Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Zaman Genişlemesi Nedir? Astronotlar, Zamanı Bize Göre Ne Kadar Yavaş Deneyimliyorlar?

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Astronotlar, Dünya'daki Akrabalarına Göre Ne Kadar Az Yaşlanıyor?

Zaman Genişlemesi Nedir? Astronotlar, Zamanı Bize Göre Ne Kadar Yavaş Deneyimliyorlar?
7 dakika
5,455
Evrim Ağacı Akademi: Özel Görelilik Teorisi & Işık Hızı Yazı Dizisi

Bu yazı, Özel Görelilik Teorisi & Işık Hızı yazı dizisinin 2. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Özel Görelilik Teorisi Nedir? Einstein, Işık Hızının Doğasını Açıklamayı Çalışırken Evreni Nasıl Çözdü?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Zaman genişlemesi, iki özdeş saat tarafından zamanın farklı miktarlarda ölçülmesidir. Ölçüm yapan saatlerin hareket hızı ve/veya civarlarındaki cisimlerin kütlesine bağlı olarak zaman genişlemesi yaşanabilir (ancak genellikle "zaman genişlemesi" derken kastedilen, hıza bağlı olarak meydana gelen zaman genişlemesidir). Bunu anlamak için, Görelilik Teorisi'nin temellerini anlamak önemlidir.

Evreni Anlamak İçin Görelilik Şart!

"Zaman görelidir." lafını duymuş olabilirsiniz. Ancak bunun gerçekte ne anlama geldiğini anlamak zor olabilir; çünkü zaman, insana hayattaki yegane sabitlerden biriymiş gibi geliyor: Her gün aynı hızda akıyor. En azından öyle sanıyor olabilirsiniz.

Halbuki Einstein, 1 asırdan uzun bir süre önce bu gerçeği yerle bir etti: Einstein, uzay ve zamanı birleştirerek ve "uzay-zaman" adı verilen bu dokunun tüm Evren'e nüfuz eden bir kumaş gibi olduğu fikrini ileri sürerek, Görelilik Teorisi sayesinde Evren'e ve zamana bakış açımızı değiştirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Uzay-zamandaki her bir gözlemcinin deneyimleri (örneğin aynı olaya yönelik gözlemleri) birbirinden farklıdır. Bunun nedeni, uzay-zamanın düz olmamasıdır: Uzay-zaman dokusu kavislidir ve madde/enerji tarafından bükülebilir. Dolayısıyla, konumunuza ve hızınıza bağlı olarak, zaman, uzay-zamanın farklı bir bölümündeki diğerlerine göre bize göre daha hızlı veya daha yavaş hareket ediyormuş gibi görünebilir.

Bunu gündelik yaşantımızda da deneyimleriz:

  • Eğer kırmızı ışıkta bekliyorsak, yanımızdaki araç da duruyorsa, iki araç birbirini hareketsiz olarak görür.
  • Ancak kırmızı ışığa doğru yürüyen bir yaya, bu iki aracın kendisine göre geriye doğru hareket ettiğini görecektir.
  • Arabalardan biri hareket etmeye başladığında, diğeri halen duruyorsa, o araba ileri gidiyormuş gibi değil de kendisi geri gidiyormuş gibi hissedecektir.
  • Arabaların her ikisi de 20 km/h hıza ulaşıp, yan yana gittiklerinde, sanki birbirlerini hareket etmiyormuş gibi göreceklerdir.
  • Ama bu sırada, az önce arabaları geri gidiyormuş gibi gören yayanın kendisinin geriye gittiğini göreceklerdir (yaya, aynı yönde yürümeye devam ediyor olsa da).

Tüm bunlar, farklı gözlemcilerin aynı olayı bambaşka perspektiflerden deneyimlemesinin bir sonucudur.

Uzaydaki Astronotlar Ne Hızda Yaşlanıyor?

Ancak bu farklı deneyimler, sadece yorum farklarına neden olmaz. Aynı zamanda farklı hızlarda hareket eden veya civarlarında farklı büyüklükte kütleler olan gözlemciler, zamanın akışını da farklı deneyimlerler. Buna "zaman genişlemesi" denmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin Uluslararası Uzay İstasyonundaki astronotlar, Dünya'daki insanlardan biraz daha yavaş yaşlanmaktadırlar. Bunun iki farklı sebebi vardır:

  • Kütleçekimsel Zaman Genişlemesi
  • Hızsal Zaman Genişlemesi

İkisini de ayrı ayrı inceleyelim.

Kütleçekimsel Zaman Genişlemesi

Dünya gibi büyük kütleli cisimler, etraflarındaki uzay-zamanı büktükleri için zaman, büyük nesnelerin yakınında daha yavaş hareket ediyor gibi görünür. Kütleçekimsel zaman genişlemesi adı verilen bu olaya göre, Dünya'nın merkezine daha yakın olan cisimler (ve kişiler) zamanı daha yavaş akıyormuş gibi deneyimlerler.

