Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı: Tarihi, Anlamı ve Önemi

6 dakika
4,245
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı: Tarihi, Anlamı ve Önemi Pixabay
Tüm Reklamları Kapat

Hiç düşündünüz mü, neden gün içerisinde genellikle en fazla 8 saat boyunca çalışıyoruz? Neden 10, 15, 20 değil de 8? Bunu kim belirledi? Peki ya neden 7 günün 6'sında ya da 7'sinde birden çalışmıyoruz da, sadece 5 gün çalışıyoruz?

Belki sandığınızın aksine bunların her ikisi de, sistem içerisinde kendiliğinden gelişen şeyler değildir. Yani işverenler, "Yazık bu insanlara, çok da fazla çalışmasınlar." diyerek haftanın 2 gününü tatil etmemiş, bir gün içerisindeki çalışma süresini 8 saatle sınırlandırmamıştır. Tam tersine, özellikle de "Dışarıda senin işini yapacak kaç insan var, biliyor musun?" ve "Eğer ki değerini gösteremezsen, elbet bir makina senin yaptığın işi yapacaktır." korkusuyla çocuktan yaşlıya kadar insanlar inanılmaz uzun süreler çalıştırılmışlardır. Bir çalışma gününde normalde 8 saatin bulunması gerekmesi, sistemin zenginlerden yana değil, işçilerden yana çalışması gerektiğine inananların ortak emekleriyle kazanılmıştır.

Endüstri Devrimi Sonrası İşçiler

Özellikle de Endüstri Devrimi sonrasında kapitalistlerin (sermaye sahiplerinin) bünyesindeki işçiler üzerindeki zulüm ve baskısı artmaya başlamıştı. Çocuk işçilik sıradan bir uygulamaydı ve insanlar, makinaların işlerini çalmasından ve gelir kapılarını kaybetme korkusuyla günde 16 saate, haftada 7 güne varan süreler boyunca çalıştırılıyordu! Bu son derece normaldir; zira zulme uğrayanlar birleşip mücadele etmezse, zulümden kâr elde edenleri durduracak hiçbir şey yok demektir. Neden işçilere iyi davranmak istesinler ki? Ne de olsa dışarıda onlar gibi binlerce işsiz var... Ne de olsa biri gider, biri gelir...

Tüm Reklamları Kapat

Bu akıl almaz çalışma miktarını kırmak için ilk olarak Avustralyalı işçiler arasında birkaç grev ve protesto denemesi oldu; ancak hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Bunların en meşhuru, 21 Nisan 1856 yılında yapılan grevdir. Onlardan hemen sonra, günde en fazla 8 saat çalışmanın yasalaştırılmasını talep edenler, Amerikalı işçiler oldu. Nihayetinde Uluslararası İşçi Birliği, 1866 senesinde Cenevre'deki toplantısında 1 gün içerisinde işçilerin en fazla 8 saat çalıştırılması gerektiği konusunda karar aldı.

Ancak işçiler karar aldı diye "para babaları" (kapital/anapara sahipleri) kabullenecek değiller elbette... Bu yükselen sesi bastırmak adına kapitalist sınıf elinden geleni ardına koymadı. Dünya'nın dört bir tarafında bunu görmezden gelmek için sayısız girişim oldu. Proleter sınıfı da, buna cevaben, hak ettiğini almak için mücadeleye başladı.

1 Mayıs'ın Doğumu: Haymarket Katliamı

1 Mayıs 1886 tarihinde, kapitalizmin kalbi olan Amerika Birleşik Devletleri genelindeki 13.000 işyerinden 300.000 işçi, tarihin ilk 1 Mayıs kutlaması ve işçi haklarının savunulması için greve başladı. Grevin dördüncü gününde, yani 4 Mayıs 1886 tarihinde, ABD'nin Chicago kentindeki Haymarket Meydanı'nda toplanan 40.000 işçi, protestoların başını çekmekteydi. Talepleri, hak ettikleri 8 saatlik iş günüydü (her ne kadar bazı anarşistler 8 saat veya 10 saat fark etmeksizin, "işçilerin köle olduğu"nu iddia ediyorsa da). Günler boyunca öfkeli, coşkulu, heyecanlı birçok marş söylendi, konuşmalar yapıldı, bildiriler okundu. Gazeteler günlerce yıkım ve kaos öngörmüş olsa da, dört gündür devam eden protestolarda bandolar, marşlar, danslar ve yürüyüşler haricinde, on binlerce kişi sokaklara dökülmüş olmasına rağmen hiçbir dikkate değer şiddet olayı yaşanmadı. Chicago'da greve katılan işçi sayısı 100.000'e yaklaşmaktaydı.

