2. Google Bilim Fuarı'nın Oy Birincisi Elif Bilgin Oldu!

- Özgün
- Akademi Dünyası
27 Haziran 2013'te, Google Bilim Fuarı tarafından desteklenen İkinci Geleneksel Scientific American Bilim Eylem Halinde (Science In Action) Ödülü'nün kazananı olarak ilan edilen Elif Bilgin (16, Türkiye), 4 Eylül 2013 tarihinde Dünya'nın dört bir yanından verilen oylarla Google Bilim Fuarı'nın da birincisi olarak ilan edildi.
Bilgin, Muzları Kullanmak! Muz Kabuklarını Kullanarak, Geleneksel Petrol-Temelli Plastiklerin Yerine Biyoplastiklerin Üretimi (Going Bananas! Using Banana Peels in the Production of Bio-Plastic as a Replacement for Traditional Petroleum-Based Plastic) başlıklı projesiyle kazandı. 50.000 dolarlık para ödülünün haricinde Bilgin, 1 yıllık bilimsel danışmanlık alma fırsatı, Galapagos Adaları gezisi, LEGO, CERN ve Google Ana Üssü ziyaretleri gibi bilimin ve teknolojinin önemli yapıtaşları olan birçok noktaya ziyaret imkanı kazandı.
"Benim projem neredeyse her gün bir atık olarak çöpe fırlatılan muz kabuklarının, kabloların elektrik yalıtımını sağlayan plastik yerine kullanılmasını mümkün kılıyor. Bu, hem aşırı doğa-dostu, hem de çok ucuz bir süreç. Bu sayede petrol türevi olan plastiklerin kullanımını ciddi anlamda azaltmamız ve çevre kirliliğinin önüne geçmemiz mümkün." diye tanımlıyor projesini Elif.
Scientific American dergisinin bağımsız jürisi, geçtiğimiz aylar içerisinde Elif'in de içinde olduğu 15 kişilik finalist listesini, toplamda 120'den fazla ülkeden başvuru ve proje alan Google Bilim Fuarı içerisinden seçmiş ve sonunda Elif'i birinci olarak ilan etmişti. Şimdiyse, Google Bilim Fuarı'nın da değerlendirmeleri, hem internet üzerinden alınan oylarla, hem de fuar jürisi aracılığıyla belirlendi ve Elif yine birinci olarak belirlendi.
Ancak yarışma henüz tamamlanmış değil! Sona çok yaklaşılmış olsa da, henüz bittiği söylenemez. Çünkü Elif, Dünya'nın dört bir yanından gelen oylarla birinci seçilmiş olsa da, asıl kararı Google Bilim Fuarı jürisi verecek. Fakat bu birincilik ve Scientific American Science In Action ödülünü kazanmış olması, jürinin Elif'i seçmek konusundaki kararını etkileyecektir. Çünkü bu iki birincilik, Elif'in Google'ın aradığı kriterler dahilinde, hem bilim camiasında, hem de halk üzerinde etki yaratacak bir projeye imza attığını tasdikliyor. Tabii yine de karar jürinin olacaktır.
Süreci kısaca özetleyecek olursak:
4 Eylül 2013: Dünya halkının oylarıyla fuar birincisi Elif Bilgin ilan edildi.
22 Eylül 2013: Finalistler Google Merkezi'nden canlı yayın yapacaklar.
22 Eylül 2013: Jürinin odasından canlı yayın yapılacak.
23 Eylül 2013: Sergi Alanı'ndan canlı yayın yapılacak.
23 Eylül 2013: Google Bilim Fuarı 2013'ün ödül töreni galası yapılacak ve kazananlar belirlenecek.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Evrim Ağacı ekibi olarak Elif Bilgin'i ve net bir şekilde fark yaratacak bu muhteşem projesini gönülden destekliyor, fuarın sonucundan bağımsız olarak, bilime ömrü boyunca katkı sunmasını yürekten diliyoruz.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Google Bilim Fuarı. Google Bilim Fuarı. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Google Bilim Fuarı | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/04/2025 02:54:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1379
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.