Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Değişken Koalisyon Psikolojisi: Siyaset, Türümüz İçin Neden Bu Kadar Önemli?

İnsanlar, Yarın Düşmana Dönüşecek Dostlar Edinmekte Çok İyiler ve Bu, Evrimimizin Bir Parçası Olabilir!

10 dakika
7,753
Değişken Koalisyon Psikolojisi: Siyaset, Türümüz İçin Neden Bu Kadar Önemli? SoL Haber Portalı
Tüm Reklamları Kapat

2017 yılının Temmuz ayında Donald Trump'ın oğlu Trump Jr., 2016 yılında ABD başkanlığı Demokrat adayı olan Hillary Clinton'a çamur atacak malzeme olduğunu iddia eden bir Rus avukatla görüştüğü için geniş çapta eleştirilere maruz kaldı. Başkan Donald Trump buna yanıt olarak şu tweet'i attı:

Çoğu politikacı, bir rakip hakkında bilgi almak için oğlumun katıldığı toplantıya giderdi. Politika zaten budur!

Haklı mı? Trump kampanyasının eylemleri her zamanki gibi basit bir politika mıydı? Bu soruyu cevaplamak için, insanları bu tür politik hayvanlar yapan şeyi tam olarak düşünmemiz gerekir. Eski atasözü belki de hiç bugünkünden daha uygun olmamıştı:

Siyaset, ilginç yatak arkadaşlarını doğurur.

Şartlar değiştikçe sadece profesyonel politikacılar değil, ortalama vatandaşlar da yeni koalisyonlar kuruyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

2012 yılında tekrar seçilmek için yarışan Başkan Barack Obama'yı destekleyen, ancak 2016 ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump'a oy veren seçmenler bunun iyi bir kanıtıdır. The Washington Post'a göre, ABD'de 200'den fazla ilçe, 2012 yılında Obama'yı destekledi ancak son seçimlerde Trump'ın peşine takıldılar. İnsanların fikirlerinin böyle bir anda değişmesi, siyasi aktivistleri öfkelendirebilir veya iş işten geçtikten sonra siyasi yorumcuların çok çeşitli açıklamalarda bulunması için ilham verebilir; ancak insanların ittifakları nasıl kurup dağıttıkları konusundaki bu tür değişkenlik, işbirliği-odaklı, daha doğrusu politika-odaklı bir tür olmamızın anahtarıdır.

Buna "değişken koalisyon psikolojisi" diyoruz. Bu, .eşitli sosyal gruplarla güçlü bağlar kurabilmek, ama işimize geldiğinde bu bağları koparıp diğer gruplara geçebilme becerisidir. Bu yetenek, evrimin bir sonucudur. Bireyler birbirleriyle rekabet ettiklerinde, bunu genellikle paylaştıkları ideoloji, dil, dini inançlar veya giyim kuşam gibi kültür özelliklerini, grupların bir parçası olarak yaparlar. Kültürel olarak tanımlanmış gruplar arasındaki rekabet, kültürel grup seçilimi olarak bilinen kavrama yol açar. Bazı gruplar, diğerlerine göre daha başarılıdır. Bunu birbiriyle rekabet halindeki dinlerden ve ulus-devletlerden spor takımlarına ve KOBİ'lere kadar her yerde görürüz. Türümüzün iyiliği, çoğu zaman, ait olduğumuz grubun iyiliğine bağlı olduğu için, bireyler üzerinde daha başarılı olan grupları tespit edip onlara kendilerini adamak yönünde bir baskı oluşur.

Bununla birlikte, bu gruplar kültürel açıdan tanımlandıkları için, genellikle geçirgendirler. Zaman geçtikçe, bu gruplara dahil olan insanlar da değişir. Örneğin, insanlar bir dinî tutumunu değiştirdiğinde veya destekledikleri siyasi partiyi değiştirdiklerinde, kültürel olarak tanımlanmış bir gruptan diğerine geçerler. Kültürel olarak tanımlanmış grupların geçirgenliği böylece insan psikolojisi üzerinde başka bir seçici güce yol açar: Başarılı gruplarla müttefik olmanın yararlı olması bir yana, aynı zamanda daha iyi bir grubun da her an ortaya çıkabileceği olasılığına açık olmak da iyi bir fikirdir. 

