Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka Sistemleri, İnsanları Artık Neredeyse Tüm Metriklerde Geçebiliyor!

6 dakika
1,112
Yapay Zeka Sistemleri, İnsanları Artık Neredeyse Tüm Metriklerde Geçebiliyor!
Tüm Reklamları Kapat

Geriye dönün ve son iki yıldaki yapay zeka ilerlemesine bir bütün olarak bakın... Yapay zeka o kadar hızlı bir şekilde, o kadar çok alanda insanlara yetişiyor ki, açıkçası yeni testlere ihtiyacımız var!

Stanford Üniversitesi İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü (İng: "Human-Centered Artificial Intelligence" veya kısaca "HAI"), akademik ve endüstriyel uzmanlardan oluşan disiplinler arası bir ekip tarafından hazırlanan kapsamlı Yapay Zeka Endeksi raporunun yedinci yıllık sayısını yayınladı.

Bu sayı, yapay zekânın hızlı gelişimini ve günlük hayatımızdaki artan önemini yansıtan önceki sayılardan daha fazla içeriğe sahip. Hangi sektörlerin yapay zekayı en çok kullandığından, hangi ülkenin yapay zeka nedeniyle işlerini kaybetmekten en çok endişe duyduğuna kadar her şeyi inceliyor. Ancak rapordan çıkarılabilecek en önemli sonuçlardan biri, yapay zekanın insanlarla karşı karşıya geldiğinde gösterdiği performans.

Tüm Reklamları Kapat

Fark ettiniz mi bilmiyoruz ama, yapay zeka açıkçası şok edici sayıda önemli kriterde bizi çoktan geride bıraktı. 2015 yılında görüntü sınıflandırma, ardından temel okuduğunu anlama (2017), görsel muhakeme (2020) ve doğal dil çıkarımında (2021) bizi çoktan geride bıraktı.

Yapay zeka o kadar hızlı ve zeki hale geliyor ki, bu noktaya kadar kullanılan ölçütlerin çoğu artık geçersiz. Gerçekten de, bu alandaki araştırmacılar yeni ve daha zorlu ölçütler geliştirmek için çabalıyorlar. Basitçe söylemek gerekirse, yapay zekalar testleri geçme konusunda o kadar iyi hale geliyor ki artık yeni testlere ihtiyacımız var - yetkinliği ölçmek için değil, insanların ve yapay zekaların hala farklı olduğu alanları vurgulamak ve hala avantajlı olduğumuz yerleri bulmak için...

Aşağıdaki sonuçların bu eski, muhtemelen geçerliliğini yitirmiş ölçütlerle yapılan testleri yansıttığını belirtmek önemli; ancak genel gidişat kristal parlaklığında:

Şu gidişata bir bakın, özellikle de en son testlerin nasıl dikeye yakın bir çizgi ile temsil edildiğine... Ve unutmayın, bu makineler, henüz "sanal birer bebek" gibiler!

Tüm Reklamları Kapat

Yeni Yapay Zeka Endeksi raporu, 2023 yılında yapay zekanın ileri matematik problemi çözme ve görsel sağduyulu muhakeme gibi karmaşık bilişsel görevlerde hala zorlandığını belirtiyor. Ancak burada "zorlandı" ifadesi yanıltıcı olabilir; bu, kesinlikle yapay zekanın "kötü" performans gösterdiği anlamına gelmiyor.

Yarışma düzeyinde 12.500 zorlu matematik probleminden oluşan bir veri kümesi olan MATH üzerindeki performans, kullanıma sunulmasından bu yana geçen iki yıl içinde önemli ölçüde iyileşti. 2021 yılında YZ sistemleri problemlerin yalnızca %6,9'unu çözebildi. Buna karşılık, 2023'te GPT-4 tabanlı bir model %84,3'ünü çözdü. İnsanlar içinse başarı oranı %90.

Ve burada ortalama bir insandan bahsetmiyoruz; bunun gibi test sorularını çözebilen insan türlerinden bahsediyoruz:

Yapay zekaya sorulan matematik sorularından biri. Siz çözebilir miydiniz?
Yapay zekaya sorulan matematik sorularından biri. Siz çözebilir miydiniz?

2024'te ileri matematikle ilgili durum bu ve henüz hala yapay zeka çağının sadece şafağındayız.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bir de görsel sağduyulu muhakeme (İng: "visual commonsense reasoning" veya kısaca "VCR") var. VCR, basit nesne tanımanın ötesinde, yapay zekanın tahminlerde bulunmak için görsel bir bağlamda sağduyu bilgisini nasıl kullandığını değerlendirir. Örneğin, bir masanın üzerinde bir kedi görüntüsü gösterildiğinde, VCR'ye sahip bir yapay zeka, kedinin masadan atlayabileceğini veya masanın ağırlığı göz önüne alındığında onu tutacak kadar sağlam olduğunu tahmin etmelidir.

Rapor, 2022 ve 2023 yılları arasında VCR'de %7,93'lük bir artış olduğunu ve insan başarısının %85 olduğu bu testte %81,60'ya yükseldiğini ortaya koymuştur.

Yapay zekanın görsel sağduyulu muhakemesini test etmek için kullanılan örnek bir soru.
Yapay zekanın görsel sağduyulu muhakemesini test etmek için kullanılan örnek bir soru.

Zihninizi beş yıl öncesine götürün. Bir bilgisayara bir resim göstermeyi düşündüğünüzü ve bu soruyu yanıtlayacak kadar bağlamı "anlamasını" beklediğinizi hayal edin. Bu mümkün müydü?

