Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yağış Olasılığının Ne Olduğunu Gerçekten Biliyor musunuz?

Yağış Olasılığının Ne Olduğunu Gerçekten Biliyor musunuz? Evrim Ağacı
4 dakika
673
Tüm Reklamları Kapat

Görünüşte basit bir kavram olan yağış olasılığı, giyinmeden önce hava durumunu kontrol eden çoğumuzun günlük rutininde bir yere sahiptir. Bunu tam olarak fark etmeyebilirsiniz, fakat hepimizin bir şemsiye getirmeyi veya bir geziyi iptal etmeyi seçeceğimiz kişiselleştirilmiş eşiklerimiz vardır. Bazıları için %60'lık bir yağış olasılığı şemsiye taşımayı gerektirir; bazıları için ise %80 veya daha yüksek bir oran gereklidir. Maalesef ki, çoğumuz yağış olasılığının gerçekte ne anlama geldiğine dair doğru bir fikre sahip olduğumuza emin olsak bile, durum muhtemelen böyle değil!

%60 yağış olasılığı, bir alanın %60'ının yağış alacağı anlamına gelmez. Ayrıca, belirli bir zaman diliminin %60'ında yağış olacağı anlamına veya bir tahmincinin yağmur yağacağından %60 oranında emin olduğu anlamına da gelmez. Peki, ne anlama gelir?

Ulusal Hava Durumu Servisi tarafından tanımlandığı üzere yağış olasılığı, "verilen süre boyunca bu tahminin geçerli olduğu noktaya en az 0.254 milimetre (0.01 inç) yağmur düşme olasılığıdır." Yani %60'lık bir yağış olasılığı, bu bölgede ilgili meteorolojik koşullar meydana geldiğinde en azından biraz (%60 oranında) yağmur yağacağı anlamına gelir. İşte bu, yağış olasılığıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Yağış Olasılığının Hesaplanması

Belirli bir zaman diliminde belirli bir alanın yağış olasılığını bulmak için, tahmincinin güven değerini alır ve bunu yağıştan etkilenecek alanla çarparız. Diyelim ki Cleveland'ın %50'sinin yarın en az 0,01" yağış alacağından %100 emin olalım. Bu durumda yağış olasılığı, 1×0,5=0,51 \times 0,5 = 0,5 olduğundan %50 olacaktır. Eğer Cleveland'ın %50'sinin yarın yağmur alacağına dair tahminimizden yalnızca %80 emin olsaydık, yağış olasılığı 0.8×0.5=0.40.8 \times 0.5 = 0.4 işleminden bulunduğu üzere %40 olurdu!

Eğer bütün gün aynı yerde kalacaksanız, %40'lık bir yağış oranı 10'da 4 ihtimalle yağmur altında kalacağınız anlamına gelir. Ancak, bir alan içinde veya alanlar arasında hareket ederseniz yağmura yakalanma olasılığınız artar. WCNC Charlotte'da Baş Meteoroloji Uzmanı olan Brad Panovich bunu şöyle açıklıyor:[1]

Mekân değiştirmek, daha fazla piyango bileti almaya benzer. Aldığınız her bilet kazanma (yani ıslanma) şansınızı arttırır.

Bugüne kadar yağış olasılığı konusunda yanıldıysanız, yalnız değilsiniz! Hava durumu tahminleri 1960'ların sonlarından beri Amerika Birleşik Devletleri'nde halkın kullanımına açık, fakat yapılan araştırmalarda katılımcıların %35 ila %73,8'i meteorolog olsalar bile yağış olasılığını yanlış tanımlıyor![2], [3] İnsanlara yanlış bir şekilde karasal yağış olasılığı %si tanımını öğreten 2019 tarihli viral bir TikTok içeriği ise işleri hiç de iyiye götürmedi.

Aslında, bu içerikten sonra meteorologların hava durumunu tanımlamak için kullandıkları "ince yağan kar" veya "yer yer sağanak" gibi belirsiz terimlerin bile oldukça katı tanımları olduğu ortaya çıktı.[4] Ulusal Hava Durumu Servisi, bir tahmindeki kesinlik derecesini bildirmek için belirli ifadeler kullanır: "Düşük ihtimal", "muhtemel" ve "kuvvetle muhtemel". Ayrıca, etkilenecek alanın büyüklüğünü ifade etmek için de belirli niteleyiciler vardır: "Münferit/az sayıda", "geniş ölçüde dağılmış", "dağınık", "çok sayıda" veya "ara sıra/periyotlar halinde" gibi ifadeler kullanılabilir.[5]

