Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
Ali Sert
Ali Sert
84K UP
İnceleyen 10 Kasım 2022
Bilimkurgu sevenler için orta seviyede bir dizi. Hareketli, merak uyandırıcı ve akıcı bir dizi olsa da mantıksal kopuklukların ve bilimsel açıdan eksikliklerin olduğu söylenebilir. Diziyi izlerken ''şimdi bu da nereden çıktı'' diyeceğiniz anlar çok oluyor. Dizinin ilk bölümleri gayet güzel ve ilgi uyandırıcıyken bölümler ilerledikçe vasatın altına düşüyor. Biyoloji ve genetik bilimi açısından ilgililer yorum yapmalı fakat bilimsel açıdan iddialı konular ele alınsa da eleştiriye açık olduğu söylenebilir.
Dizi
9.4/10
(17 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Sami Yusuf Aygün
4 gün önce
Bilim ve teknoloji alanında 2025 yılı, önemli gelişmelere sahne oluyor. İşte bazı dikkat çekici başlıklar:

 • Yapay Zeka Bilim Komisyonu Kuruluyor:Adalet Bakanlığı, yapay zekanın hukuki ve etik boyutlarını ele almak üzere “Yapay Zeka Bilim Komisyonu” kurma kararı aldı. Bu adım, teknolojinin insan hakları üzerindeki etkilerini değerlendirmek açısından büyük önem taşıyor. 

 • TÜBİTAK’tan Yeni Ar-Ge Öncelikleri:
TÜBİTAK, 2024-2025 döneminde yeşil büyüme, dijital dönüşüm, yapay zeka, ileri malzeme ve biyoteknolojik ilaçlar gibi alanlarda toplam 482 öncelikli Ar-Ge ve yenilik konusunu belirledi. Bu, Türkiye’nin bilim ve teknoloji vizyonunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Canberk Çolak
Canberk Çolak
297K UP
Yazar 23 Mayıs 2021 5 dk.

Obezite, insanoğlunun en önemli sorunlarından biri haline geldikçe bu soruna karşı alternatif çözümler geliştirilmeye başlandı. Bu yollardan günümüzde en popüleri, cerrahi müdahaledir. Yani kişinin yeme kapasitesinin, fiziksel olarak mideyi küçülterek ya da sindirim kanalını kısaltarak azaltmak ve böylece kişinin daha çabuk doyuma ulaşmasının sağlamaktır. Bu yazımızda bu cerrahi müdahalenin aslında ne olduğuna kısaca değineceğiz ve sonrasında bu cerrahi işlemin uzun dönemde ne kadar başarılı olduğunu inceleyeceğiz ayıracağız.

Genel olarak kilo kaybına ve onun yol açacağı her türlü sağlık sorununa karşı yapılan cerrahi müdahaleler, bariatrik cerrahi adı altında birleşir. "Bariatrik" kelimesi, Yunanca'da "ağırlık, yük" anlamına gelen "bar- (baros)" kelimesi ile "medikal/tıbbi tedavi" anlamına gelen "-iatri (iatrikos)" kelimelerinin birleşmesi ile türetilmiştir. Türkçede "kilonun medikal tedavisi" anlamına gelmektedir. "Bariatric" kelimesi ilk olarak yaklaşık 1965 yıllarında İngilizcede kullanılmaya başlanmıştır. 2000'li yıllardan beri de dilimizde İngilizce kökenli olarak kullanılmaktadır.

12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Timurhan Çakır
Öğrenci 5 gün önce Sen de Cevap Ver

Sorunuzu "İnsanlar neden daha kalın kafataslarına sahip olacak şekilde evrimleşmedi?" olarak değerlendirip cevaplandırırsak:

[1]

Evrim beynin aslında son derece iyi korunduğunu garantilemiştir. Sadece kafatası kalın ve önden kubbeli olmakla kalmaz, aynı zamanda beynin kendisi de şok emici bir sıvı içinde asılıdır.

Tüm Reklamları Kapat

İlginçtir ki, koşan insanlar düştüklerinde öne doğru düşme eğiliminde olduklarından, şok emilimi ve 'zırh' en etkili olduğu yer burasıdır.

Benzer şekilde, başın tepesi her yönden güçlü olmasına rağmen, şakaklar çok incedir; çünkü insanlar genellikle sivri cisimlerin üzerine düşme eğiliminde değildir ve bu da bir sorun teşkil eder.

