Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

780.000 Yıllık Keşif, İlk İnsanların Bitki Bazlı Diyetle Beslendiğini Ortaya Koyuyor!

3 dakika
4,995
780.000 Yıllık Keşif, İlk İnsanların Bitki Bazlı Diyetle Beslendiğini Ortaya Koyuyor! SciTechDaily
Tüm Reklamları Kapat

Bar-Ilan Üniversitesi tarafından yürütülen ve Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayınlanan multidisipliner bir araştırma, nişasta açısından zengin bitkilerin eski avcı-toplayıcıların beslenmesinde merkezi bir rol oynadığını ortaya koyuyor.[1] İsrail'in kuzeyindeki Hula Vadisi'nin hemen güneyinde, Ürdün Nehri boyunca gerçekleştirilen yeni bir arkeolojik çalışma, erken insanların beslenme alışkanlıklarına yeni bir ışık tutuyor ve tarih öncesi beslenme alışkanlıkları hakkındaki köklü varsayımlara meydan okuyor.

Araştırma, eski avcı-toplayıcıların temel enerji kaynağı olarak hayvansal protein tüketiminden ziyade, özellikle nişastalı türler olmak üzere bitkisel gıdalara büyük ölçüde güvendiğini gösteriyor. Erken hominidlerin ağırlıklı olarak hayvansal protein tükettiği yönündeki yaygın inanışın aksine bulgular; meşe palamudu, tahıllar, baklagiller ve su bitkilerini içeren çeşitli bir bitki temelli beslenme düzenini olduğuna işaret ediyor.

Gesher Benot Ya'akov yakınlarındaki tarih öncesi yerleşimde bazalt aletler üzerinde bulunan 780.000 yıllık nişasta tanelerine odaklanan araştırmacılar, bu keşfin erken insan beslenme alışkanlıklarına dair yeni bir bakış açısı sunduğunu belirtiyor. Ayrıca araştırmacılar, Hula Gölü'nün eski kıyılarında yer alan bu alanda, 20'den fazla insan yerleşim katmanı, fosilleşmiş hayvan kemikleri ve tohumlar ile meyveler gibi korunmuş bitki kalıntıları dahil olmak üzere kapsamlı arkeolojik bulgular ortaya çıkardı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma, Dr. Hadar Ahituv'un doktora çalışmasının bir parçası olarak Bar-Ilan Üniversitesi'nin Martin (Szusz) İsrail Toprakları Çalışmaları ve Arkeoloji Bölümü'nde başladı. Ahituv, şu anda Haifa Üniversitesi Zinman Arkeoloji Enstitüsü bünyesindeki Antik Gıda İşleme Teknolojileri Laboratuvarı'nda çalışmalarını sürdürüyor.

Proje, Bar-Ilan Üniversitesi'nden Prof. Nira Alperson-Afil ve Dr. Yoel Melamed, İbrani Üniversitesi'nden Prof. Naama Goren-Inbar ve Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nden Prof. Amanda Henry gibi farklı kurumlardan uzmanları bir araya getirdi.

Araştırma, aynı zamanda paleo diyeti gibi günümüzde popülerlik kazanan, erken insan beslenmesinin esas olarak hayvansal proteine dayandığına yönelik genel anlatıyı da sorguluyor. Bu tür diyetlerin çoğu, arkeolojik alanlarda bulunan hayvan kemiklerinin yorumlarına dayanırken bitkisel gıdalar genellikle doğada kolay bozulmaları nedeniyle nadiren korunabiliyor.

Ancak, antik aletler üzerinde nişasta taneciklerinin bulunması, özellikle insan beyninin enerji ihtiyacı için hayati önem taşıyan karbonhidratlar bakımından zengin olan nişastalı yumrular, kabuklu yemişler ve kökler olmak üzere bitkilerin merkezi rolüne dair yeni bir bakış açısı sunuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan inceleme, ilk insanların bitki materyallerini işlemek için kullandıkları sofistike yöntemlerin altını çiziyor. Araştırmacılar, nişasta tanelerini bitkisel gıdaları kırmak ve ezmek için kullanılan bazalt topuzlar ve örsler üzerinde bulduklarını belirtiyor.

Bitkisel gıdaların insan tarafından işlenmesinin en eski kanıtı olan bu aletler; meşe palamudu, tahıllar, baklagiller ve sarı nilüfer ile artık nesli tükenmiş su kestanesi gibi su bitkileri dahil olmak üzere çeşitli bitkileri hazırlamak için kullanılıyordu. Araştırmacılar ayrıca polen taneleri, kemirgen kılı ve tüyler gibi mikroskobik kalıntıları da tanımlayarak nişasta bulgularının güvenilirliğini destekledi. Dr. Ahituv şunları söylüyor:

Bu keşif, atalarımızın evriminde bitkisel gıdaların önemini vurguluyor. Artık erken hominidlerin yıl boyunca çok çeşitli bitkileri topladıklarını ve bunları bazalttan yapılmış aletler kullanarak işlediklerini öğrenmiş bulunuyoruz. Ayrıca bu keşif, erken insan beslenmesinin ve bitkisel gıdalarla derin bağlantısının incelenmesinde yeni bir sayfa da açıyor.

Bulgular aynı zamanda ilk insanların sosyal ve bilişsel davranışları hakkında da fikir veriyor. Bitkileri işlemek için aletlerin kullanılması, hominidler daha büyük sosyal grupların bir parçası olarak faaliyet gösterdiğinden bu durum, yüksek düzeyde bir işbirliği ve sosyal yapıya işaret ediyor. Su ve karasal ortamlardan çeşitli kaynakları kullanma yetenekleri ise günümüzdeki modern insanlar gibi çevreleri hakkında derin bir bilgi sahibi olduklarını gösteriyor.

Tarih öncesi çalışmalar alanında önemli bir dönüm noktası olan bu keşif, eski atalarımızın beslenme alışkanlıkları hakkında değerli kanıtlar sunarken aynı zamanda insan evrimi ve karmaşık toplumların gelişimi hakkında yeni perspektifler sunuyor.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2025 05:20:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20351

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. 780.000 Yıllık Keşif, İlk İnsanların Bitki Bazlı Diyetle Beslendiğini Ortaya Koyuyor!. (15 Nisan 2025). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20351
Derin, U., Derin, U. (2025, April 15). 780.000 Yıllık Keşif, İlk İnsanların Bitki Bazlı Diyetle Beslendiğini Ortaya Koyuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20351
U. Derin, et al. “780.000 Yıllık Keşif, İlk İnsanların Bitki Bazlı Diyetle Beslendiğini Ortaya Koyuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 15 Apr. 2025, https://evrimagaci.org/s/20351.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “780.000 Yıllık Keşif, İlk İnsanların Bitki Bazlı Diyetle Beslendiğini Ortaya Koyuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, April 15, 2025. https://evrimagaci.org/s/20351.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close