Zürafa (Giraffa)
- Bilimsel Adı Giraffa
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Zürafa
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Giraffe
- Klad Nephrozoa
- Üst Şube (Superphylum) İkincil Ağızlılar (Deuterostomia)
- Şube (Phylum) Kordalılar (Chordata)
- Klad Olfactores (Olfactores)
- Alt Şube (Subphylum) Omurgalılar (Vertebrata)
- Aşağı Şube (Infraphylum) Gerçekçeneliler (Gnathostomata)
- Klad Teleostomi
- Klad Euteleostomi
- Klad Sarcopterygii
- Klad Dipnotetrapodomorpha
- Klad Tetrapodomorpha
- Klad Eotetrapodiformes
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sinapsitler (Synapsida)
- Klad Eupelycosauria (Eupelycosauria)
- Klad Sphenacodontia (Sphenacodontia)
- Klad Sphenacodontoidea (Sphenacodontoidea)
- Klad Terapsitler (Therapsida)
- Klad Teriyodontlar (Theriodontia)
- Klad Eutheriodontia (Eutheriodontia)
- Klad Sinodontlar (Cynodontia)
- Klad Epicynodontia (Epicynodontia)
- Klad Eucynodontia (Eucynodontia)
- Klad Probainognatiyenler (Probainognathia)
- Klad Prozostrodontia (Prozostrodontia)
- Klad Mammaliamorpha (Mammaliamorpha)
- Klad Mammaliaformes (Mammaliaformes)
- Sınıf (Class) Memeliler (Mammalia)
- Üst Bölük (Superdivision) Theriimorpha (Theriimorpha)
- Alt Sınıf (Subclass) Theriiformes (Theriiformes)
- Üst Birlik (Superlegion) Trechnotheria (Trechnotheria)
- Birlik (Legion) Cladotheria (Cladotheria)
- Klad Tribosphenida (Tribosphenida)
- Alt Sınıf (Subclass) Doğuran Memeliler (Theria)
- Aşağı Sınıf (Infraclass) Eteneliler (Eutheria)
- Takım (Order) Çift Toynaklılar (Artiodactyla)
- Cins (Genus) Zürafa (Giraffa)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Gözlem Bilgileri
Bu tür henüz Evrim Ağacı tarafından gözlenmemiştir.
Tanım ve Genel Bilgiler
Zürafalar; uzun bacakları, uzun boynu ve ayırt edici parçalı desenleri ile bilinirler. Erkek zürafalar dişilerden hem daha uzundurlar, hem de daha ağırdırlar. İki cinsiyetin de kafasında deriyle kaplı bir çift çıkıntı bulunur. Kapı kolu benzeri olan bu çıkıntıya, osikon adı verilir. Dişilerde bu yapı daha ufaktır ve tepesinde birkaç kıl yumağı bulunur. Erkeklerin ise osikonları keldir ve üzerinde kıl bulunmaz.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Zürafalar, adeta Cinsel Seçilim tarafından şekillendirilmiş dövüş makinalarıdır. Uzun boynun evrimleşmesinin ana nedeni, yüksek yapraklara ulaşmak değil, dişiler için mücadele ederken diğer erkeklere karşı kullanmaktır. Ayrıca dişiler, her zaman daha kalın ve uzun boyunluları, daha ince ve kısa boyunlulara tercih etmektedir. Bu, Cinsel Seçilim'in cinsiyetler arası versiyonu olan İnterseksüel Seçilim'e bir örnektir. Bu konuda detaylı bir yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Zürafaların bu devasa boyunları sebebiyle sanabileceğinizin aksine, ortak bir atadan ayrılarak evrimleştikleri için boyunlarını oluşutran omurların sayısı diğer herhangi bir memeliyle birebir aynıdır ve sadece 7 adettir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Genellikle savanada yaşayan bu hayvanlar, çoğu zaman Sahra Altı Afrika'da bulunurlar.
Davranış ve Etoloji
Osikonlar, erkekler arası mücadelede bir kalkan görevi görmektedir. Zürafaların dişiler için verdikleri bu vahşi mücadele ise, Cinsel Seçilim'in aynı cinsiyet içerisindeki mücadelesini simgeleyen İntraseksüel Seçilim'e bir örnektir. Bu mücadele sırasında, erkekler boyunlarını hızla birbirlerine savurarak tokuştururlar ve diğerini yıldırmaya çalışırlar. Bu sırada çok ciddi yaralar ve hasarlar oluşabilir.
Diyet ve Metabolizma
Devasa boyları sayesinde diğer hiçbir hayvanın erişemeyeceği kadar yüksek dallara erişerek ağaç yaprakları ve meyveleriyle beslenebilirler. Böylelikle, diğer hayvanların işgal edemedikleri bir besin sahasına hükmederek avantaj sağlarlar. Zürafaların genellikle hedefinde akasya ağaçları bulunur. Bu ağaçlardan sadece uzun boyunları sayesinde değil, uzun ve kavrayıcı özellikteki dilleriyle de dallar ve yapraklar koparabilirler.
Zürafalar, günlerinin büyük bir kısmını dev vücutlarını besleyerek geçirirler. Öyle ki, yetişkin bir zürafa günde 45 kilogram yaprak ve dal tüketir.
Etimoloji
İlk keşfediklerinde birçok insan onları leoparlarla develerin çiftleşmesinin tuhaf bir ürünü olduğunu sanmıştı ve buna dair uydurma efsaneler türetilmişti. Buna ithafen, dönemin bilim insanları zürafaların bilimsel adına Giraffa camelopardis adını verdi. Türün belirleyici adı olan "camelopardis", deve ve leopar sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 15:21:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3332
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.