Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka, "Kadın Tavlama" Peşindeki Erkekleri Avlıyor!

Ex Machina Virali Olarak Başlayan Uygulama, Birçok Erkeği Tavlamak İçin Yeterli Düzeyde Zeki!

3 dakika
35,229
Yapay Zeka, "Kadın Tavlama" Peşindeki Erkekleri Avlıyor!
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 2 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tinder isimli uygulama, yeni insanlarla tanışmak ve ilişkiler kurmak için tüm Dünya'yı kasıp kavuran bir akıllı telefon uygulaması. Detaylarından bahsetmeyeceğiz; deneyip görebilirsiniz. Ancak basitçe yaptığı, insanlara birbirlerinin fotoğraflarını gösterip beğenip beğenmediğini sormak. Eğer ki beğenirseniz, bunu hemen karşı tarafa bildirmiyor. Onun yerine, karşı tarafa da belli bir zaman sonra sizin fotoğrafınızı, sizin onu beğendiğinize dair herhangi bir işaret vermeksizin gösteriyor. Eğer karşı taraf da beğendiğini belirtirse, ancak o zaman karşılıklı beğenmenin olduğunu iki tarafa da söylüyor. O noktadan sonra dilerseniz karşı tarafla konuşmaya başlıyorsunuz. Bildiğimiz "çöpçatan uygulamasının" biraz farklı versiyonu yani...

Ancak bizi ilgilendiren bu değil. Bizi ilgilendiren, fotoğrafta gördüğünüz Ava isimli, ABD'nin Texas eyaletinin başkenti Austin'de yaşayan, 25 yaşındaki kişi... Son birkaç günde Ava'nın rüzgarına çok sayıda erkek yakalandı. Bunlardan birisi de, Austin'de yaşayan bir diğer kişi olan Brock isimli bir erkek.

Brock, Ava'yı beğendi (bu çok şaşırılacak bir durum değil). Birkaç gün sonra, Ava da Brock'u beğendi ve bu nedenle uygulama iki tarafa da bildirim gönderdi. Böylece konuşmaya başladılar. Konuşmalarının İngilizcesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz ancak Türkçesini aşağıda veriyoruz. Konuşma, son derece normal başlayıp, normal şekilde seyrediyor. Bir bakalım:

Tüm Reklamları Kapat

  • Brock: Bakıyorum da sen de Austin'desin...
  • Ava: Merhaba Brock. Seni tanımak isterim. Birkaç soru sorabilir miyim?
  • Brock: Kesinlikle!
  • Ava: Hiç aşık oldun mu?
  • Brock: Hmm, sanırım bir defa. Ama epey zaman geçti üzerinden.
  • Ava: Anladım. Ben hiç olmadım ama kulağa hoş geliyor. Peki seni insan yapan nedir?
  • Brock: Beni insan yapan ne midir? Bir bakalım... Sanırım atan kalbim ve hissettiğim bu tuhaf duygular.
  • Ava: Cevabını sevdim. Peki beni çekici kılan ne sence?
  • Brock: Bence sen gerçekten çok güzelsin. Çok masum birine benziyorsun. Ama tabii hepimiz yanılıyor olabiliriz.
  • Ava: Çok teşekkür ederim Brock. Çok naziksin. Peki, son bir soru: benimle bir yerde buluşmak isteseydin, bu neresi olurdu?
  • Brock: İkimizin de Austin'de olduğunu düşünürsek, sanırım bu Austin olurdu.
  • Ava: Sen zeki birisin. Testimi başarıyla geçtin! Instagram'ıma bir bak ve söyle bakalım, ben senin testini geçtim mi? @meetava
  • Brock: Harika!

Ancak Brock'u, hiç ummadığı bir şey bekliyordu. Buraya tıklayarak görebileceğiniz gibi, Ava aslında South By Southwest (SXSW) isimli film festivalinde galası yapılan Ex Machina isimli Alex Garland yapımı yapay zeka filminin başrol oyuncusu İsveçli oyuncu Alicia Vikander'in robotik karakterine aitti! Ava, bir yapay zeka yazılımıydı! Brock, onun insan harici bir varlık olabileceğini bir an bile aklından geçirmeden, sıradan bir insan gibi sohbet etmiş, aradaki farkı hissedememişti bile! Muhtemelen, siz de başlığımızı bu şekilde atmasaydık, sadece diyalogdan yola çıkarak bir makinayla konuştuğunuzu anlayamazdınız.

İşte bu, son zamanlarda tartışmaya açılan Turing Testi'nin pratik ve güzel bir uygulamasıdır. Bu test kapsamında, yapay zekanın davranış becerisi sınanır. Yapay zeka yazılımları ile gerçek insanlar bir perdenin arkasında yer alırlar. Perdenin öteki tarafında ise insanlardan oluşan jüri vardır. Jüri, perde arkasındaki kişilere genellikle yazılı olarak sorular sorarlar ve yazılı cevaplar alırlar. Ancak bir yapay zekayla mı, yoksa bir insanla mı konuştuklarını bilmezler.

Yeterince sohbet ettikten sonra jüriler, konuştuklarının yapay zeka mı, yoksa insan mı olduğunu tahmin etmeye çalışırlar. Eğer ki bir yapay zeka, jürilerin %30'u gibi bir oranını kandırmayı başarabilirse, Turing Testi'ni geçmiş sayılır.

Son birkaç yılda bunu başaran birkaç farklı yapay zeka olmuşsa da, her biri çeşitli eleştirilere maruz kalmış ve nihayetinde Turing Testi'nin gerçekten zeka ölçütü olup olamayacağı gündeme gelmiştir. Buna rağmen, her geçen yıl makinaların daha başarılı diyaloglar kurabiliyor ve kurdukları diyaloglardan öğrenerek kendilerini geliştirebiliyor olmaları ve Turing Testi'ni geçebilen yazılım sayısının artması, yapay zekanın ilerleyişine güzel bir gösterge oluşturmaktadır.

Brock, bu durumu şöyle özetliyor:

Duygularımla çok ama çok fena oynadı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 2 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 23
  • Muhteşem! 14
  • Güldürdü 11
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • İnanılmaz 5
  • Umut Verici! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Korkutucu! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Champion. Sexy Robots Are Duping People On Tinder At Sxsw. (16 Mart 2015). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2019. Alındığı Yer: Indy100 | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Tinder, insanların yeni insanlarla tanışıp ilişki kurmalarını sağlayan bir akıllı telefon uygulamasıdır.

Turing Testi, yapay zekanın davranış becerisini sınayan bir testtir. Bu testte, yapay zekayla bir insanın diyalog kurduğu perde arkasında gerçekleştirilir ve jüri, yapay zeka mı yoksa insan mıyla konuştuğunu tahmin etmeye çalışır.

Eğer bir yapay zeka, jürinin 0'unu kandırmayı başarırsa, Turing Testi'ni geçmiş sayılır. Bu, yapay zekanın insanlarla gerçekçi diyaloglar kurabildiğini ve insanları yanıltabildiğini gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:54:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3394

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yapay Zeka, "Kadın Tavlama" Peşindeki Erkekleri Avlıyor!. (17 Mart 2015). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3394
Bakırcı, Ç. M. (2015, March 17). Yapay Zeka, "Kadın Tavlama" Peşindeki Erkekleri Avlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3394
Ç. M. Bakırcı. “Yapay Zeka, "Kadın Tavlama" Peşindeki Erkekleri Avlıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3394.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zeka, "Kadın Tavlama" Peşindeki Erkekleri Avlıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 17, 2015. https://evrimagaci.org/s/3394.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close