Tabii ki bu, hayatınızı üst katlarda oturmak yerine bodrum katında geçirerek diğer insanlardan daha uzun yaşayabileceğiniz anlamına gelmez. Kütleçekimsel zaman genişlemesi, bir binanın en üst ve en alt katı kadar küçük mesafe farklarında fark edilemeyecek kadar azdır. Kendinizi yerin altındaki bir bodruma kapatacak olsaydınız bile, tüm ömrünüz boyunca yer üstündeki herhangi birinden saniyenin milyonlarca kat azı kadar ufak bir miktar daha az yaşlanırdınız.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu sayıyı tam olarak hesaplamak için, aşağıdaki formülü kullanabiliriz:

t=t01−2GMrc2\Large t=\frac{t_0}{\sqrt{1-\frac{2GM}{rc^2}}}

Burada tt, herhangi bir kütleden çok ama çok uzak olan bir cismin deneyimleyeceği süre, t0t_0 bir cismin civarında deneyimlenecek zaman, G\text{G} kütleçekim sabiti (G=6.6743×10−11m3kg−1s−1G=6.6743\times 10^{-11}\text{m}^3\text{kg}^{-1}\text{s}^{-1}), MM cismin kütlesi (Dünya için M=5.972×1024kgM=5.972\times{10^{24}}\text{kg}), rr cismin merkezinden ne kadar uzak olduğunuz, cc ise ışık hızıdır. Örneğin:

  • Dünya yüzeyindeki biri, merkezden yaklaşık 6371 kilometre yüksekte olacaktır. Dolayısıyla herhangi bir kütleden çok ama çok uzakta geçen 1 saniyelik zaman, Dünya yüzeyinde 0.9999999993 saniye olarak deneyimlenecektir.
  • Öte yandan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda, yani yerden 400 kilometre yüksekteki (merkezden 6771 kilometre yüksekteki) bir noktada aynı zaman dilimi yine 0.9999999993 olurdu.

Yani pratik olarak hiçbir fark olmazdı. Şöyle düşünün: Aynı 1 saniyeyi 0.9999999993 yerine 0.9999999994 olarak deneyimlemek için Dünya yüzeyinden 400 kilometre değil, 1020 kilometre (yani merkezden 7391 kilometre uzakta) olmak gerekirdi.

Yine de bu kavram, özellikle de yüzlerce veya binlerce yıl ölçeğinde düşündüğünüzde oldukça çılgın bir hal alır:

  • Ayak bileğinize takacağınız bir saat, bir süre sonra el bileğinize takacağınız bir saatin gerisine düşecektir; çünkü Dünya merkezine daha yakın olduğu için zaman bileğinizde daha yavaş akar.
  • Kafanız, teknik olarak ayaklarınızdan daha hızlı yaşlanır.
  • Dağda yaşayan insanlar için zaman, deniz seviyesinde yaşayanlara göre daha hızlı geçer.

Hızsal Zaman Genişlemesi

Ama işler, bundan daha da tuhaftır: Aynı zamanda daha hızlı hareket eden cisimler de zamanın kendileri için daha yavaş aktığını deneyimlerler. Buna "hızsal (hıza bağlı) zaman genişlemesi" adı verilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun klasik örneği ikizler senaryosudur: İkizlerden biri, ışık hızına yakın bir hızda hareket eden bir uzay gemisinde gidiyor olsun; diğer ikiz ise Dünya'da kalsın. Uzay yolculuğu yapan ikiz Dünya'ya döndüğünde, sadece birkaç yaş almıştır, ancak Dünya'daki ikizinin on yıldan fazla yaşlandığını öğrenince şok olur.

Elbette kimse bu deneyi gerçek hayatta yapmadı, ancak bunun gerçek olduğuna dair bol miktarda kanıt vardır: Örneğin bilim insanları, inanılmaz hassas ölçüm yapan atomik saatlerden birini yörüngeye fırlatıp geri getirdiğinde, Dünya'da kalan saate nazaran bir miktar geri kaldığını gözlemişlerdir. Yani hızla giden atomik saat için zaman gerçekten de yavaşlamıştır!

Bunu hesaplamak içinse, şu formülü kullanırız:

Tüm Reklamları Kapat

Δt′=Δt1−v2c2\Large \Delta{t'}=\frac{\Delta{t}}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}

Burada Δt′\Delta{t'} sabit bir gözlemci için geçen zaman, Δt\Delta{t} hareket halindeki bir gözlemci için geçen zaman, vv hareket hızı, cc ise ışık hızıdır. Dolayısıyla, Dünya yüzeyinde sabit alınan bir referans çerçevesi için 1 saniye geçtiğinde, İstasyon'da saniyede 7.5 kilometre hızla giden astronotlar 0.9999999997 saniye deneyimlerler.

Astronotlar Ne Kadar Az Yaşlanıyorlar?

Eğer kütleçekimsel genişleme ile hızsal genişleme arasındaki farkı hesaplayacak olursanız, Dünya'da geçen her 1 saniye için astronotların 0.0000000004 saniye daha az deneyimlediğini görürsünüz. Dolayısıyla her bir saniye, astronotlar bu kadar daha az yaşlanmaktadır. 80 yıllık bir ömrü İstasyon'da geçirecek biri bile o koca ömründe, tüm ömrünü Dünya'da geçiren birine göre sadece 1 saniye daha az yaşlanırdı.

