A. McNamara. Blood Type A ‘More Vulnerable’ To Coronavirus. (18 Mart 2020). Alındığı Tarih: 20 Mart 2020. Alındığı Yer: BBC Science Focus | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/05/2023 07:50:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8364

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jeoloji
Küresel Isınma
Zehirli Mantar
Ay Görevleri
Afrika
Arkeoloji
Elektron
Mucize
Kimya
Yer
Canlı
Köpek
Manyetik Alan
Biyocoğrafya
Astrofizik
Felsefe
Meyve
Cinsiyet Araştırmaları
Fotosentez
Viroloji
Evrim Kuramı
Makale
Kemik
Beslenme Bilimi
Film
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Kozmik Enflasyon, Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ İzah Edebilir mi?
Kozmik Enflasyon, Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ İzah Edebilir mi?
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Büyük Patlama Teorisi: Bildiklerinizin Ne Kadarı Gerçek?
Büyük Patlama Teorisi: Bildiklerinizin Ne Kadarı Gerçek?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Stunson, et al. A Kan Grubundan Kişiler, COVID-19 Koronavirüs Hastalığına Daha Sık Yakalanıyor Olabilir!. (21 Mart 2020). Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8364
Stunson, M., Küçükkılıç, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 21). A Kan Grubundan Kişiler, COVID-19 Koronavirüs Hastalığına Daha Sık Yakalanıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved May 30, 2023. from https://evrimagaci.org/s/8364
M. Stunson, et al. “A Kan Grubundan Kişiler, COVID-19 Koronavirüs Hastalığına Daha Sık Yakalanıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8364.
Stunson, Mike. Küçükkılıç, Esra. Bakırcı, Çağrı Mert. “A Kan Grubundan Kişiler, COVID-19 Koronavirüs Hastalığına Daha Sık Yakalanıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 21, 2020. https://evrimagaci.org/s/8364.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close