Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2016'da Okyanusta Yaşanan Sıcak Hava Dalgası, 4 Milyon Deniz Kuşunun Ölümüne Neden Oldu!

4 dakika
86
2016'da Okyanusta Yaşanan Sıcak Hava Dalgası, 4 Milyon Deniz Kuşunun Ölümüne Neden Oldu! Science
Tüm Reklamları Kapat

2016 yılının başlarında, kaydedilen en şiddetli denizel sıcak hava dalgalarından biri güney Alaska’da korkunç bir manzaraya sahne oldu. Tavuk büyüklüğündeki deniz kuşları olan on binlerce bayağı dalıcımartının cesetleri, bir deri bir kemik kalmış hâlde sahillere yığılmıştı Bu manzara, sanki denizden savrulmuş ıskarta parçalarını andırıyordu. Bilim insanları başlangıçta ölü sayısını yarım milyon kuş olarak tahmin etmişti. ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi'nden bir vahşi yaşam biyoloğu olan Heather Renner şunları söylüyor:

Durumun kötü olduğunu biliyorduk. Ancak yıllar süren gözlemlerden elde edilen verileri inceledikten sonra, durumun düşündüğümüzden çok daha kötü olduğunu fark ettik.

Heather Renner ve meslektaşlarının Science dergisinde yayımlanan tahminlerine göre, ölen kuş sayısı 4 milyona ulaşmış olabilir.[1] Bu, Alaska’daki sıcak hava dalgası öncesindeki bayağı dalıcımartı popülasyonunun yarısına eşdeğer ve modern tarihte belgelenmiş en büyük hayvan kitlesel ölümlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Sekiz yıl sonra, okyanus sıcaklıkları normale dönmesine rağmen, Renner kuş popülasyonunun toparlandığına dair çok az kanıt olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmaya dahil olmayan, National Audubon Society Seabird Institute'ta koruma bilim direktörü ve deniz kuşları ekoloğu Don Lyons, şunları söylüyor:

Araştırma, bölgenin ekosisteminde çok temel değişikliklerin yaşandığını gösteriyor.

Şekil ve renk olarak zarif bir pengueni andıran bayağı dalıcımartılar, kısa kanatlarını hızla çırparak dalgaların üzerinde saatte 80 kilometre hızla uçabiliyor. Küçük balıkları yakalamak için 200 metre derinliğe kadar dalış yapabiliyorlar. Böyle bir atletik performansı sürdürebilmek için her gün vücut ağırlıklarının yarısı kadar yiyecek tüketmeleri gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

2016’daki sıcak hava dalgası sırasında bilim insanları, Alaska sahillerinde 62.000 bayağı dalıcımartı cesedi saydı. Bu sıcak hava dalgası, kuzeydoğu Pasifik Okyanusu'ndaki su sıcaklıklarını tarihi seviyelerin 2°C üzerine çıkarmış ve Yığın (İng: The Blob) olarak adlandırılmıştı. Kuşların çoğunun kışı geçirdikleri denizde ölmüştü.

Daha kapsamlı bir tablo elde etmek isteyen Heather Renner, Alaska Körfezi ve Bering Denizi’ndeki ada kolonilerine yöneldi. Bu bölgelerde yaz aylarında kayalıklarda yuva kurmak için on binlerce kuşun toplandığı yıllık sayımlar gerçekleştiriliyordu. Renner durumu şöyle açıklıyor:

İlk ölümlerden kısa bir süre sonra, birçok kayalığın artık seyrek nüfuslu olduğunu gördük. Ancak zayıf düşmüş kuşların enerji tasarrufu yapmak için denizde kalıp yuvalamaktan vazgeçmiş olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurmamız gerekiyordu. Yıllar geçtikçe, bu kuşların birçoğunun bir daha geri dönmeyeceği anlaşıldı.

