Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2. Dünya Savaşı Sırasında Paramiliter Bir Organizasyonda Görev Alan Kadınlarda, Üreme Süreci Hızlandı!

2. Dünya Savaşı Sırasında Paramiliter Bir Organizasyonda Görev Alan Kadınlarda, Üreme Süreci Hızlandı! PsyPost
4 dakika
4,730
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Nature Communications'ta yayımlanan bir araştırmaya göre, II. Dünya Savaşı sırasında paramiliter bir organizasyonda görev alan kadınlar, üreme süreçlerini hızlandırdı. Araştırma; strese, travmaya ve büyük oranlarda ölüme maruz kalmanın kadınların üreme kararlarını değiştirebileceğine dair kanıtlar sunuyor. Finlandiya Turku Üniversitesi'nden Robert Lynch şunları söylüyor:

Ben evrimsel antropoloğum ve insanların herhangi bir süreç sırasında yaşanan koşullara nasıl uyum sağladığına dair sorular bu alanın merkezinde yer alıyor. Hepsinin merkezinde ise elbette üreme var. Bu yüzden, yüksek ölüm oranı ve strese maruz kalan kadınlar hakkında bu soruların bazılarına cevap vermeye yardımcı olabilecek veriler olabileceğini öğrendiğimde, doğal olarak bu durum hayli ilgimi çekti.

Çalışmada, Finlandiya'ya ait, II. Dünya Savaşı sırasındaki tahliyeler hakkında bilgiler sunan benzersiz bir veritabanı kullanıldı.

Sovyetler Birliği, 1939'da Finlandiya'yı işgal etti ve Karelya nüfusu, Batı Finlandiya'ya kaçtı. Ancak bu tahliyelerin yaklaşık %60'ı, 1942 ve 1944 yılları arasında Finlandiya tarafından geçici olarak yeniden ele geçirilen Karelya'ya geri döndü. 1968 ve 1970 yılları arasında, 300'den fazla kişi, tahliye edilen yaklaşık 250.000 Karelyalı ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu görüşmeler; doğum yıllarına, doğum yerlerine, mesleklerine ve çocuklarının doğum yıllarına ilişkin kayıtları olan 37.613 kadını içeriyordu. Bu kadınların 4.000'inden fazlası; paramiliter Lotta Svärd örgütünün hemşireleri, hava saldırısı gözlemcileri, yemekhane görevlileri ve destek birliklerinde diğer yardımcı görevlerde bulunan üyeleri olarak listelendi. Bu kadınlar, 1939'da 12 ila 40 yaş arasındaydı.

Araştırmacılar; Lotta Svärd'a katılan genç kadınların savaş bittikten sonra ilk çocuklarına sahip olmak için daha az beklediklerini, doğum aralıklarının daha kısa ve paramiliter gruba katılmayan kadın meslektaşlarına kıyasla ömür boyu üreme şanslarının daha yüksek olduğunu buldu.

1945'te savaş bittikten sonra, savaşta görev alan kadınlar, almayanlara kıyasla çok daha çabuk çocuk sahibi olma kararı aldı.
1945'te savaş bittikten sonra, savaşta görev alan kadınlar, almayanlara kıyasla çok daha çabuk çocuk sahibi olma kararı aldı.
Nature

Lynch sözlerine şöyle devam ediyor:

Ortalama bir okuyucu, geçmiş evrimsel baskıların mevcut davranışları nasıl etkileyebileceğini anlar. Bu durumda; evrim, insanlar tehlikeli veya öngörülemeyen bir ortamda (örneğin yüksek ölüm oranı) büyüdüğünde daha fazla azaltma ilkesi uygulamayı (yani gelecekteki ödüller/güzel zamanlar için mevcut duruma katlanmayı, durumu değerlendirmeyi) tercih etmiş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu davranış; evlenip evlenmeyeceğiniz, ne zaman evleneceğiniz, çocuk sahibi olup olmayacağınız ve kaç çocuğunuz olacağı gibi kişinin yaşam yörüngesinde önemli yere sahip olan durumlarda büyük değişikliklere neden olabilir. Bunlar sıradan, önemsiz etkiler değildir. Bu etkileri temel yaşam öyküsü özelliklerinde ölçecek olursak; bunun riskten kaçınma, sosyallik veya cinsel gelişim hızı gibi önemsediğimiz diğer birçok davranış üzerinde de büyük etkileri vardır.

