Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni “Hal Değiştiren” Cihazlar Bilgisayarları 1000 Kat Hızlı Yapacak!

2 dakika
815
Yeni “Hal Değiştiren” Cihazlar Bilgisayarları 1000 Kat Hızlı Yapacak!
Tüm Reklamları Kapat

İlk olarak 1960'larda üretilen ‘hal değiştirebilen materyaller’ (HDM’ler) çok farklı elektrik durumları oluşturabilmek için iki farklı yapı arasında değişebiliyor. Bu onların elektrik üretebilen ve iletken olmasını sağlayan kristalli yapıdan bir yalıtkan olan camsı yapıya geçebilmeleri demek. Bu materyaller iletkenden yalıtkana saniyenin milyarda biri kadar bir hızla dönüşebiliyorlar.

Cambridge Üniversitesinde bulunan uluslararası bilim adamı ekibi ve Singapur A*STAR Veri Depolama Enstitüsü ve Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi HDMlere dayanan ve bilgileri günümüzün sıradan bir laptopundan 500 ve 1000 kat daha hızlı işleyen bir işlemci geliştirdi. Bunu yaparken ise silikon bazlı devrelerden daha az enerji kullandılar.

Günümüzün bilgisayarları, akıllı telefonları ve tabletleri çalışmaları için gereken işlemleri yaparken silikon bazlı ‘mantık devreleri’ kullanıyorlar. İşlemler gerçekleştirildiğinde sonuçlar silikon bazlı bir bellek devresinde depolanıyor. Şimdiye kadar, mühendisler daha hızlı bir bilgisayar yapmak istediklerinde, makineye sığacak mantık devresi sayısını yükseltmeleri gerekiyordu ve bu da her mantık devresini daha küçültmek anlamına geliyor. Ancak artık silikon bazlı mantık devrelerinin daha küçülemeyeceği bir noktadayız.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma ekibinde yer alan Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümünden Stephen Elliott, bir basın bülteninde “Daha hızlı bilgisayarlara ihtiyaç artmaya devam ettikçe, silikonun kapasitesinin sınırlarına hızla yaklaşmakta olduğumuzu” belirtti.

Şu anda kullanılan en küçük silikon bazlı mantık ve hafıza devresi 20 nanometre civarında-bu insan saçından 4000 kat daha ince demek- ve katmanlar halinde düzenlenmiş. Ekip raporunda çip üzerindeki devre sayısını artırmak için devrelerin daha küçük yapılması durumunda katmanlar arasındaki boşluğun azalacağı ve böylelikle elektronların depolandıkları silinmeyen bellek devresinin belli bölgesinin dışında kalabileceği ve bunun da veri kaybına neden olacağını belirtti. “HDM cihazları 2 nanometrede bile çalıştıklarından bu boyut sorununu aşabilmektedir.

Eğer hafıza ve mantık devrelerini daha küçük yapamazsanız, bilgisayarları hızlandırmanın bir diğer yolu da işlem yapan ve depolayan hesaplayıcı hızını arttırmaktır. Ama silikon bazlı devreler daha fazla küçülemeyeceğinden olduklarından daha hızlı hesaplama yapmaları da öğretilemez. Cambridge ve Singapur ekibi silikonun aksine bunun HDM bazlı mantık ve hafıza devrelerinde mümkün olduğunu gösterdi. HDM’ler silikon bazlı devreler gibi bilgileri depolarken verimsiz bir biçimde karıştırmıyor, daha az maliyetli ve daha az zaman kaybına yol açıyor.

Singapur Üniversitesi ekibinin başyazarı Desmond Loke basın bülteninde bilginin aynı yerde üretilip depolanmasını (HDM devrelerinde) tercih ettiklerini belirtti.

Tüm Reklamları Kapat

Silikon geçicidir: üretilen bilgi geçer ve başka bir yerde depolanmak zorundadır. Ancak HDM mantık devrelerinin kullanımı ile bilgi üretildiği yerde kalır.

Şimdi ekibin yeni devrelerini bir bilgisayara nasıl yerleştireceklerini çözümlemeleri gerekiyor. Bunu yaptıkları anda şimdikinden daha az yer kaplayan, daha hızlı ve daha az enerji tüketen bilgisayarlara sahip olabiliriz.

Çalışmanın sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences adlı dergide yayınlandı.

Çeviren: Bu yazıyı çeviren İdil Şenyüz'e teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:16:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2960

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Yeni “Hal Değiştiren” Cihazlar Bilgisayarları 1000 Kat Hızlı Yapacak!. (9 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2960
--, -., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, November 09). Yeni “Hal Değiştiren” Cihazlar Bilgisayarları 1000 Kat Hızlı Yapacak!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2960
-. --, et al. “Yeni “Hal Değiştiren” Cihazlar Bilgisayarları 1000 Kat Hızlı Yapacak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 09 Nov. 2014, https://evrimagaci.org/s/2960.
--, ---. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yeni “Hal Değiştiren” Cihazlar Bilgisayarları 1000 Kat Hızlı Yapacak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, November 09, 2014. https://evrimagaci.org/s/2960.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close