Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yenilenebilir Enerji Yarışında Son Durum: Rüzgâr ve Güneş Enerjisi Yarışında Liderler Kim?

Yenilenebilir Enerji Yarışında Son Durum: Rüzgâr ve Güneş Enerjisi Yarışında Liderler Kim? GreenBiz
4 dakika
4,633
Tüm Reklamları Kapat

Geçtiğimiz 10 yılda Amerika Birleşik Devletleri, yenilenebilir enerji üretimi konusunda dikkate değer bir gelişme kaydetti.[3] Paris İklim Anlaşması'nın imzalandığı 2015 senesinde ülke, rüzgâr ve güneşten elektriğinin %5,7 kadarını üretmişti. 2021'de bu oran %13 idi. 2022 Mart'ında %18 iken, Nisan 2022'de bu oran %20'lere ulaşmıştır.[2] Bu oransal tırmanış, Teksas'tan Dakota'ya kadar çok sayıda yel değirmeninin yükselmesinin, Great Plains (Büyük Düzlükler) ve Midwestern eyaletlerinde ortaya çıkan bir "rüzgâr enerjisi patlaması" sayesinde mümkün olmuştur.

Bu bariz yükseliş, Birleşik Devletler'e mahsus bir durum değildir; bilakis, tüm dünyada benzer ivmelenmeler görülmektedir. Küresel bağlamda, rüzgâr ve güneş, 2005'ten beri her yıl en hızlı gelişen elektrik üretim türleri olmuştur. Bu yenilenebilir sistemlerde üretilen küresel güç, 2015 ile 2021 yılları arasında iki katından fazla artış göstermiş, 2021'de dünya genelinde elektriğin %10,3'ünü karşılarken, 2020'de bu oran %9,3'e tekabül etmektedir. Tümüyle ele alındığında, bu sistemler kömür, gaz ve hidrojenden sonra 4. en büyük küresel elektrik kaynağıdır.

2050'ye Kadar Rüzgâr ve Güneş %70 Olacak!

Bu hızlı yükseliş, uluslararası iklim hedefine ulaşılabilineceğine dair bir umudun yeşermesine de yol açmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

2020 senesinde, elektrik üretimi diğer bütün sanayilerden daha çok sera gazı üretmiştir. International Energy Agency'ye (Tür: "Uluslararası Enerji Ajansı") göre, eğer Paris Anlaşması'nda belirlenen, 2050 senesinde "sıfır karbon" hedefine ulaşmak istiyorsak, 2025 senesinde, rüzgâr ve güneşin küresel enerjinin %20'sini karşılayacak hale gelmesi gerekmektedir.[1], [2], [4]

Çevresel öneme eklenmesi gereken bir diğer husus da Ukrayna'daki savaşın, Avrupa'nın Rus petrol ve gazına olan bağımlılığının, jeopolitik bir zorunluluk olduğunun yeniden anlaşılmasına yol açmış olmasıdır. Çözümün en azından bir parçası, mümkün olan en kısa zamanda daha fazla yenilenebilir enerjidir.

Geçen yılın haberi, ancak yine de ilginç: dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin enerji kaynaklarında rüzgar ve güneş enerjisinin çok farklı payları. Dünya genelinde yenilenebilir enerjinin ürettiği enerjiyi gösteren grafikler, ancak hızlı bir objenin bulanık bir fotoğrafı düzeyinde kalabilmektedir. Her grafik, daha yayınlanana kadar demode olmaktadır.
Geçen yılın haberi, ancak yine de ilginç: dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin enerji kaynaklarında rüzgar ve güneş enerjisinin çok farklı payları. Dünya genelinde yenilenebilir enerjinin ürettiği enerjiyi gösteren grafikler, ancak hızlı bir objenin bulanık bir fotoğrafı düzeyinde kalabilmektedir. Her grafik, daha yayınlanana kadar demode olmaktadır.
Visual Capitalist

Haritadan da görüleceği üzere, mevzubahis rüzgâr ve güneşten elde edilen enerji olduğunda Avrupa öncü konumdadır. Bu da onları bu sıralar mümkün görünen, Rusya’nın hidrokarbon vanasını kapamasının olumsuz etkilerine karşı daha güvenli bir halde tutacaktır. 2022'nin Mayıs ayında Avrupa Birliği, 2022 sonuna kadar Rusya'dan gelen petrol ihracatının %90'ını engelleme kararı aldı.[5]

Ulusal enerjilerinin bir kısmını rüzgâr ve güneşten elde etme konusunda en yüksek orana sahip 10 ülkeden 9'u Avrupalı ülkelerden oluşmaktadır. Danimarka ise küresel liderdir ve enerji ihtiyacının yarısından fazlasını (%51,9) bu yenilenebilir kaynaklardan elde eden tek ülkedir.

Tüm Reklamları Kapat

Avrupa ülkelerinin önemli bir kısmı, enerjilerinin çeyreğinden fazlasını rüzgâr ve güneşten elde etmektedirler. Oran sırasıyla bakıldığında bu ülkeler:

  • Lüksemburg (%43,4),
  • Litvanya (%36,9),
  • İspanya ve İrlanda (her ikisi de %32,9),
  • Portekiz (%31,5),
  • Almanya (%28,8),
  • Yunanistan (%28,7) ve
  • Birleşik Krallık (%25,2)

Geleneksel olarak "rüzgâr gülü ülkesi" olarak bilinen Hollanda %24,6 ile bu kategorinin dışında kalmaktadır.