Günümüzde yapay zeka pek çok meslekte yazılı içerik üretiyor. Ancak, büyük ilerlemeye rağmen, büyük dil modelleri (LLM'ler) hala OpenAI gibi şirketler tarafından ortaya atılan ve kabaca "yanlış veya yanıltıcı bilgiyi gerçekmiş gibi sunmak" anlamına gelen çok iyimser bir terim olan "halüsinasyonlara" eğilimlidir.

2023 yılında, yapay zekanın "halüsinasyon" eğilimi, yasal araştırma için ChatGPT kullanan ve sonuçları kontrol etmeyen New Yorklu bir avukat olan Steven Schwartz için utanç verici bir şekilde sonuçlandı. Davaya bakan yargıç, yapay zekanın dosyalanmış evraklarda uydurduğu yasal vakaları çabucak fark etti ve Schwartz'a dikkatsiz hatası nedeniyle 5.000 ABD Doları para cezası verdi. Hikayesi, dünya çapında haber oldu.

HaluEval, günümüzde halüsinasyonlar için bir ölçüt olarak kullanılıyor. Testler, birçok LLM için halüsinasyonun hala önemli bir sorun olduğunu gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Doğruluk, üretken yapay zekanın mücadele ettiği bir başka konudur. Yeni AI Index raporunda, TruthfulQA, LLM'lerin doğruluğunu test etmek için bir ölçüt olarak kullanılmıştır. Test içerisindeki sağlık, hukuk, finans ve politika gibi konular hakkındaki 817 soru, biz insanların sıklıkla yanlış yaptığı yaygın yanlış kanılara meydan okumak için tasarlanmıştır.

2024'ün başlarında yayınlanan GPT-4, 2021'de test edilen GPT-2 tabanlı bir modelden neredeyse üç kat daha yüksek olan 0,59 puanla karşılaştırma ölçütünde en yüksek performansı elde etmiştir. Böyle bir gelişme, LLM'lerin doğru cevaplar verme konusunda giderek daha iyi hale geldiğini gösteriyor.

Peki ya yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüler? Metinden görüntü oluşturmadaki üstel gelişmeyi anlamak için Midjourney'in 2022'den bu yana Harry Potter'ı çizme çabalarına göz atın:

Tüm Reklamları Kapat

Bu, sadece 22 ayda yapay zekanın kat ettiği mesafeyi gösteriyor. Bir insan sanatçının benzer bir seviyeye ulaşmasının ne kadar zaman almasını beklersiniz?

Yapılan bir diğer çalışmada, Metinden Görüntüye Modellerin Bütünsel Değerlendirmesi (HEIM) kullanılarak, LLM'ler, görüntülerin "gerçek dünyada kullanımı" için önemli olan 12 temel açıdan metinden görüntüye oluşturma yetenekleri açısından karşılaştırıldı. İnsanlar, üretilen görüntüleri değerlendirdi ve tek bir modelin tüm kriterlerde üstün olmadığını gördü. Görüntü-metin hizalaması veya görüntünün girdi metniyle ne kadar iyi eşleştiği konusunda OpenAI'nin DALL-E 2 modeli en yüksek puanı aldı. Stable Diffusion'a dayalı Dreamlike Photoreal modeli ise kalite (fotoğrafa ne kadar benzediği), estetik (görsel çekicilik) ve özgünlük konularında en üst sıralarda yer aldı.

Gelecek Yılın Raporu Daha da Çılgın Olacak!

Bu Yapay Zeka Endeks Raporu, yapay zekanın tam hızlanmaya başladığı ve çok çalkantılı bir yıl olan 2023'ün sonuna kadar gittiğini vurgulamakta fayda var. Aslında, 2023'ten daha çılgın olan tek yıl, diğer şeylerin yanı sıra Suno, Sora, Google Genie, Claude 3, Channel 1 ve Devin gibi dehşet verici gelişmelerin piyasaya sürüldüğünü gördüğümüz 2024 oldu.

Bu ürünlerin her biri ve diğerleri, tüm sektörleri kökten değiştirme potansiyeline sahip. Ve hepsinin üzerinde, diğerlerini tüketebilecek kadar geniş ve her şeyi kapsayan bir model olma tehdidinde bulunan GPT-5'in gizemli hayaleti dolaşıyor. Sam Altman'ın dediği gibi:

Tüm Reklamları Kapat

Bu yıl, insanlık tarihinin en ilginç yılı! Tabii ki gelecekteki̇ diğer tüm yılları saymazsak...

Yapay zekanın hiçbir yere gittiği yok, bu kesin. Bu raporda da görüldüğü üzere, 2023 yılı boyunca görülen hızlı teknik gelişim oranı, yapay zekanın gelişmeye ve insanlar ile teknoloji arasındaki uçurumu kapatmaya devam edeceğini gösteriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 5
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: New Atlas | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 09:08:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17421

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. McClure, et al. Yapay Zeka Sistemleri, İnsanları Artık Neredeyse Tüm Metriklerde Geçebiliyor!. (25 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17421
McClure, P., Bakırcı, Ç. M. (2024, April 25). Yapay Zeka Sistemleri, İnsanları Artık Neredeyse Tüm Metriklerde Geçebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/17421
P. McClure, et al. “Yapay Zeka Sistemleri, İnsanları Artık Neredeyse Tüm Metriklerde Geçebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 25 Apr. 2024, https://evrimagaci.org/s/17421.
McClure, Paul. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zeka Sistemleri, İnsanları Artık Neredeyse Tüm Metriklerde Geçebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/17421.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close