4 Mayıs akşamı, Haymarket Meydanı'nda konuşmalar yapılıyordu. Konuşmaları dinlemeye 600-3000 arası işçi gelmişti. Konuşmacılar arasında anarşizm tarihçisi Paul Avrich, radikal The Alarm dergisinin Alabamalı editörü Albert Parsons ve İngiliz sosyalist Samuel Fielden vardı. Çok sayıda anarşisti barındıran toplantı öylesine barışçıldı ki, Chicago valisi Carter Harrison konuşma meydanına gelip, etkinliği gözleyip, bir sorun yaşanmayacağını öngörerek alandan erkenden ayrılarak evine dönmüştü. Hatta havanın kötüleşmesiyle birlikte grup da dağılmaya başlamıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Olan, saat 22:30 civarında oldu. Samuel Fielden'in konuşması devam ederken, polis göstericileri dağıtma kararı aldı. Polis şefi John Bonfield, Fielden'ın "kanun namına, konuşmasını sonlandırıp, göstericileri dağıtmasını" emretti. Fielden ise etkinliğin tamamen barışçıl olduğunu ve bittikten sonra dağılacaklarını söyledi.

Bu sırada, gösterici grup arasına ev yapımı, kırılgan metal yüklü bir dinamit fırlattı. Bombanın patlamasıyla birlikte 12 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 1 tanesi polisti. 6 polis de ölümcül düzeyde yaralandı. O anda polis ile grup arasında silahlı çatışma yaşandı; ancak kimin ilk önce ateş ettiği tam olarak bilinmiyor. Bu silahlı çatışma sırasında 4 kişi öldü, 70'ten fazla kişi yaralandı. Tüm meydan, ölüler hariç, sadece 5 dakikada boşalmıştı. Toplamda kaç kişinin yaralandığı bilinmiyor; çünkü birçokları tutuklanma korkusuyla hastaneye gitmedi. The New York Times, olayları "Chicago'da isyanlar sırasında kan aktı: 12 polis öldü veya ölüyor" başlığıyla duyurdu.

Gösteriler sonrasında 100'den fazla kişi tutuklandı, bunlardan 7 tanesi bomba yapımıyla ilişkilendirildi. Bu kişilerin bomba yapımında görev aldığı tespit edilse de, kimin bombayı fırlattığı tespit edilememişti. Tutuklananlardan 6'sına idam cezası verildi, 1'i ise idam edilmektense intiharı yeğlediğini belirterek kendi canını aldı. Sonradan 1 kişiye ise 15 yıl hapis cezası verildi; 2 katılımcının cezası ise ömür boyu hapse çevrildi. Haymarket Katliamı olarak bilinen bu olay, 1 Mayıs'ın da temellerini atmış oldu.

Mücadelenin Küresel Sonucu

Bu olaylar ve yargı süreci boyunca çok sayıda protesto yaşandı. Birçok ünlü isim, haksız adalet dağıtıldığını iddia etti. Bunlar arasında küresel ölçekte tanınan romancı William Dean Howells, avukat Clarence Darrow, şair ve oyun yazarı Oscar Wilde, oyun yazarı George Bernard Shaw, şair William Morris de vardı. Baskılar sonucunda, kendisi de Alman göçmeni olan yeni Illinois (Chicago'nun başkenti olduğu eyaletin) valisi John Peter Altgerd, 3 gösterici/konuşmacının affedilmesine karar verdi. Af metninde, bu isimlerin "histerinin, sıkışık ve önyargılı jürinin kurbanı olduklarını" ve "bombayı atanın kim olduğunun asla tespit edilemediğini, bombayı yaptığı iddia edilenlerle atan arasındaki ilişkiyi gösteren hiçbir kanıta ulaşılamadığını" yazdı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

1887 yılında işçiler ile kapital sahipleri arasındaki gerilim giderek artıyordu. Çok sayıda işçi birliği, daha iyi çalışma şartları için mücadeleye katılıyordu. Özellikle Avrupa'da işçi hareketleri giderek daha gür bir ses kavuşmaya başlamıştı. 1888 yılında düzenlenen Amerikan İşçi Federasyonu toplantısında daha kısa iş günleri yeniden gündeme alındı. 1889 yılında Paris'te toplanan birinci İkinci Enternasyonel toplantısında, 1 Mayıs'ın İşçi Bayramı olarak kutlanması kararı alındı. ABD'de de grevler durulmuyordu: 1 Mayıs 1890'da başlayacak şekilde yeniden grev kararı alındı. ABD Kongresi bir günlüğüne bu grevin aynı zamanda uluslararası işçi bayramı olarak kutlanmasını kabul etti. Ancak bir sonraki sene bu kutlama tekrarlanmadı. Buna rağmen tüm Dünya, işçi hareketleri ile çalkalanıyordu.

