2. Google Bilim Fuarı'nın Oy Birincisi Elif Bilgin Oldu!
27 Haziran 2013'te, Google Bilim Fuarı tarafından desteklenen İkinci Geleneksel Scientific American Bilim Eylem Halinde (Science In Action) Ödülü'nün kazananı olarak ilan edilen Elif Bilgin (16, Türkiye), 4 Eylül 2013 tarihinde Dünya'nın dört bir yanından verilen oylarla Google Bilim Fuarı'nın da birincisi olarak ilan edildi.
Bilgin, Muzları Kullanmak! Muz Kabuklarını Kullanarak, Geleneksel Petrol-Temelli Plastiklerin Yerine Biyoplastiklerin Üretimi (Going Bananas! Using Banana Peels in the Production of Bio-Plastic as a Replacement for Traditional Petroleum-Based Plastic) başlıklı projesiyle kazandı. 50.000 dolarlık para ödülünün haricinde Bilgin, 1 yıllık bilimsel danışmanlık alma fırsatı, Galapagos Adaları gezisi, LEGO, CERN ve Google Ana Üssü ziyaretleri gibi bilimin ve teknolojinin önemli yapıtaşları olan birçok noktaya ziyaret imkanı kazandı.
"Benim projem neredeyse her gün bir atık olarak çöpe fırlatılan muz kabuklarının, kabloların elektrik yalıtımını sağlayan plastik yerine kullanılmasını mümkün kılıyor. Bu, hem aşırı doğa-dostu, hem de çok ucuz bir süreç. Bu sayede petrol türevi olan plastiklerin kullanımını ciddi anlamda azaltmamız ve çevre kirliliğinin önüne geçmemiz mümkün." diye tanımlıyor projesini Elif.
Scientific American dergisinin bağımsız jürisi, geçtiğimiz aylar içerisinde Elif'in de içinde olduğu 15 kişilik finalist listesini, toplamda 120'den fazla ülkeden başvuru ve proje alan Google Bilim Fuarı içerisinden seçmiş ve sonunda Elif'i birinci olarak ilan etmişti. Şimdiyse, Google Bilim Fuarı'nın da değerlendirmeleri, hem internet üzerinden alınan oylarla, hem de fuar jürisi aracılığıyla belirlendi ve Elif yine birinci olarak belirlendi.
Ancak yarışma henüz tamamlanmış değil! Sona çok yaklaşılmış olsa da, henüz bittiği söylenemez. Çünkü Elif, Dünya'nın dört bir yanından gelen oylarla birinci seçilmiş olsa da, asıl kararı Google Bilim Fuarı jürisi verecek. Fakat bu birincilik ve Scientific American Science In Action ödülünü kazanmış olması, jürinin Elif'i seçmek konusundaki kararını etkileyecektir. Çünkü bu iki birincilik, Elif'in Google'ın aradığı kriterler dahilinde, hem bilim camiasında, hem de halk üzerinde etki yaratacak bir projeye imza attığını tasdikliyor. Tabii yine de karar jürinin olacaktır.
Süreci kısaca özetleyecek olursak:
4 Eylül 2013: Dünya halkının oylarıyla fuar birincisi Elif Bilgin ilan edildi.
22 Eylül 2013: Finalistler Google Merkezi'nden canlı yayın yapacaklar.
22 Eylül 2013: Jürinin odasından canlı yayın yapılacak.
23 Eylül 2013: Sergi Alanı'ndan canlı yayın yapılacak.
23 Eylül 2013: Google Bilim Fuarı 2013'ün ödül töreni galası yapılacak ve kazananlar belirlenecek.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Evrim Ağacı ekibi olarak Elif Bilgin'i ve net bir şekilde fark yaratacak bu muhteşem projesini gönülden destekliyor, fuarın sonucundan bağımsız olarak, bilime ömrü boyunca katkı sunmasını yürekten diliyoruz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Google Bilim Fuarı. Google Bilim Fuarı. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Google Bilim Fuarı | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 17:51:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1379
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.