1000 Yıl Öncesine Ait İslam Bilimi Metinleri İnternetten Yayınlandı!
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Özellikle 12. yüzyıla kadar "İslam Bilimi", Dünya'nı önemli bir kısmına hakim olan, bilimsel çalışmalar konusunda başı çeken araştırmalar bütününe verilen isimdir.
Bize kalırsa bu isimlendirme (keza "Batı Bilimi", "Doğu Bilimi", vs.) oldukça yanıltıcıdır. Zira bilimin doğusu batısı, yukarısı aşağısı olmaz. Bilim halkındır, herkesindir. Bilgi evrenseldir. Ancak işin özünde söylenmeye çalışılan, İslam coğrafyasında yaşayan İslam alimleri tarafından yapılan ve 12. yüzyıla kadar tüm Dünya'ya öncülük etmiş, gücünü Antik Yunan'daki araştırmalardan, düşüncelerden ve felsefelerden alan bilimsel çalışmalardır. Bunlar, insanlığın gelişimine öylesine kıymetli katkılarda bulunmuştur ki, 9. ila 19. Yüzyıllar arasında yaşamış Arapça konuşabilen uzmanlar, bu araştırma metinlerini Yunan, Latin ve hatta Sanskrit dillerine çevirip yayınlamıştır.
"İslam Bilimi" özellikle tıp, matematik ve astronomi konularına eğilmekteydi. Bu alanda yapılan araştırmalar ve yazılan metinler, Antik Yunan'ın çağ atlatıcı bilimsel ve felsefi gelişmelerini, modern çağımızın bilim algısına bağlayan önemli bir köprü görevi gördü. Sonrasında, çok çeşitli sebeplerle bu coğrafyalarda bilim terk edildi ve sonunda büyük oranda tükendi.
Ancak şimdi, Katar Dijital Kütüphanesi, bu yazıtları tüm insanlığa kazandırmak için internet üzerinden tüm metinlere erişim sağlamaya başladı!
Metinlere Buraya Tıklayarak Erişebilirsiniz!
Metinler arasında, Arşimet'in 9. yüzyılda su saatleri üzerine yazdıklarından esinlenen Dahiyane Mekanik Araçlarla İlgili Bilgiler Kitabı, Biruni tarafından yazılan ve 122 farklı görsel içeren, astronomik ölçümler yapmaya yarayan "usturlap" yapımıyla ilgili metinler, Pedanius Dioscorides tarafından 1. yüzyılda yazılan De Materia Medica isimli bir botanik ve tıp kitabın Arapçaya çevirisi ve daha nicesi bulunuyor.
Bu girişimin tüm insanlığa faydası olması dileklerimizle...
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 33
- 23
- 9
- 8
- 6
- 6
- 4
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- M. Strauss. 1,000 Years Of Scientific Texts From The Islamic World Are Now Online. (28 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 20 Kasım 2019. Alındığı Yer: io9 | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/01/2025 07:03:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3536
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.