Karadelikler Etrafında veya Işık Hızında Zaman Daralması

Tabii ki yukarıdaki sayılar, daha büyük kütleli cisimler veya daha yüksek hızlarda bambaşka değerlere kavuşmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
  • Dış Sitelerde Paylaş

Örneğin Samanyolu Galaksimizin merkezindeki Sagittarius A* adlı 4.1 milyon Güneş kütlesindeki ve 12.1 milyon kilometre yarıçapındaki kara deliğin merkezinden:[1]

  • 1 ışık yılı uzakta zaman 1.00000064 kat yavaş akardı.
  • 1 astronomik birim uzakta (yani Dünya-Güneş arası mesafe kadar uzakta) zaman %4 daha yavaş akardı.
  • 1 milyon kilometre uzakta zaman 3.6 kat daha yavaş akardı.
  • 1000 kilometre uzakta zaman 110 kat daha yavaş akardı.
  • 1 kilometre uzakta zaman 3500 kat daha yavaş akardı.
  • 1 metre uzakta zaman 100.000 kat daha yavaş akardı.
  • 0 metre uzakta zaman dururdu.

Bir diğer deyişle, karadeliğe 1 ışık yılı uzakta duran ve sihirli güçteki bir teleskopla karadeliğe bakan biri, karadeliğin olay ufkundan 1 kilometre uzakta elini her saniye 1 kez sallayan bir kişinin elini sanki her saat 1 kez sallıyormuş gibi görürdü.

Benzer şekilde, hızsal zaman daralmasını deneyimlemek için de ışık hızına dikkate değer miktarda yaklaşmak gerekmektedir. Örneğin hareketsiz duran birine göre:

  • Işık hızının %10'unda giderken zaman 1.005 kat daha yavaş akardı.
  • Işık hızının %20'sinde giderken zaman 1.021 kat daha yavaş akardı.
  • Işık hızının %30'unda giderken zaman 1.048 kat daha yavaş akardı.
  • Işık hızının %40'ında giderken zaman 1.091 kat daha yavaş akardı.
  • Işık hızının %50'sinde giderken zaman 1.155 kat daha yavaş akardı.
  • Işık hızının %60'ında giderken zaman 1.25 kat daha yavaş akardı.
  • Işık hızının %70'inde giderken zaman 1.4 kat daha yavaş akardı.
  • Işık hızının %80'inde giderken zaman 1.667 kat daha yavaş akardı.
  • Işık hızının %90'ında giderken zaman 2.294 kat daha yavaş akardı.
  • Işık hızının %99'unda giderken zaman 7.088 kat daha yavaş akardı.
  • Işık hızının %99.999'unda giderken zaman 223.607 kat daha yavaş akardı.

Dolayısıyla ışık hızının %99'unda, yani saniyede 296.794.533 metre hızla giden biri, Dünya'ya 1 yıl sonra döndüğünde, Dünya'da 7 yılın geçtiğini deneyimlerdi.

Sonuç

Zaman genişlemesi, Evren'e dair algılarımızın bizi ne kadar kolay yanılttığını gösteren harika bir örnektir. Evren, bizim onun çalıştığını sandığımız şekilde çalışmamaktadır. Dolayısıyla onun nasıl çalıştığını anlamak istiyorsak, ona doğru soruları sormayı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun da tek yolu bilimi anlamaktan geçiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Özel Görelilik Teorisi & Işık Hızı Yazı Dizisi

Bu yazı, Özel Görelilik Teorisi & Işık Hızı yazı dizisinin 2. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Özel Görelilik Teorisi Nedir? Einstein, Işık Hızının Doğasını Açıklamayı Çalışırken Evreni Nasıl Çözdü?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
79
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 31
  • Muhteşem! 17
  • Bilim Budur! 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 13
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • İnanılmaz 8
  • Umut Verici! 4
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:44:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13418

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Böcekler
Ara Geçiş Türleri
Deniz
Epigenetik
Einstein
Kuşlar
Nüfus
Dalga Boyu
Entomoloji
Viral
Kurt
Mavi
Jeoloji
Zaman
Bilgisayar
Tedavi
Yaşamın Başlangıcı
Bilgi
Transkripsiyon
Bağışıklık
Malzeme
Ecza
Nöroloji
Fare
Bilinç
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Zaman Genişlemesi Nedir? Astronotlar, Zamanı Bize Göre Ne Kadar Yavaş Deneyimliyorlar?. (25 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13418
Bakırcı, Ç. M. (2022, November 25). Zaman Genişlemesi Nedir? Astronotlar, Zamanı Bize Göre Ne Kadar Yavaş Deneyimliyorlar?. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13418
Ç. M. Bakırcı. “Zaman Genişlemesi Nedir? Astronotlar, Zamanı Bize Göre Ne Kadar Yavaş Deneyimliyorlar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13418.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Zaman Genişlemesi Nedir? Astronotlar, Zamanı Bize Göre Ne Kadar Yavaş Deneyimliyorlar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 25, 2022. https://evrimagaci.org/s/13418.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close