Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yüzen Mikrorobotlar Farelerde Kanserli Hücrelerle Savaşıyor!

2 dakika
562
Yüzen Mikrorobotlar Farelerde Kanserli Hücrelerle Savaşıyor! Biootechniques
Tüm Reklamları Kapat

Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nden mühendisler, kanserle savaşan ilaçları doğrudan metastatik tümörlere ulaştırmak için akciğerlerde yüzebilen mikrorobot adı verilen küçük robotlar üretti. Science Advances dergisinde yayınlanan makalenin sonuçları fareler için umut vericiydi. Araştırmacılar farelerin akciğerlerine sıçramış tümörlerin büyümesini ve yayılmasını engellemeyi başardı.[1]

Biyoloji ve nanoteknolojiyi ustalıkla birleştirmek için Kaliforniya San Diego Üniversitesi Jacobs Mühendislik Okulu'ndan Aiiso Yufeng Li ile Kimya ve Nano-mühendislik Bölümü'nde profesör olan Joseph Wang ve Liangfang Zhang'ın laboratuvarları ortak bir şekilde çalıştı.

Araştırmacılar, mikrorobotları üretmek için ilaçlı nanopartikülleri yeşil algin üzerine kimyasal olarak bağladı. Alg, mikrorobotlara hareket kabiliyeti sağlarken aynı zamanda nanopartiküllerin akciğerlerde verimli bir şekilde yüzmesini ve tedavi edici kısmının tümörlere iletmesini sağlayacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nanopartikülleri oluşturmak için araştırmacılar, kemoterapide kullanılan doksurubisin ile doldurulmuş ve biyolojik olarak parçalanabilen küçük polimer küreler kullandı ve bu yapı aynı zamanda kırmızı kan hücresi zarları ile kapladı. Kırmızı kan hücresi zarları ile kaplamak robotumuzun düzgün çalışması sağlar. Bu yapı, nanopartikülleri bağışıklık sistemine karşı koruyarak akciğerlerde daha uzun kalmalarını sağlar ve bu sayede tümör karşıtı etkiler ortaya çıkar. Wang ve Zhang'ın ekibinde nano-mühendislik doktora öğrencisi olan çalışmanın ilk yazarı Zhengxing Li, şöyle anlatıyor:

Bu yapı bir kamuflaj gibi görev yapıyor, vücutta nanopartikülün bir kırmızı kan hücresi gibi görünmesini sağlıyor ve böylece bağışıklık tepkisi oluşmuyor.

Araştırmacılar, sözlerine nanopartikül taşıyıcı yeşil algin ve bu yapının güvenli olduğunu ekliyor. Nanopartiküllerin üretimi için kullanılan malzemeler, vücut ile uyumlu ve araştırmada kullanılan yeşil alg Chlamydomonas reinhardtii, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi'nce güvenli görülüyor.

Wang ve Zhang'ın ekipleri, daha önce farelerde ölümcül olan zatürreyi tedavi etmek için benzer mikrorobotları kullanmıştı. Bu çalışma da yapılan önceki çalışmalara dayanarak inşa edildi. Wang, şöyle anlatıyor:

Bunlar canlı hayvanların akciğerlerinde güvenli bir şekilde test edilen ilk mikrorobotlardı.

Önceki çalışmada mikrorobotlar, nanopartiküller için farklı bir ilaç ve hücre zarı kombinasyonu ile zatürreye neden olan bakterilerin yayılmasıyla mücadele etti. Ekip şimdi bu bileşenleri değiştirerek mikrorobotları akciğerlerdeki kanser hücrelerinin yayılmasıyla savaşacak şekilde geliştirdi. Zhang, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmamızda bu teknolojinin akciğer dokusunun tamamına aktif ve verimli bir şekilde tedavi edici maddeler ulaştırarak akciğerlerdeki farklı ölümcül hastalıklarla mücadele edebilen geniş bir kullanım alanı olduğunu gösteriyoruz.

Şimdiki çalışmada araştırmacılar, deri kanseri olan ve tümörleri akciğerlere sıçramış olan fareleri nefes borusuna yerleştirdikleri küçük bir tüp aracılığıyla akciğerlere geçebilen mikrorobotlar kullanarak tedavi etti. Bu yöntemle tedavi edilen fare ortalama 37 gün yaşarken sadece ilacı alan ya da algsiz nanopartiküllerin verildiği fareler ise ortama 27 gün yaşadı. Li, söyle anlatıyor:

Mikrorobotların yaptığı aktif yüzme hareketi, ilacın derin akciğer dokusuna dağılımını önemli ölçüde iyileştirirken ilacın akciğerde tutulma süresini de uzattı. Dağılımın daha geniş olması ve ilacın akciğerde daha uzun süre tutulabilmesi, gerekli ilaç dozajını azaltmamızı sağladı ve böylece potansiyel yan etkiler azalırken hayatta kalma etkinliğini daha yüksekte tutabildik.

Ekip, gelecekteki çalışmalarda daha büyük hayvanlarda denemek için mikrorobot tedavisi üstünde çalışıyor ve nihai hedeflerinin ise insan deneylerine bir an önce geçmek olduğunu belirtiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:04:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18388

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Kara, et al. Yüzen Mikrorobotlar Farelerde Kanserli Hücrelerle Savaşıyor!. (26 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18388
Kara, T., Derin, U. (2024, August 26). Yüzen Mikrorobotlar Farelerde Kanserli Hücrelerle Savaşıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18388
T. Kara, et al. “Yüzen Mikrorobotlar Farelerde Kanserli Hücrelerle Savaşıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 26 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18388.
Kara, Tugay. Derin, Ufuk. “Yüzen Mikrorobotlar Farelerde Kanserli Hücrelerle Savaşıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 26, 2024. https://evrimagaci.org/s/18388.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close