Bu konuya birbirini tamamlayan iki perspektiften yaklaşacağız: Bir evrimsel antropolog olan Lee Cronk, insanların özellikle de insan olmayan kuzenlerimize nazaran nasıl bu kadar işbirliğine yatkın olacak biçimde evrimleştiğini araştırmaktadır. Beth Leech ise, spesifik gerçek dünya vakalarında işbirliğinin nasıl işlediğini araştıran bir siyaset bilimcidir. Özellikle Washington, D.C.'de sık sık rekabet eden ama bazen de işbirliğine dayalı çıkar yapma bağlamları hakkında işbirliğinin nasıl çalıştığına dair araştırmalar yapmaktadır. "Grand Central'daki Toplantı’da: İşbirliğinin Sosyal ve Evrimsel Köklerini Anlamak" isimli kitaplarında ve Cognitive Systems Research dergisindeki makalelerinde ayrıntılı olarak tartıştıkları gibi, politikayı bildiğimiz gibi yapan türümüzün değişken koalisyon psikolojisidir. 

Tüm Reklamları Kapat

Koalisyon Psikolojisi Nedir?

Bu fikri tam olarak anlamak için bir adım geriye gitmeli ve temel olarak aldığımız konsepte, koalisyon psikolojisine bakmalıyız. Sosyal psikoloji araştırmaları, insan zihninin koalisyonları aramaya yatkın olduğunu defalarca göstermiştir. Günümüz etik panelini aşmakta güçlük çekebilecek klasik bir çalışmada, 1950'lerin başında çalışan bir grup sosyal psikolog, Oklahoma'daki bir izci kampında iki ayrı kabinde yaşayan erkek çocuklarını inceledi. Araştırmacıların hangi erkek çocukların hangi gruba girdiği konusunda keyfi seçimler yapması gerekiyordu. Grup üyeliğinin rastgele seçimine rağmen, iki grup birbirlerinin varlığının farkına vardıklarında, gruplarını hızla “Kartallar” ve “Çıngıraklıyılan” olarak etiketleyerek, güçlü koalisyonlar kurdular. Aynı zamanda, rekabetçi ve yarışmacı bir ruha büründüler; öyle ki karşılıklı düşmanlıkları birkaç noktada yumruklaşa kavgalara dönüştü.

Futbol Fanatizminde İşbirliği

Diğer çalışmalarda, insanların daha kontrollü ortamlarda güçlü koalisyonlar oluşturmasının şaşırtıcı derecede kolay olduğunu göstermiştir. Örneğin, 1970'lerde öncü sosyal psikolog Henri Tajfel ve meslektaşları, insanların Paul Klee ve Wassily Kandinsky’ye ait resimleri oylamalarını istediler. Daha sonra katılımcıları görünürde tercihlerine göre iki gruba ayırdılar; ancak gerçekte tercihlerine göre ayrılmamışlardı. Daha sonra kendi grup üyeleri ile diğer grup üyeleri arasında bir miktar para bölmeleri istenen denekler, kendi gruplarının üyelerine daha fazla para verdiler. Cronk bu deneyi her yıl işbirliği üzerine öğrettiği bir sınıfta tekrarlar ve her zaman bir büyü gibi çalışır.

This is Anfield

Daha yakın zamanlarda, İngiltere'de sosyal psikologlar futbol taraftarlarının koalisyon psikolojisi üzerine eğildiler. Kendilerini Manchester United (MU) taraftarı olarak tanımlayan katılımcılara, takımla ve diğer taraftarlarla özdeşleşme hislerini pekiştiren bir dizi anket verildi. Daha sonra çalışmanın ikinci bölümü için kampüste farklı bir binaya yürünmesinin gerekli olduğu söylendi. Onlar yürürken, kendisine koşucu rolü verilen bir kişi yanlarında düştü ve acı içinde bağırdı. Koşucu rolündekilere üç forma verilmişti: Manchester United forması, düz bir gömlek ve MU'nun ezeli rakibi Liverpool Football Club'ın (FC) logosuyla damgalanmış bir gömlek. Manchester taraftarının düştüğünü gören katılımcılardan biri hariç hepsi onun yardımına koştu; ama düz gömlekli bir kişinin düştüğünü gören katılımcıların sadece üçte biri onun yardımına koştu. Liverpool taraftarına yardım edenlerin sayısı ondan da azdı!

Şu ana kadar bunun gösterdiği tek şey, koalisyon kurma yatkınlığımızın ne kadar güçlü olduğu... Ama çalışmanın ikinci aşaması, insan aklının ait olduğumuz grupları tanımlamada ne kadar esnek olabileceğini gösterdi. Bu durumda, araştırmacılar yine Manchester United taraftarlarına odaklandılar; ama onlara özellikle Manchester taraftarları yerine, genel olarak futbol taraftarları olma duyguları ile ilgili anketler verdiler. Bu kez hem Manchester United formalı hem Liverpool FC formalı hem de düz gömlekliye yardım miktarı yüksek oranlarda çıktı. Bu çalışma, insanların grup kimliklerinin kolaylıkla manipüle edilebilir olduğunu göstermiş oldu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Conambo Köylülerinde İşbirliği

