Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Bir Zehirli Kurbağa Türü Gözlerimizin Önünde Evrimleşiyor!

2 dakika
7,062
Yeni Bir Zehirli Kurbağa Türü Gözlerimizin Önünde Evrimleşiyor!
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, Peru’da, komşularını inanılmaz detayda taklit edebilen bir zehirli ok kurbağasının yeni bir türe evrimleşmekte olduğunu düşünüyor. Nature Communications dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, mimik kurbağası (Ranitomeya imitator) mimikrinin (bir canlının hayatta kalabilmek veya soyunu devam ettirebilmek için başka bir canlıyı ya da objeyi davranışsal ya da morfolojik olarak taklit etmesi durumu) popülasyonları farklı türlere bölebileceği fikrini veren ilk omurgalı, bilinen hayvanlar arasında da ikinci. (Öteki hayvan, yine Güney Amerika’da bulunan bir grup Heliconius kelebeği.) Ancak yeni kurbağa türünü henüz göremiyoruz; bu yeni tür, önümüzdeki birkaç bin yılda evrimleşmesini bitiremeyebilir.

R. imitator’un farklı coğrafyalardaki popülasyonları, taklit ettikleri kurbağa türüne göre, birbirlerinden oldukça farklı gözükebiliyor. Kuzey Orta Peru’da, iki R. imitator popülasyonu iki zıt kurbağa türünün kılığına giriyor: Sıçrayan zehirli kurbağa (R. variabilis) veya kırmızı başlı zehirli kurbağa (R. fantastica). Birden fazla zehirli ya da yenilmez türün, avcılara aynı renkli uyarı sinyaline sahip olduğu Müller mimikrisi denen olguda, “çizgili” adı verilen R. imitator biçimlerinden biri, R. variabilis’in sarı-siyah çizgilerini ve benekli deniz mavisi bacaklarını alıyor.

“Varadero” lakabı takılan diğer biçim (ya da grup), R. fantastica’nın turuncu başını, siyah beneklerini ve mavi bacaklarını almış. Çalışma, genellikle ayrı yaşayan bu R. imitator biçimlerinin, temasa geçtiklerinde yeni bir tür oluşum sürecinin başladığını gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

Kendilerinden Olanları Seçiyorlar

Takımın vahşi doğada yaptığı gözlemlere göre, bu türleşmenin ilk belirtileri, iki R. imitator biçiminin kendi gruplarından bireylerle çiftleşmeyi tercih etmeleri. Bu deneylerde, bilim insanları çiftleşecek erkeklere iki biçimden de birer dişi seçeneği sundu ve tercihlerini gözlemlemek için, erkeğin iki dişiyle de kur yaptığı zamanı kaydettiler. Doğu Karolina Üniversitesi’nde bir evrimsel biyolog olan, çalışmanın eş yazarı Kyle Summers şöyle söylüyor:

Bunun türleşmeye gideceğini düşünüyoruz, ama emin olmak için birkaç bin yıl sonra yeniden bakmamız gerekecek.

Summers’a göre, biçimlerin kendi gruplarıyla beraber olmayı tercih etmesi, farklı biçimle üremenin bazı olumsuz sonuçlarının olduğunu düşündürüyor.

Belki yavruları yeteri kadar fit (bulunduğu ortama adapte olmuş) değillerdir ya da av olma ihtimalleri daha fazladır. Böyle bir tercih evrimleştirmişler, ancak sadece bir hata yapma riskleri olduğu zaman.

Dahası, araştırma takımı, kurbağaların taklit yeteneğinin onların genetik ayrışmasına sebep olabileceğini düşünüyor; çünkü iki biçim de desenlerini, birbirlerini ayırt etmek için kullanabiliyor. Summers’ın ve meslektaşlarının zehirli ok kurbağalarının görüşü üzerine yaptıkları çalışmalar, kendisinin kurbağaların renk desenlerinin farkına varabildikleri konusunda oldukça emin olmasına sebep oluyor.

Büyüleyici Bağlantı

James Mallet, Harvard Üniversitesi’nden bir evrimsel biyolog, R. imitator’ın çeşitli yerlerdeki renk desenlerini çarpıcı bir şekilde taklit edebilmesinin inanılmaz olduğunu ve Ekvator ve doğu Peru’da yaşayan Heliconius kelebeklerinde olana çok benzediğini söyledi. Bu çalışmaya dahil olmayan Mallet, R. imitator’ın mimikri değişiminin çiftleşme davranışlarıyla bağlantılı olduğunun gösterilmesinin büyüleyici olduğunu ve oluşmakta olan yeni bir tür hakkında bir fikir verdiğini de ekledi.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak Mallet, aynı zamanda, renk desenlerinin zehirli ok kurbağalarının çiftleşme kararlarını etkilediğinin bilinmesine rağmen, yeni çalışmanın eş seçiminin rengi temel aldığıyla ilgili bir veri sunmadığını söyledi.

Farklı biçimler, farklı sinyaller kullanıyor olabilirler, şarkılar gibi.

Bu kılık değiştirme ustası kurbağalarla uğraşırken, kesin bir şey söylemek her zaman güç olacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • İnanılmaz 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • E. Twomey, et al. (2014). Reproductive Isolation Related To Mimetic Divergence In The Poison Frog Ranitomeya Imitator. Nature. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 09:06:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2842

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Owen, et al. Yeni Bir Zehirli Kurbağa Türü Gözlerimizin Önünde Evrimleşiyor!. (17 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2842
Owen, J., Erden, Z. D., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 17). Yeni Bir Zehirli Kurbağa Türü Gözlerimizin Önünde Evrimleşiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/2842
J. Owen, et al. “Yeni Bir Zehirli Kurbağa Türü Gözlerimizin Önünde Evrimleşiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Zeki Doruk Erden, Evrim Ağacı, 17 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2842.
Owen, James. Erden, Zeki Doruk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yeni Bir Zehirli Kurbağa Türü Gözlerimizin Önünde Evrimleşiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Zeki Doruk Erden. Evrim Ağacı, October 17, 2014. https://evrimagaci.org/s/2842.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close