Kafatası her yönden daha kalın olsaydı, çok daha ağır olurdu ve hem avcı hem de av olan memelilerde hayati önem taşıyan tüm duyuların taranmasını sağlayan kaslara baskı yapmakla kalmaz, aynı zamanda serin tutulması da daha zor olurdu... Bu nedenle kafatası, iki ayaklı (yani biraz dengesiz) grup halinde avlanan bir hayvanın aktivitesi için gereken yerlerde güçlü, hafifliği ve soğutma verimliliğini korumak için ise darbelerin nadiren gerçekleştiği yerlerde zayıf olacak şekilde evrimleşmiştir.

Kaynaklar

  1. Quora. Why Haven't Humans Evolved To Have Thicker Skulls?. Alındığı Tarih: 26 Nisan 2025. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Akın Karahasan
Seslendiren 6 Şubat 2022 2:54
Richard Feynman, bir keresinde şöyle yazmıştı:İlk bakışta oldukça üstü kapalı gibi gözüken, ünlü fizikçi Richard Feynman'ın bu sözü, aslında günümüz teknolojik...
40
Söz
Atilla ㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.
Kaynak: Bilim ve akılcılığı ön planda tutan Atatürk, bu sözü 22 Eylül 1924'te Samsun'da öğretmenlere hitaben yaptığı konuşmada dile getirmiştir. "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir." sözüyle bilimin yol gösterici olduğunu ifade etmiştir. Eğitim ve bilim alanındaki reformlarıyla Türkiye'yi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmayı hedeflemiştir. (Kaynak)
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İguana İguana
4 saat önce
Arkadaşlarımızla tartıştık bir türlü anlaşamadık. Kuralsız bir ölümüne dövüşte  şempanze mi alır jon jones mu?
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Öne Çıkan Yaşam Ağacı Gözlemi
Eren Çam
Eren Çam
2,748 UP
Gözlemi Yapan 4 gün önce Türkiye, Bursa
Bursa Özlüce'de bir yolun kenarında gözlemlendi.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Şevval Ayşe Kızılırmak
Etkinliği Ekleyen 2 hafta önce İstanbulÜcretsiz3 Mayıs
BioSphere Konferansı
03 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 04 Mayıs 2025 17:40 tarihine kadar.

İÜBBK olarak bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz BioSphere Konferansımız ile karşınızdayız! Biyolojiye dair en güncel bilgileri edinmek, alanında uzman akademisyenlerden çalışmalarını dinlemek, akademi ile sektör arasındaki bağları keşfetmek ve farklı disiplinlerden bakış açıları kazanma fırsatı sizi bekliyor. BioSphere, araştırmalarınıza yön verecek interdisipliner bakış açısı sunacak önemli bir deneyim olacak. Hepinizi BioSphere'e bekliyoruz!🧬

Deprem tehlikesi ve üniversitelerde ilan edilen iki günlük tatil sebebiyle ertelenen etkinliğimiz *3-4 Mayıs 2025* *tarihlerinde Çemberlitaş Gençlik merkezi konferans salonunda gerçekleştirilecektir.🪷

Konuklarımızın ve akışın duyurularını İÜBBK Instagram hesabımız üzerinden takip edebilirsiniz. 🌸

Tarih değişikliğinden önce kayıt formunu dolduran kişilerin değişiklik sonrası formu tekrar doldurması gerekmektedir. 🌿

Devamını Göster
6
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Sahtebilim ve Şüphecilik konusunda geliştirebilirsin.

Sahtebilim
Sahtebilim
98 Makale
19 saat 9 dakika
Öğrenmeye Başla
Komplo Teorileri
Komplo Teorileri
14 Makale
3 saat 50 dakika
Öğrenmeye Başla
Astroloji
Astroloji
4 Makale
1 saat 5 dakika
2 Soru
Öğrenmeye Başla
UFO ve Uzaylılar
UFO ve Uzaylılar
17 Makale
2 saat 44 dakika
Öğrenmeye Başla
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Evrim Ağacı'na Destek Ol
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Erdinç Ayaz Yalçın
İnceleyen10 5 gün önce
Kurtuluş Savaşı dönemini,dönemin karhamanlarını ve savaş döneminde türk halkına yaşatılan zulümü,Kuvayı Milliye'yi ve cesarete kapılıp cesurca mücadele veren türk halkını müthiş bir şekilde anlatan bir kitap.Herkes mutlaka okusun.
Kitap
10.0/10
(8 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
1
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

YouTube, Evrim Ağacı tarafından hazırlanan içerikleri video yoluyla öğrenmenin en iyi yolu! Ayrıca kanalımızda birçok bilim insanıyla röportajlarımızı, çeşitli deney gösterilerini ve diğer bilim içeriklerimizi bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close