Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Zürafa (Giraffa)

2 dakika
9,774
Zürafa (Giraffa)
Tüm Reklamları Kapat
Zürafa
  • Bilimsel Adı Giraffa
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Zürafa
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Giraffe
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Bu tür henüz Evrim Ağacı tarafından gözlenmemiştir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Zürafalar; uzun bacakları, uzun boynu ve ayırt edici parçalı desenleri ile bilinirler. Erkek zürafalar dişilerden hem daha uzundurlar, hem de daha ağırdırlar. İki cinsiyetin de kafasında deriyle kaplı bir çift çıkıntı bulunur. Kapı kolu benzeri olan bu çıkıntıya, osikon adı verilir. Dişilerde bu yapı daha ufaktır ve tepesinde birkaç kıl yumağı bulunur. Erkeklerin ise osikonları keldir ve üzerinde kıl bulunmaz. 

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Zürafalar, adeta Cinsel Seçilim tarafından şekillendirilmiş dövüş makinalarıdır. Uzun boynun evrimleşmesinin ana nedeni, yüksek yapraklara ulaşmak değil, dişiler için mücadele ederken diğer erkeklere karşı kullanmaktır. Ayrıca dişiler, her zaman daha kalın ve uzun boyunluları, daha ince ve kısa boyunlulara tercih etmektedir. Bu, Cinsel Seçilim'in cinsiyetler arası versiyonu olan İnterseksüel Seçilim'e bir örnektir. Bu konuda detaylı bir yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Zürafaların bu devasa boyunları sebebiyle sanabileceğinizin aksine, ortak bir atadan ayrılarak evrimleştikleri için boyunlarını oluşutran omurların sayısı diğer herhangi bir memeliyle birebir aynıdır ve sadece 7 adettir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Genellikle savanada yaşayan bu hayvanlar, çoğu zaman Sahra Altı Afrika'da bulunurlar.

Davranış ve Etoloji

Osikonlar, erkekler arası mücadelede bir kalkan görevi görmektedir. Zürafaların dişiler için verdikleri bu vahşi mücadele ise, Cinsel Seçilim'in aynı cinsiyet içerisindeki mücadelesini simgeleyen İntraseksüel Seçilim'e bir örnektir. Bu mücadele sırasında, erkekler boyunlarını hızla birbirlerine savurarak tokuştururlar ve diğerini yıldırmaya çalışırlar. Bu sırada çok ciddi yaralar ve hasarlar oluşabilir.

Diyet ve Metabolizma

Devasa boyları sayesinde diğer hiçbir hayvanın erişemeyeceği kadar yüksek dallara erişerek ağaç yaprakları ve meyveleriyle beslenebilirler. Böylelikle, diğer hayvanların işgal edemedikleri bir besin sahasına hükmederek avantaj sağlarlar. Zürafaların genellikle hedefinde akasya ağaçları bulunur. Bu ağaçlardan sadece uzun boyunları sayesinde değil, uzun ve kavrayıcı özellikteki dilleriyle de dallar ve yapraklar koparabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Zürafalar, günlerinin büyük bir kısmını dev vücutlarını besleyerek geçirirler. Öyle ki, yetişkin bir zürafa günde 45 kilogram yaprak ve dal tüketir.

Etimoloji

İlk keşfediklerinde birçok insan onları leoparlarla develerin çiftleşmesinin tuhaf bir ürünü olduğunu sanmıştı ve buna dair uydurma efsaneler türetilmişti. Buna ithafen, dönemin bilim insanları zürafaların bilimsel adına Giraffa camelopardis adını verdi. Türün belirleyici adı olan "camelopardis", deve ve leopar sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 21:19:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3332

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık
Balık
Yayılım
Kafatası
Algoritma
Balıkçılık
Nöroloji
Meyve
Ornitoloji
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Hastalık
Maske
Homo Sapiens
Yok Oluş
Astrobiyoloji
Mutasyon
Toprak
Kimyasal Bağ
Görelilik
Bellek
Kütle
Uçma
Beslenme Davranışları
Makale
Köpekbalığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Zürafa (Giraffa). (3 Mart 2015). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3332
Bakırcı, Ç. M. (2015, March 03). Zürafa (Giraffa). Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3332
Ç. M. Bakırcı. “Zürafa (Giraffa).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3332.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Zürafa (Giraffa).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 03, 2015. https://evrimagaci.org/s/3332.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close