50 Işık Yılı Uzaklıktaki Bir Süpernova Kitlesel Yok Oluşa Neden Olabilir!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Araştırmacılar süpernova patlamalarının Dünya üzerindeki yaşama nasıl bir etkide bulunabileceğine dair yaptıkları araştırmada, böylesi güçlü bir patlamanın gezegenimizdeki hayatı tehdit edebilmesi için, süpernovanın en fazla 50 ışık yılı uzaklıkta olması gerektiğini hesapladılar.
Geçen sene araştırmacılar, Dünya'ya yakın konumda bulunan bir süpernovanın küresel çapta nasıl bir soğuma etkisine yol açtığını keşfetmişlerdi. Şimdilerde ise farklı bir ekip ölçümleri düzeltip, 2.6 milyon yıl önce gerçekleşen patlamanın uzaklığını yarısı kadar azalttılar. Çalışmaları astrofiziğin en prestijli dergilerinden olan Astrophysical Journal tarafından kabul edildi. Kansas Üniversitesinden Adrian Melott, şimdilerde bu süpernovaya ilişkin daha fazla delil mevcut olduğunu söylüyor:
Zamanlama hesaplamaları halen daha kesin değil, fakat bu makaleyi yazmamıza neden olan şey mesafe oldu. Bu hesaplamayı yaptık çünkü bu konu hakkında çalışan diğer kişiler, düzenlenmiş bir uzaklık hesabı yapmışlar. Bu hesap mesafeyi yarısına kadar düşürüyormuş. Fakat şimdi, yeni uzaklık hesabı 150 ışık yılını ön görüyor.
Araştırmacılar bu patlamanın kozmik ışınlarının Afrika'daki Pliocene ve Pleistocene arasındaki habitata ve atmosferdeki değişimlere etkisinin olduğunu düşünüyorlar. Bu etkiler baz alındığında yapılan yeni çalışma, 50 ışık yılı uzaklıktaki bir süpernovanın ölümcül olabileceğini söylüyor. Melott şunları ekliyor:
2003 yılında yapılan bir başka çalışmada hesaplanan ölümcül mesafe dünyadan 25 ışık yılı uzaklıktı. Şimdi ise bundan biraz daha büyük olduğunu düşünüyoruz. Daha önce yapılan çalışma bazı etkileri hesaba katmamıştı veya hesaplar yeterince hassas değildi. Bu nedenle bir miktar daha fazla olabileceğini düşünüyoruz. Tabii ki değeri hassas bir şekilde hesaplayamıyoruz, yeni değer net bir sınır noktası olmayabilir. Etkideki değişim kademeli şekilde de olabilir. Fakat 40 ile 50 ışık yılı arasında olduğunu düşünüyoruz. Yani 150 ışık yılı uzaklıkta gerçekleşen bir süpernova olayı belirli bir etkiye sahip olabilir fakat bu etki, kitlesel yok oluş şeklinde olmayacaktır.
Süpernova patlamaları sırasında çok kuvvetli ışınım yaşanır, nötrinolar ve yüksek hızda yüklü parçacıklar etrafa yayılır. Sonuncusu kozmik ışınlar olarak da bilinir ve eğer süpernova patlaması yakında gerçekleşirlerse Dünya'nın atmosferine çok hızlı şekilde nüfuz edebilir. 150 ışık yılı uzaklıktaki bir süpernova, yılda birkaç bilgisayarlı tomografi taramasının oluşturacağı etkiyi oluşturabilir. Bu ölümcül bir doz değildir, fakat hayvanlarda kanser ihtimalini arttırmaya yetecek miktardadır.
Kozmik ışınlar atmosferin iyonizasyonundaki artışın da kaynağıdır. Bu da daha fazla yıldırım ve yangına sebebiyet vererek, Afrika'da birkaç milyon yıl önceki orman kayıplarının nedeni olabilir. Kozmik ışınların geniş ölçekteki etkileri gösteriyor ki süpernovalar güvenli mesafe olarak düşündüğümüz noktada dahi dehşet verici olaylardır. Fakat endişeye gerek yok, çünkü patlamak üzere olan en yakın yıldız 600 ışık yılı uzaklıktaki Betelgeuse yıldızı.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- A. L. Melott, et al. (2017). A Supernova At 50 Pc: Effects On The Earth's Atmosphere And Biota. American Astronomical Society, sf: 105. doi: 10.3847/1538-4357/aa6c57. | Arşiv Bağlantısı
- The University of Kansas. Research Increases Distance At Which Supernova Would Spark Mass Extinctions On Earth. (8 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2024. Alındığı Yer: The University of Kansas | Arşiv Bağlantısı
- IFLScience. Fukushima Disaster Gave Everyone On Earth An X-Ray Dose Of Radiation. (8 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2024. Alındığı Yer: IFLScience | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 18:26:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12883
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.