2018 Brezilya Ulusal Müzesi Yangını, 200 Yıllık Bilimsel Veri Kaybına Yol Açtı!
Bu haber 6 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Rio de Jenario'da bulunan Brezilya Ulusal Müzesi'nde (Museu Nacional) çıkan bir yangın, 200 yıldır ayakta duran binayı neredeyse tamamen yok etti. Binayla birlikte, 200 yıldır toplanan verilerin de büyük bir kısmı yok olmuş oldu. Yangınla ilgili olarak, müzenin maddi yardım taleplerini reddeden federal devlet suçlanıyor. Müze, yangından sadece birkaç hafta önce özel bir bankadan almak zorunda kaldığı borç ile yangın söndürme sistemlerini yenilemeye hazırlanıyordu; ancak geç kalındı.
Yangın, müzenin kapalı olduğu Pazar günü başladı ve neyse ki hiçbir can kaybına neden olmadı. Ne var ki müzenin "canı" konumunda olan eserlerin ne kadarının kurtarılabileceği hakkında pek bir tahmin bulunmuyor. Müze koleksiyonunda bulunan 20 milyondan fazla eserin büyük kısmının yok olduğu tahmin ediliyor.
Museu Nacional, 1818 yılında inşa edildi. Bu özelliğiyle sadece Brezilya'nın en eski müzesi olmakla kalmıyor; aynı zamanda her iki Amerika kıtasındaki en eski müzelerden biri olma unvanını taşıyor. Brezilya Başkanı Michel Temer, yaptığı açıklamada şunu söyledi:
200 yıllık çalışma, araştırma ve bilgi kayboldu. Bu, ülkemiz için tarif edilemez büyüklükte bir kayıptır.
Museu Nacional'in en büyük koleksiyonlarından birisi, ilk kazısı 19. yüzyıla kadar uzanan Antik Mısır kalıntıları idi. Bu kalıntılar arasında Sha-Amun-em-su'nun fazlasıyla detayı bir sarkofajı da bulunuyordu. Sah-Amun-em-su bir şarkıcı idi ve mumyasının içinde bulunduğu mezarı hiç açılmamıştı.
Müzede ayrıca Amerika kıtalarında yaşayan yerlilere ait çok detaylı kalıntılar bulunuyordu. Bunların birçoğu, Avrupalılar'ın kıtaya ayak basmasından çok ama çok önceki zamanlara dayanıyordu. Bu nesneler arasında çanak çömlek, tekstil kalıntıları, alet edevat ve İnkalar, Çançaylar, Nazkalar gibi Ant Kültürleri'nden birçok medeniyete ait kalıntılar bulunuyordu. Müzede bulunan klasik antikite koleksiyonu da dünyada eşi benzeri olmayan eserlerden birisiydi. Bunlara bir örnek, Pompeii kalıntılarından çıkarılan Antik Roma nesneleriydi. Bunlara ek olarak müze, Rio de Jenario Federal Üniversitesi'nin bir parçasıydı ve dolayısıyla Brezilya'nın en büyük kütüphanelerinden birine ev sahipliği yapıyordu: 2400'ü nadir eserler olmak üzere, yarım milyon ciltlik bir kütüphane!
Yangından etrafa saçılan küller arasında, müzeden uçan bazı eserler ve kalıntılar olduğu da görüldü. Halk, özellikle de bilim insanları, öğrenciler ve araştırma görevlileri, binanın etrafındaki sokaklarda bu kalıntıları toplayarak kurtarmaya çalıştılar.
Antropolojik eserlerin yanısıra, müzede geniş bir zooloji ve botanik arşivi de bulunuyordu. Örneğin müzenin paleontoloji bölümü, Brezilya'da çıkarılan en eski insan fosiline ev sahipliği yapmaktaydı.
Müze binası, bir zamanlar Brezilya Kraliyet Ailesi'nin oturduğu St. Christopher Sarayı binasıydı - ve bina, neredeyse tamamen yok oldu.
- Yapay Zekadan Gücünü Alan Bir Çalışmaya Göre İnsanların %85'i, İklim Krizinin Olumsuz Etkilerini Çoktan Deneyimliyor!
- Bakteriler de Yaşlanır mı? Bakterilerin Yaşlanma ve Bölünme Süreçleri, Sandığımızdan Çok Daha Farklı İşliyor Olabilir!
- Küresel Problemlerin Üstesinden Gelmek İstiyorsak, Evrimi Anlamak ve Kullanmak Zorundayız!
Müzeler, bilimin ilerleyişi açısından aşırı önemlidir; çünkü bu binalarda o kadar geniş koleksiyonlar bulunur ki, birçok kıymetli kalıntı müzenin depolarında veya çekmecelerinde keşfedilmeyi bekleyen şekilde saklanır. Bilim insanları, müzelere gidip, bu kalıntıları incelemeye alarak, ilginç bulgulara erişirler. Bu nedenle müzelerin çok dikkatli bir şekilde korunması, kollanması, geliştirilmesi gerekmektedir.
Bu olay, Brezilya için geri dönülmez bir hata olsa da, Dünya'nın geri kalanına çok önemli bir ders olmalıdır: Müzelerdeki her bir eser mutlaka dijital ortama aktarılmalı, müze güvenliği had safhada tutulmalı, yangın ve deprem gibi doğa olaylarına karşı her zaman fazladan önlemler alınmalı, gerekirse 3 boyutlu tarama gibi modern teknolojiler kullanılarak eserlerin yedekleri alınmalıdır. Giden bir eserin orijinali belki asla geri gelmez; ancak en azından elde bulunan kopyalar sayesinde insanlığın kaybı en aza indirilebilir.
Evrim Ağacı ailesi adına, Brezilya'ya ve bilim camiasına derin üzüntülerimizi iletiyoruz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 14:12:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7389
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Alert. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.