Antropologlar koalisyon oluşturma değişkenliğimizi de göstermeyi başarmışlardır. 1990'ların başında, Fullerton California Eyalet Üniversitesi'nden profesör John Q. Patton, küçük ölçekli savaşların hâlâ yaygın olarak devam ettiği bir ortam olan Ekvador Amazonundaki Conambo köyünde kurulan koalisyonları inceledi. Resmi bir soy veya şefe sahip olmadıkları için, Conambo'daki politik durum sürekli olarak ve öngörülemeyen şekillerde değişiyordu. Böyle bir ortamda, erkekler arasındaki koalisyonlar önem kazanmaktadır ve bu işbirlikleri sık sık yeniden müzakere edilir. Diğer birçok toplumda, erkek koalisyonuna üyelik büyük ölçüde akrabalık bağları ile belirlenmektedir. Bununla birlikte, Conambo'daki yeni evliler, genellikle erkeğin ailesinden ziyade kadının ailesiyle bir arada yaşayacak şekilde taşındıkları için, topluluktaki yetişkin erkekler genellikle birbiriyle akraba değildir veya sadece uzaktan akrabadırlar.

Conambo
Conambo
Blogspot

1990'ların başında Conambo'da iki farklı etnik grup vardı: Achuar ve Quichua. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, bu etnik kimlikler koalisyon bağlarını belirlemedi. Conambo'daki erkekler, akrabalık ya da etnik kökene göre ittifaklar kurmak yerine, kendi gruplarını oluşturmalarına yardım etmek için karşılıklı dayanışmaya güvendiler. Bilirsiniz, “Son zamanlarda sen bana yardım ettin, dolayısıyla eğer işler şiddete dönerse, ben de senin tarafını tutacağım.” şeklinde... Sonuç olarak, iki büyük koalisyon köyü oluştu: Birinde 12 hane, diğerindeyse 13 hane vardı. Her koalisyona bir etnik grup hâkim olsa da, her biri her iki etnisiteyi de temsil eden insanlardan oluşuyordu.

Patton'un söylediğine göre, Conambo'da bu çalışmayı yürüttüğünden beri çok şey değişmiş. Bir e-postada şöyle diyor:

O zamandan beri siyasi dengelerde çok sayıda değişim yaşandı. Artık Conambo'daki koalisyonlar, 1990'ların başlarında olana nazaran etnik açıdan daha az karışık.

Böylece, Oklahoma'daki öğrenciler, İngiltere'deki futbol taraftarları ve dünyadaki herkes gibi, Conambo halkının da değişen koşullara bağlı yeni koalisyon kurma ve reformlara gitme konusunda usta oldukları görülmüştür.

Tüm Bunlar Siyaset Açısından Ne Anlama Geliyor?

Hem sosyal psikolojiden hem de antropolojiden elde edilen bu tür bulgular, 2016 seçimlerinin sonuçlarını ve politik davranışımızla ilgili diğer pek çok şeyi anlamamıza yardımcı olabilir. 2016'da gördüğümüz ve Amerikan tarihi boyunca defalarca gördüğümüz oy değişimleri, bir sapkınlığı değil, bir adaptasyonu temsil ediyor. Politik bağlılıkları değiştirme ve değişiklik yararlı olmadıysa tekrar geri dönme yeteneğimiz, müttefiklerimizin kim olduğuna karar vermek gibi psikolojik olarak değişken olma yeteneğimizle mümkün olmaktadır.

Bu araştırma, Trump kampanyasının bazı üyelerinin belirli eylemlerine ne ışık tutabilir? Belki de Başkan Trump, geçerli bir noktaya değindi: Birinin politik hedeflerine acilen ulaşması için, eski düşmanlarla birlikte çalışması, "normal" politikanın bir parçasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Sorun şu ki, bu davadaki siyasi hedef, ABD başkanlık seçimleriyle ilgilidir. Trump kampanyasının farkına varmadığı şey, Trump ve Clinton kampanyasının büyük bir koalisyonun üyesi olduğu sistemdir: Yani ABD'nin demokratik hükümet sistemi... Bu sistem, ABD'nin rekabet dolu bir dünyada varlığını sürdürebilmesi için seçimleri de içermektedir (ve tabii Rusya Federasyonu'nun bariz bir şekilde antidemokratik faaliyetleri de dahil olmak üzere). Bu sistemin var olma amacı, bir tarafın kazanmak için herhangi bir şeyi yapabilmesinin önüne geçmektir.