Sıcak hava dalgasının üç yıl sürdüğü dönemin ardından, en yakından izlenen sekiz adada popülasyonlar %50'den fazla azaldı. Doğu Bering Denizi’ndeki koloniler ise en ağır kayıpları vererek %70 oranında küçüldü. Renner ve ekibi, toplam ölü sayısını bu veriler üzerinden 4 milyon olarak tahmin ediyor. Önceleri ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’nda (USGS) deniz biyoloğu olarak çalışan John Piatt, şunları söylüyor:

Muhtemelen kuşların sonunu getiren şey yoğun kalori ihtiyaçlarıydı. Bu sıcak hava dalgasının biyolojik etkilerinin ilk göstergesinin bayağı dalıcımartılar olmasının ana nedenlerinden biri de bu olabilir.

Bayağı dalıcımartıların diyetinde temel bir yeri olan kapelin ve kum balığı gibi ufak balık türlerinin de popülasyonlarının normal seviyelerin %50’sinin altına düştüğü görüldü. Ayrıca Pasifik morina balığı stokları çöktü ve 100 milyon dolarlık bir balıkçılık sektörü kapatılmak zorunda kaldı. Bilim insanları, sıcak hava dalgası sırasında yaklaşık 7.000 kambur balinanın da Pasifik'te kaybolduğunu, bunun da açlığa sebep olduğunu düşünüyor. Son zamanlarda bazı türlerinin ise normal seviyelerine dönmeye başladığı belirtiliyor. Alaska’daki USGS deniz ekoloğu Yumi Arimitsu şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Son birkaç yılda kapelinlerin yeniden dönmeye başladığını gördük.

Alaska Körfezi’nde morina balığı toplam biyokütlesi son 7 yılda %25 oranında arttı. Bu yıl, Alaska sularında kambur balina yavrularında da bir artış gözlendi. Ancak bayağı dalıcımartılar için herhangi bir toparlanma işareti henüz yok. Renner, bunun nedeninin devam eden yiyecek kıtlığı ve buna ek olarak bayağı dalıcımartı yumurtalarına yönelik yırtıcı hayvan saldırıları olduğunu düşünüyor. Renner durumu şöyle açıklıyor:

Zayıflamış kolonilerdeki kuşlar, kartallar gibi yırtıcılar saldırıya geçtiğinde daha kolay kaçıyor. Bu da yumurtaları aç martı kuşlarına karşı savunmasız bırakıyor.

Bayağı dalıcımartıları Galler sahillerinde on yıllardır izleyen Sheffield Üniversitesi'nden evrimsel biyolog Tim Birkhead bu açıklamayı bulduğunu belirtse de bir küçük popülasyonlar söz konusu olduğunda herkesin daha endişeli ve gergin olacağını söylüyor. Çalışmada yer almayan ve National Oceanic and Atmospheric Administration’da deniz ekoloğu olan Rob Suryan ise son olarak şöyle bitiriyor:

Bu olay, ekosistemin sıcaklıklardaki değişikliklere karşı ne kadar hassas olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bu tür sıcaklık artışlarının gelecekte bölgede daha yaygın hale geleceğini öngörüyoruz. 8 yıl geçmesine rağmen hâlâ ekosistemin nasıl bir hal alacağını görmeyi bekliyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:43:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19412

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. 2016'da Okyanusta Yaşanan Sıcak Hava Dalgası, 4 Milyon Deniz Kuşunun Ölümüne Neden Oldu!. (28 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19412
Derin, U., Derin, U. (2024, December 28). 2016'da Okyanusta Yaşanan Sıcak Hava Dalgası, 4 Milyon Deniz Kuşunun Ölümüne Neden Oldu!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19412
U. Derin, et al. “2016'da Okyanusta Yaşanan Sıcak Hava Dalgası, 4 Milyon Deniz Kuşunun Ölümüne Neden Oldu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 28 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19412.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “2016'da Okyanusta Yaşanan Sıcak Hava Dalgası, 4 Milyon Deniz Kuşunun Ölümüne Neden Oldu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 28, 2024. https://evrimagaci.org/s/19412.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close