II. Dünya Savaşı sırasındaki bu durum, çoğu özelliği benzer iki kadın grubunun bir faktörle bölündüğü bir "doğal deney"i temsil ediyordu: kadınların Lotta Svärd'a katılıp katılmadıkları faktörü.

İki kız kardeş arasında; savaşta görev alan kişi, almayana göre çocuk sahibi olmak için çok daha az bekledi.
İki kız kardeş arasında; savaşta görev alan kişi, almayana göre çocuk sahibi olmak için çok daha az bekledi.
Nature

Lynch şöyle açıklıyor:

Düşük ölüm oranıyla karşılaşarak yaşayan kişiler genelde kendilerine ve hayat kalitelerini artırmaya yönelik yatırımlar yapıyor. Savaş hali gibi durumlar deneyimlemiş ve yüksek ölüm oranlarıyla karşılaşmış kişiler ise daha erken çocuk sahibi olmak ve geniş aileler kurmak istiyor. Çalışmamızı; biri organizasyonda görevli olan ve diğeri olmayan olmak üzere iki kız kardeş kümeleri üzerinde yaptık, buna ek olarak görevli kadının savaş öncesi ve sonrası üreme zamanlarını test ettik.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu iki gruptan biri savaşta görev almış, diğeri almamış kişilerden oluşuyordu ve her iki grup da savaş sonrası aynı ortamda yaşamaya devam ettiler. İrdelenmesi gereken en önemli durumlardan biri, bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğidir. Daha yüksek ölüm oranına veya strese maruz kalma, üreme zamanlamasını nasıl etkiler? Hızlandırılmış üreme ile sonuçlanan davranışsal değişimin yaklaşık nedenlerini tam olarak bilmiyoruz (örneğin, riskten kaçınma).

Çalışmanın günümüz için de etkileri olabileceği iddia ediliyor. Lynch sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Bu bulgu ve bunun gibi diğer çalışmaların mevcut pandemi için etkileri olabilir. Bu elbette bir spekülasyon, ancak bu zamanın çocukları COVID-19 kaynaklı ‘sersemletici’ ölüm oranlarıyla ilgili haberlere veya kendi aile bireylerinin ölümlerine maruz kalıyorsa, bu grup için yetişkinliğe ulaştıklarında daha hızlı üremelerine neden olabilecek davranışsal tepkiler bekleyebiliriz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • İnanılmaz 6
  • Bilim Budur! 4
  • Güldürdü 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: PsyPost | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 06:54:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8866

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Dolan, et al. 2. Dünya Savaşı Sırasında Paramiliter Bir Organizasyonda Görev Alan Kadınlarda, Üreme Süreci Hızlandı!. (8 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8866
Dolan, E., Bozkurt, K., Sever, M. Ç. (2020, June 08). 2. Dünya Savaşı Sırasında Paramiliter Bir Organizasyonda Görev Alan Kadınlarda, Üreme Süreci Hızlandı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8866
E. Dolan, et al. “2. Dünya Savaşı Sırasında Paramiliter Bir Organizasyonda Görev Alan Kadınlarda, Üreme Süreci Hızlandı!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Kübra Bozkurt, Evrim Ağacı, 08 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8866.
Dolan, E.. Bozkurt, Kübra. Sever, Meltem Çetin. “2. Dünya Savaşı Sırasında Paramiliter Bir Organizasyonda Görev Alan Kadınlarda, Üreme Süreci Hızlandı!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Kübra Bozkurt. Evrim Ağacı, June 08, 2020. https://evrimagaci.org/s/8866.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close