Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka, Kreatif Potansiyel Konusunda da İnsanları Geçmeyi Başardı!

Yapay Zeka, Kreatif Potansiyel Konusunda da İnsanları Geçmeyi Başardı!
3 dakika
324
Tüm Reklamları Kapat

Yapay zekâ için bir skor daha! Mart 2024'te yapılan bir çalışmada, 151 insan katılımcı, yaratıcı düşüncenin bir göstergesi olarak kabul edilen "ıraksak düşünce"yi ölçmek için tasarlanmış üç testte ChatGPT-4 ile karşı karşıya getirildi. Iraksak düşünme, "Ailemle siyaset hakkında konuşmaktan kaçınmanın en iyi yolu nedir?" gibi, kesin bir çözümü olmayan bir soruya benzersiz bir çözüm üretme yeteneği ile karakterize edilir. Çalışmada GPT-4, insan katılımcılardan daha orijinal ve ayrıntılı cevaplar verdi!

Scientific Reports'ta yayınlanan "Yapay zeka üretici dil modellerinin mevcut durumu, ıraksak düşünme görevlerinde insanlardan daha yaratıcıdır!" başlıklı çalışma, Arkansan Üniversitesi Psikoloji Bilimi doktora öğrencileri Kent F. Hubert ve Kim N. Awa'nın yanı sıra, aynı üniversitede Psikoloji Bilimi yardımcı doçenti ve Yaratıcı Biliş ve Dikkat Mekanizmaları Laboratuvarı direktörü Darya L. Zabelina tarafından kaleme alındı.

Kullanılan üç test, katılımcılardan ip ya da çatal gibi gündelik nesneler için yaratıcı kullanımlar bulmalarını isteyen "Alternatif Kullanım Görevi"; katılımcıları "Ya insanlar artık uykuya ihtiyaç duymasaydı?" gibi varsayımsal durumların olası sonuçlarını hayal etmeye davet eden "Sonuçlar Görevi" ve katılımcılardan anlamsal olarak mümkün olduğunca uzak 10 isim üretmelerini isteyen "Farklı Çağrışımlar Görevi" idi. Örneğin, "köpek" ve "kedi" arasında çok fazla anlamsal mesafe bulunmazken, "kedi" ve "ontoloji" gibi kelimeler arasında büyük bir mesafe bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmadaki yanıtlar; yanıt sayısı, yanıt uzunluğu ve sözcükler arasındaki anlamsal fark açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, yazarlar şu sonuca varıyorlar:

Genel olarak, GPT-4, yanıtların akıcılığı kontrol edildiğinde bile, ıraksak düşünme görevlerinin her birinde insanlardan daha orijinal ve ayrıntılıydı. Başka bir deyişle, GPT-4 farklı düşünme görevlerinin tamamında daha yüksek yaratıcı potansiyel sergilemiştir.

Tabii ki bu bulgular nihai değil ve daha fazla araştırmanın yapılması gerekiyor. Yazarlar, şöyle diyorlar:

Bu çalışmada kullanılan tüm ölçümlerin yaratıcı potansiyeli ölçtüğünü, ancak yaratıcı faaliyetlere veya başarılara katılımın bir kişinin yaratıcılığını ölçmenin başka bir yönü olduğunu belirtmek önemlidir.

Çalışmanın ana amacı, yaratıcı kimliği olan kişileri değil, insan düzeyindeki yaratıcı potansiyeli incelemekti. Hubert ve Awa şöyle yazıyorlar:

İnsanların aksine, yapay zeka failliğe sahip değildir ve yapay zeka bir insan kullanıcının yardımına bağımlıdır. Bu nedenle, yapay zekanın yaratıcı potansiyeli, bir insan tarafından teşvik edilmediği sürece sürekli bir durgunluk halindedir.

Ayrıca araştırmacılar, GPT-4 yanıtlarının uygunluğunu değerlendirmemiştir. Dolayısıyla, yapay zeka daha fazla yanıt ve daha orijinal yanıtlar vermiş olsa da, insan katılımcılar yanıtlarının gerçek dünyaya dayanması gerektiği için kısıtlandıklarını hissetmiş olabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Awa ayrıca, insanların ayrıntılı yanıtlar yazma motivasyonunun yüksek olmayabileceğini de kabul ediyor ve "Yaratıcılığı nasıl operasyonel hale getiririz?" konusunda halen cevaplanması gereken ek sorular olduğunu söylüyor:

Bu testleri insanlar için kullanmanın farklı insanlara genellenebilir olduğunu gerçekten söyleyebilir miyiz? Geniş bir yaratıcı düşünme yelpazesini değerlendiriyor mu? Bu nedenle, farklı düşünmenin en popüler ölçütlerinin neler olduğunu eleştirel bir gözle incelememiz gerektiğini düşünüyorum.

Ancak bu testlerin insanın yaratıcı potansiyelinin mükemmel ölçütleri olup olmadığı asıl mesele değil. Önemli olan, büyük dil modellerinin aşırı yüksek bir hızla ilerlemesi ve daha önce olmadığı şekilde insanlardan daha iyi performans göstermesidir.

Yapay zekanın insan yaratıcılığının yerini alacak bir tehdit olup olmadıkları ise henüz belli değil. Yazarlar, şimdilik şöyle diyorlar:

İleriye dönük olarak, yapay zekanın bir ilham aracı olarak, bir kişinin yaratıcı sürecine yardımcı olarak veya sabitliğin üstesinden gelmek için hareket etmesinin gelecekteki olasılıkları umut vericidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • University of Arkansas

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 16:28:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17418

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Gezegen
Cinsellik Araştırmaları
Mit
Habercilik
Bakteriler
Besin Değeri
Periyodik Tablo
Bitki
Arı
Işık Hızı
Metal
Kimya Tarihi
Abiyogenez
Normal Doğum
Biyokimya
Gıda
Zaman
Evrimsel Biyoloji
Tarım
Genel Görelilik Teorisi
Sahtebilim
Google
Renk
Charles Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yapay Zeka, Kreatif Potansiyel Konusunda da İnsanları Geçmeyi Başardı!. (25 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17418
Bakırcı, Ç. M. (2024, April 25). Yapay Zeka, Kreatif Potansiyel Konusunda da İnsanları Geçmeyi Başardı!. Evrim Ağacı. Retrieved May 04, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17418
Ç. M. Bakırcı. “Yapay Zeka, Kreatif Potansiyel Konusunda da İnsanları Geçmeyi Başardı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Apr. 2024, https://evrimagaci.org/s/17418.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zeka, Kreatif Potansiyel Konusunda da İnsanları Geçmeyi Başardı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/17418.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close