Avrupa'nın en büyük 5 ekonomisi içinde (bunlar Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya'dır) sadece Fransa %10'un altında kalmaktadır. Enerji güvenliğine dayalı geleneksel politikasından dolayı Fransa, elektriğinin %70’ini nükleer enerjiden sağlamaktadır.[6] Tüm Avrupa ülkeleri haritada görülmese de olanlar arasında en kötü performans gösterenler:

  • Rusya (%0,5),
  • Beyaz Rusya (%1),
  • Ukrayna (%3).

Amerika'nın Öne Çıkanı: Uruguay

Dünya çapında ikincilik, Amerika kıtasının bu bağlamda öne çıkan ülkesi Uruguay'ındır (%46,7). Diğer dikkate değer ülkeler ise:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

  • Şili (%21,4),
  • Nikaragua (%15,7) ve
  • Brezilya (%13,2).

Meksika (%11,9) dünya ortalamasının üzerinde kalırken, gelişmiş bir ülke olan Kanada (%6,6) bu bağlamda feci durumdadır.

Güneş ve rüzgârdan elde ettiği enerji %0,1 gibi belirlenmesi güç bir seviyede olan, petrol zengini olması sebebiyle enerji sektöründe karbondan kaçınmak gibi bir çabası gözlemlenemeyen Venezüella'dan daha düşük bir seviyeye ulaşmak neredeyse imkansızdır.

Orta Doğu ve Afrika'da Durum

Afrika, bir güneş cennetiyken, çok az ülke güneşten istifade etmek için ciddi adımlar atabilmiştir. Kıtanın yenilenebilir enerji liderleri:

  • Kenya (%17,5),
  • Moritanya (%14,3) ve
  • Fas (%13,4)

Afrika'nın en gelişmiş ekonomisi olarak karşımıza çıkan Güney Afrika ise %5,3'te kalmaktadır. Güney Afrika'nın oranı, yerel petrollere kolay ulaşımın kurbanı olan Nijerya'nın %0,1’lik oranından daha iyi durumdadır.

Bu durum, Orta Doğu'da da görülmekte, Suudi Arabistan (%0,5) ve İran (%0,3) da %1’lik orandan daha az bir seviyede rüzgâr ve güneş enerjisinden istifade etmektedir. Pek çok iç sorunla cebelleşen Somali'de bile bu oran %5,7 seviyesindedir.

Papua Yeni Gine'den Daha Düşük Bir Seviye İmkânsız!

Doğu Asya'da Çin (%11,2), rüzgâr ve güneş enerjisi süper gücü vaziyetindedir. Diğer iki ülke de küçük bir farkla dünya ortalamasının üzerine çıkabilmiştir: Vietnam (%10,7) ve Moğolistan (%10,6). Japonya (%10,2) bir adım geriden takip ederken Hindistan (%8) dünya ortalamasının altında bir oranla karşımıza çıkmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette bu ulusal rakamlar, ulusal enerji sektörlerinin büyüklüğü göz ardı edilerek değerlendirilmemelidir. Hindistan, yılda yaklaşık 1,4 milyon gigawatt-saat elektrik tüketirken, bu rakam Moğolistan'da 7.000 civarındadır. Dünyanın bu kısmında sınıfın en kötü öğrencileri Myanmar/Burma (%0,1) ve Malezya'dır. (%0,7)

Bölgesinde Avustralya (%21,7) Yeni Zelanda’dan (%5,5) çok daha iyi performans göstermektedir. Endonezya’nın %0,2'lik oranına göre çok daha iyi vaziyette olan Yeni Kaledonya %1,7 oranına sahipken, %0,0 oranıyla Papua Yeni Gine'nin esamisi okunmamaktadır.

Sonuç

Dünyada hala enerji geçişinin sözde "üçlemini", yani sadece sürdürülebilir değil, aynı zamanda uygun maliyetli ve güvenli bir elektrik arzı yaratması gereken birçok yer vardır. Danimarkalıların ve Uruguaylıların geri kalanımıza bunun nasıl yapıldığını gösterme zamanı gelmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 10
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Big Think | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 14:20:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11922

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Jakobs, et al. Yenilenebilir Enerji Yarışında Son Durum: Rüzgâr ve Güneş Enerjisi Yarışında Liderler Kim?. (20 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11922
Jakobs, F., Demirbaş, Ü., Bakırcı, Ç. M. (2022, June 20). Yenilenebilir Enerji Yarışında Son Durum: Rüzgâr ve Güneş Enerjisi Yarışında Liderler Kim?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11922
F. Jakobs, et al. “Yenilenebilir Enerji Yarışında Son Durum: Rüzgâr ve Güneş Enerjisi Yarışında Liderler Kim?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Jun. 2022, https://evrimagaci.org/s/11922.
Jakobs, Frank. Demirbaş, Ünsal. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yenilenebilir Enerji Yarışında Son Durum: Rüzgâr ve Güneş Enerjisi Yarışında Liderler Kim?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 20, 2022. https://evrimagaci.org/s/11922.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close