Devletler bu talebe kulak tıkamakta zorlanmaya başlamıştı. Politikacılar, halkın taleplerine boyun eğmek zorunda kalmaya başlamıştı. Dahası, daha halkçı yönetimlere sahip ülkeler çoktan bu talebi yasalaştırmaya başlamıştı bile! İlk olarak 17 Kasım 1915 tarihinde Uruguay'da 8 saatlik iş günü yasalaştırıldı. 1917 senesinde, kuruluşunun 4. gününde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği 8 saatlik çalışma gününü kabul etti.

Nihayetinde, bu konuyu ilk defa uluslararası bir boyutta ele alan Versay Antlaşması ile, öncelikle Uluslararası İşçi Örgütü kuruldu, sonrasında ise bu örgütün 1919 tarihli Mesai Konvansiyonu sayesinde 8 saatlik çalışma günü ve haftanın 5 günü çalışmak (ya da haftalık 40 saat çalışmak) uluslararası kabul edilirliğe kavuştu. 2016 itibariyle bu kuralı yasalaştırmış 52 ülke bulunuyor. Bu süreci ilk başlatan Avustralyalı işçilerin 8 saatlik çalışma gününe kavuşması ise ancak 1 Ocak 1948 günü olabildi.

Tabii ki izin verilen maksimum çalışma saati ile, gerçek ortalama çalışma saatleri arasında da uyumsuzluk mevcut: İzin verilen "maksimum çalışma saati"ni aşağı çekme konusunda lider, haftada 35 saat ile Fransa. Bu konuda en sert uygulama ise, çalışma kampındaki işçileri haftada 112 saat çalıştıran Kuzey Kore'de. İşçi başına "gerçek ortalama çalışma saati" konusunda OECD ülkeleri arasında geniş bir dağılım görmek mümkün: 2016 yılı itibariyle haftada 43 saat ile Meksika en önde; en düşüğü ise haftada 24 saat ile Almanya. OECD'nin genel ortalaması ise 34 saat civarında. Türkiye'de bu ortalama haftada 35 saat civarında...

Sonuç

Uzun lafın kısası... Bu hayatta neredeyse hiçbir şeyi talep etmeden alamazsınız.

Hele ki haklarınızı...

Tüm Reklamları Kapat

Israrla isteyiniz.

1 Mayıs
1 Mayıs

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı dayanışma dolu olsun!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Muhteşem! 9
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Üzücü! 3
  • Grrr... *@$# 3
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Trachtenberg. The History Of May Day. (1 Mart 2002). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Marxists | Arşiv Bağlantısı
  • E. Chase. The Brief Origins Of May Day. (1 Ocak 1993). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Industrial Workers of the World | Arşiv Bağlantısı
  • OECD. Average Annual Hours Actually Worked Per Worker. (1 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2019. Alındığı Yer: OECD | Arşiv Bağlantısı
  • J. Ryall. Up To 20,000 North Korean Prison Camp Inmates Have 'Disappeared' Says Human Rights Group. (5 Eylül 2013). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2019. Alındığı Yer: The Telegraph | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Eight-Hour Day. (13 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • History. Haymarket Riot. (21 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2019. Alındığı Yer: History | Arşiv Bağlantısı
  • B. Nelson. (1988). Beyond The Martyrs: A Social History Of Chicago's Anarchists, 1870-1900. ISBN: 0813513448. Yayınevi: Rutgers University Press.
  • The New York Times. Rioting And Bloodshed In The Streets Of Chicago.; Police Mowed Down With Dynamite. Strikers Killed With Volleys From Revolvers. The Slaughter Following An Anarchist Meeting--Twelve Policemen Dead Or Dying--The Number Of Killed Or Injured Civilians Unknown But Very Large--The Bravery Of The Police Force. (5 Nisan 1886). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2019. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:56:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2278

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı: Tarihi, Anlamı ve Önemi. (1 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2278
Bakırcı, Ç. M. (2014, May 01). 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı: Tarihi, Anlamı ve Önemi. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2278
Ç. M. Bakırcı. “1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı: Tarihi, Anlamı ve Önemi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 May. 2014, https://evrimagaci.org/s/2278.
Bakırcı, Çağrı Mert. “1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı: Tarihi, Anlamı ve Önemi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 01, 2014. https://evrimagaci.org/s/2278.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close