Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Bir Yıldız Türü, Magnetarların Gizemli Kökenlerine Dair İpuçları Sunuyor!

2 dakika
778
Yeni Bir Yıldız Türü, Magnetarların Gizemli Kökenlerine Dair İpuçları Sunuyor! European Southern Obsevatory
Bir sanatçının magnetara dönüşebilecek potansiyele sahip olan HD 45166 yıldızını yorumlayışı.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yüz yıldan fazladır gözlemlenmesine rağmen HD 45166 yıldızının gizemli doğası elimizde olan modellerle açıklanamıyordu. Hakkında sadece helyum açısından zengin olduğu, ikili bir yıldız sistemine ait olduğu ve güneşimizden birkaç kat daha büyük olması haricinde bir şey bilinmiyordu.

17 Ağustos 2023'de Science dergisinde yayınlanan araştırmanın baş yazarı ve Hollanda'daki Amsterdam Üniversitesinde astronom olan Tomer Shenar, "Bu yıldız benim takıntım haline gelmişti." diyor. Araştırmanın ortak yazarı ve Avrupa Güney Gözlemevi'nde (AGG) astronom olan Almanya merkezli Julia Bodensteiner ise şunları paylaşıyor:

Tomer ve ben HD 45166'ya 'zombi yıldız' diyoruz. Bu sadece yıldızın çok farklı olmasından dolayı değil aynı zamanda Tomer'i bir zombiye çevirdiğini söyleyerek şakalaşmamızdan kaynaklanıyor.

Önceden benzer helyum-zengini yıldızları çalışan Shenar, manyetik alanın yıldızın doğasına dair gizemi açıklayabileceğini düşünüyordu. Manyetik alan, yıldızların davranışlarını etkileyebildiğinden 3.000 ışık-yılı ötedeki Monoceros takımyıldızında bulunan HD 45166'nın geleneksel modeller tarafından açıklanamaması normal. İspanya, Madrid merkezli Astrobiyoloji Merkezi'nde çalışan Shenar bu konu hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Literatürü okuduğum sırada bir anda 'Ya yıldız manyetikse?' diye düşündüğümü hatırlıyorum.

Shenar ve ekibi bu yıldızı araştırmak için dünya çapında birden fazla araştırma merkezini kullanarak çalışmalara başladı. Ana gözlemler Şubat 2022'de Kanada-Fransa-Havai Teleskobundaki manyetik alanları tespit eden ve ölçen enstrümanlardan biri kullanılarak yapıldı. Ekip aynı zamanda esas veri kaynağı olarak AGG'nin Şili'de bulunan La Silla Gözlemevi'ndeki Fiber-Beslemeli Genişletilmiş Menzilli Optik Spektrograf'ı (İng: "FEROS") tarafından alınan arşiv verilerine de başvurdu.

Gözlem sonuçları geldiğinde Shenar, ortak yazar ve Kanada'nın Kraliyet Askeri Koleji'nde yıldızlar üzerinde manyetik alan uzmanı olan Greg Wade'den veriyi incelemesini istedi. Wade'in cevabı Shenar'ın tahminini doğruladı: "Evet, bu şey her ne ise kesinlikle manyetik!"

Shenar'ın ekibi, yıldızın 43.000 gauss (manyetik alan şiddet birimi) değerinde inanılmaz derecede güçlü bir manyetik alana sahip olup şimdiye dek bilinen en büyük manyetik yıldız olduğunu keşfetti. Belçika'daki KU Leuven Astronomi Enstitüsü'nde astronom olarak çalışan ortak yazar Pablo Marchant'ın açıklaması ise şu şekilde:

Manyetik yıldızın yüzeyi Dünya'nın neredeyse 100.000 katı kadar güçlü bir manyetik alana sahip.

Bu araştırma, bilinen ilk devasa manyetik helyum yıldızının keşfini de içeriyor. Shenar şunları ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir astronomik nesneyi keşfetmek heyecan verici, özellikle keşfedilen şey gözümüzün önündeyken gizlenmeyi başarmış bir şey olduğunda.

Dahası bu buluş, HD 45166'dan milyarlarca kez daha güçlü manyetik alana sahip olan magnetarların kökenine dair ipucu sunuyor. Ekibin hesaplamaları HD 45166'nın yaşamına bir magnetar olarak son vereceğini gösteriyor. Yıldız kendi kütlesi altında çöktükçe manyetik alanı daha da güçlenecek ve en sonunda 100 trilyon gauss kadar manyetik alana sahip olan çok yoğun bir çekirdeğe dönüşecek. Bu, yıldızın evrendeki en güçlü mıknatısa dönüşeceği anlamına geliyor!

Shenar ve ekibi aynı zamanda HD 45166'nın önceden bilinenin aksine daha küçük bir kütleye sahip olup kütlesinin iki Güneş kütlesi kadar olduğunu da gösterdi. Aynı zamanda yıldızın ikili yıldız sistemindeki eşinin önceden bilinenin aksine daha uzak bir yörünge izlediğini ortaya koydu. Dahası araştırmalar HD 45166 yıldızının iki adet küçük, helyum bakımından zengin yıldızın bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını gösteriyor. Bodensteiner sonuçları böyle özetliyor:

Bulgularımız HD 45166 hakkındaki anlayışımızı tamamen yeniden şekillendiriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 5
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:48:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15628

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. S. Aslan, et al. Yeni Bir Yıldız Türü, Magnetarların Gizemli Kökenlerine Dair İpuçları Sunuyor!. (19 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15628
Aslan, E. S., Alparslan, E. (2023, September 19). Yeni Bir Yıldız Türü, Magnetarların Gizemli Kökenlerine Dair İpuçları Sunuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15628
E. S. Aslan, et al. “Yeni Bir Yıldız Türü, Magnetarların Gizemli Kökenlerine Dair İpuçları Sunuyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 19 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15628.
Aslan, Esma Selin. Alparslan, Eda. “Yeni Bir Yıldız Türü, Magnetarların Gizemli Kökenlerine Dair İpuçları Sunuyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, September 19, 2023. https://evrimagaci.org/s/15628.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close