Tüm Reklamları Kapat

Terimler
Terimler
National Weather Service

Ek olarak Kanada'da kullanılan "fırtına riski" teriminde olduğu gibi "risk" kelimesi, hava olayının gerçekleşme olasılığının %30 ile 40 arasında olduğunu gösterir. İlginçtir ki, yine Kanada'da %50'lik bir yağış olasılığı asla kullanılmaz; çünkü bu çok belirsiz bir tahmin olacaktır.[6], [7]

Böylece, durumun aslında "tahminlerini tutturamayan" meteorologların hatasından çok bizim bilgi eksikliğimiz olduğu anlaşılmaktadır. İster inanın ister inanmayın, hava tahminleri aslında zamanla daha doğru olmaya başlamıştır. 1972 yılında, Ulusal Hava Durumu Servisi'nin üç gün öncesinden yaptığı tahmin yaklaşık altı derece yanılmıştır. Kırk yıl sonra bu rakam üç dereceye düşmüş. 1980'lerin sonunda Ulusal Kasırga Merkezi, kasırgaların nereye varacağını üç gün önceden tahmin etmeye çalışırken yaklaşık 560 km (350 mil) ıskalıyordu. Şu an ise ortalama ıskalama sadece 160 kilometre (100 mil) kadar.[8]

Gelgelelim, bu meteorologların önyargılı olamayacağı anlamına gelmiyor. Birçok meteoroloji kuruluşu daha önce tahminlerinde gerçekte olacağından daha fazla yağış öngörmüştür. "Islak önyargı" olarak adlandırılan bu durum, Weather Channel'ın %20'lik bir yağış olasılığı öngördüğü yıllar boyunca, aslında zamanın sadece yaklaşık %5'inde yağmur yağdığı anlamına geliyordu. Islak önyargının bugün hâlâ tahminleri etkileyip etkilemediği ise belli değil.

Aşağıdaki grafiğe bir göz atın. Burada üstte güven %si, yanda ise alan %si gösterilmektedir. Bu iki değeri çarparak, kesiştikleri noktadaki yağış olasılığı değerini elde ederiz. Güveniniz %90 ve etkilenen alan %50 ise, yağış olasılığı %45'e eşittir. Grafik simetrik olduğundan, bu değerler zıt olsaydı bile yağış olasılığı yine %45 olurdu. Bu, her bir yağış olasılığına ulaşmanın birden fazla yolu olsa da sonuçta benzer şeyler ifade ettikleri anlamına gelir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Skeptical Inquirer

%40'lık bir yağış olasılığına %100 ile %40 veya %50 ile %80 çarpılarak ulaşılabilir. Dolayısıyla, %40'lık bir yağış olasılığı şu anlamlara gelebilir:

  • Alanın bir kısmının (%40) yağmur alacağı kesindir (%100).
  • Büyük olasılıkla (%80) bölgenin yarısı (%50) yağmur alacaktır.
  • Bölgenin tamamının (%100) yağmur alması olasıdır (%40).
  • Bölgenin çoğunun (%80) yağmur alması biraz daha olasıdır (%50).

Sonuç olarak, tüm bunlar temelde "muhtemelen şemsiyeye ihtiyacınız olmayacak, ancak almak kötü bir fikir de değil" anlamına gelir. Benzer şekilde, %70 veya üzerinde bir yağış olasılığı elde etmek için, güven veya alan %lerinden birinin %70'ten büyük olması gerektiğini fark edeceksiniz. Bunun, alanın yarısından fazlasına yağmur yağacağından oldukça emin olmanın ya da alanın tamamına yağmur yağacağından oldukça emin olmanın sonucu olup olmadığına bakılmaksızın, önemli olan yatak odanızın penceresini kapatmayı hatırlamanız olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Skeptical Inquirer | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/06/2024 06:42:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17752

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Fare
İnsan Türü
Halk Sağlığı
Küçük
Sivrisinek
Gün
Algoritma
Akıl
Çalışma
Hormon
Lazer
Nötron Yıldızı
Molekül
Öğrenme Alanı
Besin Değeri
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Konuşma
Cansız
Kuyruk
Tümör
Pandemi
Test
Göğüs Hastalığı
Semptom
Sinir Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. McVean, et al. Yağış Olasılığının Ne Olduğunu Gerçekten Biliyor musunuz?. (20 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17752
McVean, A., Ünal, H., Alparslan, E. (2024, June 20). Yağış Olasılığının Ne Olduğunu Gerçekten Biliyor musunuz?. Evrim Ağacı. Retrieved June 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17752
A. McVean, et al. “Yağış Olasılığının Ne Olduğunu Gerçekten Biliyor musunuz?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Hazal Ünal, Evrim Ağacı, 20 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17752.
McVean, Ada. Ünal, Hazal. Alparslan, Eda. “Yağış Olasılığının Ne Olduğunu Gerçekten Biliyor musunuz?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Hazal Ünal. Evrim Ağacı, June 20, 2024. https://evrimagaci.org/s/17752.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close