1934 Yılından 2000 Yılına Yönelik Tahminler Ne Kadar Gerçekçi?

Bilimkurgu Kulübü'nün paylaştığı bu gazete küpürü bizi düşündürdü: Akşam Gazetesi'nin 1934 tarihli bu yazısı, 2000 yılını (veya genel olarak "2000'li yılları") ne kadar yansıtıyor?

Öncelikle analizimize şununla başlayalım: Görselde geçen gazetenin Ankara Üniversitesi tarafından tutulan kaydında söz konusu kısım görülmemektedir. Dolayısıyla küpürün sahte olma olasılığı bulunmaktadır. Ancak bu tip gelecek tahminleri çok nadir veya sıra dışı olmadığı için, söz konusu iddiaları ele almanın eğlenceli bir pratik olacağını düşünüyoruz. O yüzden devam edelim:
1930'lu yılların, teknolojinin yeni yeni patlama yapmaya başladığı yıllar olduğunu hatırlatarak başlayalım. Örneğin hava yoluyla Atlas Okyanusu'nu aşmayı başaran posta sistemleri daha ilk defa devreye giriyordu. 1933 yılında meşhur yapışkan firması 3M kuruldu. 1930 yılında Warner Bros, ilk defa tamamı renkli ve tamamı sesli sinema filmini hazırlamayı başardı (bkz: Song of the Flame). Cüce gezegen Plüton ilk defa keşfedildi, meşhur Alman markası Volkswagen'in "Tostos" veya "Tosbağa" olarak bilinen "Beetle" modeli, Nazi Almanyası'nda Ferdinand Porsche tarafından yeni tasarlandı. 1935 yılında Howard Hughes, H-1 model bir uçak ile hava hız rekorunu kırdı: saatte 518 kilometre. Daha sonra Hughes, Los Angeles'tan Newark'a durmaksızın 7 saat 28 dakika 25 saniyede uçarak uçarak Amerikan kıtasındaki en hızlı uçuş rekorunu kırdı. 1930'ların sonu, ilk ticari yolcu uçaklarını gördüğümüz yıllar oldu. Yani teknoloji, yeni yeni filizleniyordu ve Akşam Gazetesi'nin 2000'li yıllara yönelik beklentisi bu şekilde gazeteye yansıdı.
Peki Akşam, ne kadar doğru bildi? Sıradan gidelim:
Günümüz "tayyareleri" (ya da uçakları), gerçekten de akıl almaz hızlara ulaşabilmektedir. Sıradan bir yolcu uçağı, seyir halindeyken saatte 875-930 kilometre hızla yol alırlar ve sıradan bir yolcu uçağı (mesela bir Boeing 747), gerektiğinde saatte 1000 kilometreyi aşabilir. Akşam Gazetesi'nin "1600 km/saat" sayısı, muhtemelen 1000 mil/saatten geliyor; dolayısıyla yabancı bir kaynağın beklentilerinden "ödünç alınmış". Şu anda saatte 1600 kilometre hızla uçan bir yolcu uçağı bulunmamaktadır; an itibariyle işletilmekte olan yolcu uçaklarından en hızlısı, bir Boeing 747-8i olan "Göklerin Kraliçesi" (Queen of the Skies) isimli uçaktır. Air China, Korean Air ve Lufthansa tarafından kullanılan bu uçak, saatte 1050 kilometre hıza ulaşabilmektedir. Bu bakımdan Akşam'ın birazcık abarttığı söylenebilir.
Ama tabii ki var olan tek uçak, yolcu uçağı değildir. Özel jetler ve askeri jetler çok daha farklı hız karakteristiklerine sahiptir. Dahası, artık kullanımda olmayan yolcu uçakları da işin içine katılırsa, Akşam'ın tahminleri biraz daha makul hale gelmektedir. Örneğin meşhur Concorde, saatte 2700 kilometre hızı aşabilmekteydi! Keza Lockheed'sin SR-71 Blackbird isimli askeri uçağı saatte 3529 kilometreyi aşmayı başarmıştır. Üstelik bunu 28 Temmuz 1976'da başarmıştır! Dolayısıyla mühendisliğimiz bu müthiş hızlara elvermektedir diyebiliriz; ancak bu hızlar, yaygın olarak gördüğümüz ve karşılaştığımız hızlar değildir.
Akşam'ın televizyon öngörüsü size biraz tuhaf gelebilir; çünkü Türkiye'deki evlere televizyon biraz daha ileri zamanlarda, 1950 ve 1960'larda girmeye başladı (örneğin TRT Ankara Televizyonu ilk denemesini 1968 yılında yapmıştır). Halbuki ilk televizyon 7 Eylül 1927 yılında, San Francisco'da icat edilmiştir. İlginç bir bilgi: Bu sistemin tasarımcısı olan Philo Taylor Fansworth, bu başarıya eriştiğinde 21 yaşındaydı ve hayatının ilk 14 senesini elektriği olmayan bir evde geçirmişti! Bu açıdan bakacak olursak, televizyon konusunda Akşam'ın son derece isabetli bir tahminde bulunduğunu söyleyebiliriz. Hatta artık televizyonlarımızın cep telefonlarımızda olduğu düşünülürse, az bile tahmin ettikleri söylenebilir.
Gelelim "havai şemendiferler"e... Şimendifer, "demir yolu" veya "tren" demek. Yani trenlerimizin 2000 yılında havada gideceği öngörülmüş. Bu ilginç, çünkü Elon Musk'ın Hyperloop firması, trenleri ve genel olarak toplu taşımacılığı havaya taşımanın anlamsız bir çaba olduğunu, tam tersine yerin altına inşa etmemiz gerektiğini söylüyor. Ama genel olarak baktığımızda, insanlık olarak "havalanma" hayalimizin epey bir suya düştüğünü söyleyebiliriz: Uçan arabalar? Yok. Uçan kaykaylar? Yok. Uçan trenler? Yok. Uçan tek şey, uçaklarımız ve az biraz var olan uzay araştırmalarında kullanılan roketler...
Yazı içinde uçaklarımızın 2700 metreye yükseleceği söylenmiş. Bu da oldukça isabetli bir tahmin; zira ülkeler arası yolculuk yapan yolcu uçakları genellikle yerden 10.000 metre (10 kilometre) yüksekte uçmaktadırlar. Bu yükseklikte hava sürtünmesi daha azdır ve yakıt tasarrufu yapılabilir. Ayrıca bir terslik olacak olursa, uçağın yere ulaşmadan önce daha uzun süre havada kalması, daha uzak mesafeye gidebilmesi ve pilotlara daha fazla süre tanınması sağlanır.
Yakıttan bahsetmişken... Arabalarımızın kilometrede 3.5 litre benzin yakacağı ve saatte 240 kilometreye ulaşabileceği belirtilmiş. Yani litre başına 28.6 kilometre... Özellikle de hibrit ve elektrikli arabaların hayatımıza girmesi, yakıt ekonomisi konusunda gerçekten de müthiş başarılar elde etmemizi sağlamıştır. Örneğin Hyundai'nin Ioniq isimli modeli 1 litre benzinle yaklaşık 58 kilometre yol alabilmektedir. Volkswagen e-Golf de benzer bir grafik çizebilmektedir. Hibrit veya elektrikli olmayan araçlarda ise daha ziyade litre başına 12-17 kilometre menzil görebilmekteyiz. Bu bakımdan halen gideceğimiz yol var diyebiliriz.