CNN

Trump'ın temsilcileri, Ruslarla bir araya gelerek, kendi çıkarlarını daha da ileriye götürmek amacıyla faaliyet gösterdikleri ve bağlı oldukları büyük koalisyonun istikrar ve refahını baltalama riskine giriştiler. Belki de Trump ve ekibi, Manchester United taraftarlarından bir ders almalıdır: Söz konusu olan sadece Liverpool FC ile rekabet olduğunda, buna göre taraf tutmak anlaşılırdır. Ancak Trump ve ekibinin, diğer bir sporun taraftarları (mesela kriket?) karşısında futbol taraftarları söz konusu olduğunda, Liverpool taraftarlarının bile bir müttefik olabileceğini anlamaları gerekiyor.

Eğer Trump kampanyası, daha çok Manchester United taraftarı gibi düşünseydi, seçimleri kazanmak istedikleri kadar, sadakatlerinin ABD için olması gerektiğini de fark ederlerdi. Yaklaşık 50 yıl önce, başka bir siyasi aday olan Hubert Humphrey, bunu anlamıştı. Sovyet Büyükelçisi Anatoly Dobrynin kampanyasına mali açıdan yardım etmeyi teklif ettiğinde bunu reddetmişti. The Washington Post'un yazdığı gibi, Dobry, anılarında şöyle yazıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Söylemeliyim ki Humphrey, sadece çok zeki değil, aynı zamanda akıllı da bir adamdı. Neler olduğunu hemen anladı.

Sonuç

Kısa vadede, Trump kampanyasının stratejisi işe yaramış gibi görünüyor: Halk oylamasını kaybetmesine rağmen, Seçmenler Kurulu'nun (İng: Electoral College) oyunu kazandı ve ABD başkanı oldu. Rusya'nın seçimlere müdahalesinin Trump davasına ne kadar yardımcı olduğu belirsizliğini koruyor; ancak Trump kampanyasının siyasi normları hiçe sayması, özellikle de ana destekçileri arasında ekibine iyi hizmet ediyor gibi görünüyor.

Bu davranışı, kültürel grup seçimi açısından nasıl değerlendiririz? Trump ve koalisyonu sadece siyasi kampanyalar arasındaki mücadelenin dar bağlamı açısından faaliyet gösteriyor gibi görünüyor. Göz ardı ettikleri şey, farklı politik sistemler arasında küresel rekabetin çok daha geniş bir bağlamında faaliyet gösteriyor olduklarıdır. Daha geniş bir seviyede baktığımızda; tweet fırtınaları, uzun süredir devam eden müttefikleri küçümsemesi ve ABD yönetim sistemine açıkça ve tarihsel bir düşmanlığı olan ülkelerle aynı yatağa girmesi, Washington yönetiminin bu tarz inovasyonlara ayak direme yöntemi gibi gözükmektedir.

Trump kampanyasının eşi görülmemiş yaklaşımları ile yerleşik sistemin normları arasındaki mücadele, sonunda mahkemelerde veya Kongre önünde sonuçlanabilir. Ancak şu anda bu yarışmanın ana arenası, kamuoyudur. Bu bağlamda anketler, Trump'ın modern seçim tarihindeki herhangi bir başkanın görev süresi boyunca sahip olduğu en düşük onay değerleri ve en yüksek ret oylarıyla kötü bir performans gösterdiğini gösteriyor. Bu modelin 2018 ve 2020 seçim dönemlerinde devam edip etmeyeceğini tahmin etmek çok zor. Rus hükümetinin 2016’da ABD'ye karışması ile ilgili muhtemel müdahalesini araştırmak üzere atanan özel danışman Robert Mueller'in bulguları, başkanlık seçiminin nihai sonucunu belirlemeyebilir.

Koalisyon psikolojisinin esnek doğası göz önüne alındığında, gelecekteki pek çok şey, seçimlerde seçmenlerin çoğunluğununun kendilerini bir partizan olarak mı, yoksa daha ziyade bir Amerikalı olarak mı tanımlayacaklarına kalmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
56
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 16
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Sapiens | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:33:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8300

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Cronk, et al. Değişken Koalisyon Psikolojisi: Siyaset, Türümüz İçin Neden Bu Kadar Önemli?. (24 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8300
Cronk, L., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, February 24). Değişken Koalisyon Psikolojisi: Siyaset, Türümüz İçin Neden Bu Kadar Önemli?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8300
L. Cronk, et al. “Değişken Koalisyon Psikolojisi: Siyaset, Türümüz İçin Neden Bu Kadar Önemli?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 24 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8300.
Cronk, Lee. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Değişken Koalisyon Psikolojisi: Siyaset, Türümüz İçin Neden Bu Kadar Önemli?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, February 24, 2020. https://evrimagaci.org/s/8300.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close