Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2024 Nobel Fizik Ödülü, Modern Yapay Zekânın Temelindeki Yöntemleri İcat Eden İkiliye Verildi!

2 dakika
1,028
2024 Nobel Fizik Ödülü, Modern Yapay Zekânın Temelindeki Yöntemleri İcat Eden İkiliye Verildi! Asianet Newsable
Tüm Reklamları Kapat

2024 Fizik Nobel Ödülü, yapay sinir ağları ve makine öğrenmesini mümkün kılan temel algoritmalar üzerine yaptıkları öncü çalışmalar nedeniyle John Hopfield ve Geoffrey Hinton'a verildi.[1]

Bu çalışmalar, ChatGPT gibi büyük dil modelleri için büyük önem taşıyor. ABD'li bilim insanı John Hopfield ve İngiliz-Kanadalı bilim insanı ve yapay zekâ uzmanı Geoffrey Hinton, makine öğreniminin temelini oluşturan keşifleri ve icatları nedeniyle 2024 Nobel Fizik Ödülü'nü almaya hak kazandılar. Nobel Ödülü'nü veren kuruluş olan İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, ödül sahiplerine verilirken yapılan açıklamada şöyle söylüyor:

Bu yılki Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan iki isim, fizik alanındaki araçları kullanarak günümüzün güçlü makine öğreniminin temelini oluşturan yöntemleri geliştirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zekâ, Nobel Fizik Ödülü verilmesi beklenen bir alan gibi görünmeyebilir, ancak öğrenebilen sinir ağlarının keşfi ve bunların uygulamaları, fizik ile yakından ilişkili iki alan olarak öne çıkmaktadır. Bu yapay sinir ağları; parçacık fiziği, malzeme bilimi ve astrofizik gibi çeşitli fizik konularında araştırmaları ilerletmek için kullanılmıştır.

Yapay sinir ağlarına dayalı makine öğrenimi; şu anda bilim, mühendislik ve günlük yaşamı köklü bir şekilde dönüştürmektedir.

ABD'de Princeton Üniversitesi'nde profesör olan Hopfield, verilerdeki görüntüleri ve diğer örüntü türlerini depolayabilen ve yeniden oluşturabilen bir "ilişkilendirme hafızasını" ilk kez makinelerde oluşturdu. Kanada'da Toronto Üniversitesi'nde profesör olan Hinton ise verilerdeki özellikleri otonom olarak bulabilen ve görüntülerdeki spesifik unsurları tanımlama gibi görevleri yerine getirebilen yapay zekâ modellerinin temelini oluşturan yöntemi icat etti. Nobel Fizik Ödülü'nün iki sahibinden biri olan Geoffrey Hinton, ödülün sahiplerinin duyurulduğu basın toplantısına telefon ile bağlanarak şöyle söyledi:

Çok şaşkınım. Bunun olacağını hiç tahmin etmemiştim.

Modern yapay zekânın öncüsü olarak bilinen Hinton, kendi deyimiyle "yapay zekânın insanların beklediğinden çok daha kısa sürede insanlardan daha akıllı hale gelebileceğini fark ettikten" sonra, yapay zekânın tehlikeleri hakkında özgürce konuşabilmek için yapay zekâ üzerine araştırmalar yaptığı teknoloji devi Google'dan 2023 yılında ayrıldı. Nobel Fizik Komitesi başkanı Ellen Moons, ödül seromonisindeki konuşmasında şöyle söylüyor:

Makine öğreniminin büyük faydaları olmasına rağmen, hızlı gelişimi geleceğimiz hakkında da endişeler doğurmuştur. İnsanlık olarak, bu yeni teknolojiyi insanlığın en büyük yararı için güvenli ve etik bir şekilde kullanma sorumluluğunu kolektif olarak taşıyoruz.

Ödül, birden fazla kazanan olması durumunda ödül sahipleri arasında paylaştırılacak olan 11 milyon İsveç kronu (1,1 milyon dolar) değerindeki bir para ödülü ile birlikte veriliyor. Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından takdim edilmekte. Dünya çapındaki fizikçiler ve bilim insanları için en prestijli ödül olarak kabul edilen ödül, birkaç kesinti dışında 1901 yılından bu yana her yıl verilmektedir. Nobel Fizik Ödülü, özellikle diğer Nobel Ödülleri arasında genellikle en büyük yankıyı uyandırmaktadır ve geçmiş kazananlar listesinde Albert Einstein, Niels Bohr ve Enrico Fermi gibi bilimin dev isimleri yer almaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Reuters

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/10/2024 08:24:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18727

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Işık Hızı
Asteroid
Gen İfadesi
Skeptisizm
Aile
Abiyogenez
Karbon
Uygulama
Astronot
Genel Halk
Atmosfer
Fizik
Yayılım
Hava
Pandemi
Bitkiler
Kanser
Maskeler
Sıvı
Hormon
Matematik
Tüyler
Allah
Maske
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Köse, et al. 2024 Nobel Fizik Ödülü, Modern Yapay Zekânın Temelindeki Yöntemleri İcat Eden İkiliye Verildi!. (8 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18727
Köse, M., Alparslan, E. (2024, October 08). 2024 Nobel Fizik Ödülü, Modern Yapay Zekânın Temelindeki Yöntemleri İcat Eden İkiliye Verildi!. Evrim Ağacı. Retrieved October 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18727
M. Köse, et al. “2024 Nobel Fizik Ödülü, Modern Yapay Zekânın Temelindeki Yöntemleri İcat Eden İkiliye Verildi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 08 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18727.
Köse, Mücahid. Alparslan, Eda. “2024 Nobel Fizik Ödülü, Modern Yapay Zekânın Temelindeki Yöntemleri İcat Eden İkiliye Verildi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 08, 2024. https://evrimagaci.org/s/18727.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close