Söylemeye gerek yok, Akşam'ın arabalarımız için saatte 240 kilometre hız tahmini oldukça isabetli; zira bu hızlara erişmek, sıradan binek araçlar ile bile mümkün.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
İddialardan bir diğeri olan "yiyeceklerin hepsinin suni, kimyevi ve basit olacağı" iddiası birazcık tartışmalı; zira bundan kastın ne olduğu iyi belirtilmemiş. Yiyeceklerimizin çoğunda "suni", yani "yapay" (insan yapımı) müdahaleler bulunuyor, evet. "Kimyevi" sözcüğünün kullanımı hatalı ve bu hata, 2000'li yıllarda da aynen yapılıyor: Her besin bir kimyasaldır. Kimyasalın yapayı doğalı olmaz. Doğada yaygın olarak bulunan ve daha az bulunan (veya nadir durumlarda da olsa hiç bulunmayan) kimyasal maddeler bulmak mümkündür. Ancak bir şeyin "kimyasal" olması, onun kötü veya iyi olduğu anlamına gelmez. Her maddenin yararı veya zararı, dozu ile belirlenir. Doğru dozda arsenik zehir etkisi yaratmazken, fazla dozda su sizi öldürebilir. Son olarak "basit" nitelemesi de oldukça öznel. Daha iyi tanımlanması, daha net bir analizi mümkün kılardı. Ancak genel olarak besinlerimizin daha sağlıklı bir şekilde üretildiğini söyleyebiliriz. Sorun, insanların fast food gibi işlenmiş besinlere daha çok yöneliyor olması...
Ha bir de... Ayva kompostosu önemli.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 6
- 5
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- C. Haskins. Why The Piloted Flight Speed Record Hasn’t Been Broken In 50 Years. (6 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 17 Mart 2019. Alındığı Yer: Motherboard | Arşiv Bağlantısı
- J. Cox. Ask The Captain: Boeing 747 Is Still The Fastest Passenger Plane. (28 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 17 Mart 2019. Alındığı Yer: USA Today | Arşiv Bağlantısı
- M. Stephens. History Of Television. (17 Mart 2000). Alındığı Tarih: 17 Mart 2019. Alındığı Yer: New York University | Arşiv Bağlantısı
- J. Steele. The Fastest Passenger Jets In The Sky. (29 Mart 2017). Alındığı Tarih: 17 Mart 2019. Alındığı Yer: The Points Guy | Arşiv Bağlantısı
- A. Stagg. How Many Miles Per Gallon Does A Typical Airplane Consume On, Say, An Sfo-Jfk Flight?. (10 Ekim 2010). Alındığı Tarih: 17 Mart 2019. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
- S. Hoeller. Why Do Commercial Airplanes Fly At 36,000 Feet?. (29 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 17 Mart 2019. Alındığı Yer: Thrillist | Arşiv Bağlantısı
- Fuel Economy. 2019 Best And Worst Fuel Economy Vehicles. (17 Mart 2019). Alındığı Tarih: 17 Mart 2019. Alındığı Yer: U.S. Department of Energy | Arşiv Bağlantısı
- B. Hunting. 10 Cheap Non-Hybrid Cars That Get 40-Mpg. (17 Mart 2019). Alındığı Tarih: 17 Mart 2019. Alındığı Yer: Autobytel | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Flight Airspeed Record. (5 Mart 2019). Alındığı Tarih: 17 Mart 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/04/2025 10:26:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2761
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.