Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

1 Damla Deniz Suyu İçine Ne Kadar Canlı Sığdırabiliriz?

2 dakika
16,454
1 Damla Deniz Suyu İçine Ne Kadar Canlı Sığdırabiliriz?
Tüm Reklamları Kapat

David Littschwager tarafından çekilen bu fotoğrafta, bir damla deniz suyuna sığdırılabilecek canlılara bir örnek görülmektedir. Fotoğrafı çekebilmek için 60 milimetrelik bir petri kabına sadece 15 damla su damlatılmıştır; ancak bu damlalardan yaklaşık 1 tanesinin kapladığı alana odaklanılmıştır. Bunun üzerine fotoğraf, 25 kat büyütülmüştür. Fotoğraf, NOAA'nın Oscar Elton Sette gemisinde, Kona/Hawaii açıklarında, 20 Eylül 2006'da çekilmiştir.

Şunu şöylememiz gerekebilir: Rastgele toplayacağınız deniz suyu içerisinde her zaman bu kadar fazla çeşitlilik bulamayabilirsiniz.

Fotoğraftaki Canlılar

Ancak bu tek bir su damlasına rahatlıkla sığdırdığı canlılar arasında şunlar bulunmaktadır: 

Tüm Reklamları Kapat

Yengeç Larvaları

Bu ufaklıklar 6 milimetreden küçüktürler ve henüz yetişkinlikten oldukça uzaktırlar. Buna rağmen bazı vücut parçalarını kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Ufak kıskaçları net bir şekilde görülmektedir. Ayrıca iri gözleri ve bu gözler üzerinde gelişmekte olan bileşik göz yapısı da görülebilmektedir.

Diatomlar

Küp şeklindeki bu canlılar, Dünya okyanuslarında akıl almaz sayılarda (muhtemelen katrilyonlarca) bulunurlar. Bu ufak, kutu yapılı, tek hücreli organizmalar bir çeşit algdirler. Ancak vücutları silisyumlu bir hücre duvarı ile sarılıdır ve oldukça serttir. Bu canlılar öldüklerinde deniz diplerine çökerler ve yeni oluşan çökelti kayaçlarının yapısına katılırlar.

Siyanobakteriler

Fotoğrafın geneline yayılmış halde bulunan heliks (helezon) yapılı olanlar siyanobakterilerdir. Bunlar, yeryüzündeki en ilkin yapılı canlılara örnektir. Evrimleşen ilk canlılardan olan siyanobakterilerde, güneş ışığını besine dönüştürme süreci olan fotosentez evrimleşmiştir ve bu sayede atmosfere serbest oksijen gazı salınmıştır. Bu bakteriler, soluduğumuz oksijenin büyük bir kısmını tek başlarına üretirler. Daha fazla bilgi almak için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Balık Yumurtaları

Tüm fotoğrafa dağılmış halde bulunan yuvarlak, ortası kahverengi noktalı olanlar balık yumurtalarıdır. Balıkların büyük bir kısmı yumurtalarını sulara bırakırlar (köpekbalığı gibi bazı istisnalarda yumurtalar annenin vücudunda çatlar ve bebekler sonrasında doğarlar). Balıkların pek azı yavrularını korurlar. Çoğu, çok sayıda yavru üreterek nesillerini garanti altına almaya çalışır. Bunların büyük bir kısmı diğer hayvanlara yem olur.

Tüm Reklamları Kapat

Kopepod Zooplanktonlar

Böceğe benzeyen bu canlılar, en yaygın zooplanktonlar arasında yer alırlar ve okyanuslar içindeki en önemli hayvanlar arasındadırlar. Çünkü bunlar, birçok diğer hayvana bol miktarda protein kaynağı olurlar. Oldukça ufaktırlar ve karidese benzerler; vücutları genelde yağmur damlası şeklindedir ve büyük antenleri vardır. Oldukça enerjik yüzücüleredir ve iyi gelişmiş sinir sistemleri sayesinde avcılarından kaçmayı başarabilirler.

Kıllıçeneli Solucanlar

Uzun ve şeffaf olan canlılar, kıllıçeneli solucanlardır (Chaetognath). Bunlar, ok solucanları olarak da bilinirler ve avcı planktonlardandır. Bir plankton için oldukça büyüktürler ve 10 santimetreye kadar büyüyebilirler. Sinir sistemleri, iki gözleri ve dişli ağızları bulunur. Kafalarından iki uzantı çıkar ve bu sayede daha ufak planktonları avlayabilirler. Hatta bazılarının, avlarını felç edici zehri bile bulunmaktadır!

Deniz Solucanları

Kahverengi ve kıllı gibi gözükenler çok segmentli deniz solucanlarıdır. Vücutlarından onlarca ufak, kılsı uzuv çıkar. Bu sayede su içinde hareket edebilirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 17
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • İğrenç! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Tebrikler! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:17:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2441

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. 1 Damla Deniz Suyu İçine Ne Kadar Canlı Sığdırabiliriz?. (15 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2441
Bakırcı, Ç. M. (2014, June 15). 1 Damla Deniz Suyu İçine Ne Kadar Canlı Sığdırabiliriz?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2441
Ç. M. Bakırcı. “1 Damla Deniz Suyu İçine Ne Kadar Canlı Sığdırabiliriz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Jun. 2014, https://evrimagaci.org/s/2441.
Bakırcı, Çağrı Mert. “1 Damla Deniz Suyu İçine Ne Kadar Canlı Sığdırabiliriz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 15, 2014. https://evrimagaci.org/s/2441.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close