Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka Bilgisayar Kodu Yazımını Hızlandırdı; Ancak Yapılan Hataları da Arttırıyor Olabilir!

4 dakika
300
Yapay Zeka Bilgisayar Kodu Yazımını Hızlandırdı; Ancak Yapılan Hataları da Arttırıyor Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka destekli GitHub Copilot'un yazılım geliştirme üzerindeki etkisine ilişkin yeni bir araştırma, bazı olumsuz sonuçlara işaret ediyor.

GitClear tarafından hazırlanan "Coding on Copilot" başlıklı teknik inceleme, yapay zeka destekli kodun kalitesini ve sürdürülebilirliğini, bir insan tarafından yazılan kodla karşılaştırarak incelemeyi amaçlıyor. Araştırmacılar, başka bir deyişle şöyle yazıyorlar:

Kıdemli bir geliştiricinin dikkatli ve rafine katkılarına mı daha çok benziyor, yoksa kısa süreli bir yüklenicinin birbirinden kopuk çalışmalarına mı?

Bu sorunun cevabı whitepaper'ın özetinde yer alan şu paragrafta özetleniyor:

Tüm Reklamları Kapat

Sürdürülebilirlik konusunda endişe verici eğilimler bulduk. Kod karmaşasının (yani yazıldıktan sonra iki haftadan kısa bir süre içinde geri döndürülen veya güncellenen satırların yüzdesinin) 2024 yılında, yapay zeka öncesi 2021 yılına kıyasla iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, 'eklenen kod' ve 'kopyalanan/yapıştırılan kod' yüzdesinin 'güncellenen', 'silinen' ve 'taşınan' koda oranla arttığını görüyoruz. Bu bağlamda, YZ tarafından üretilen kod, ziyaret edilen depoların DRY-ness'ini [kendini tekrar etme] ihlal etmeye eğilimli, gezgin bir yazılımcıyı andırıyor.

Bu, 2022 yılında GitHub tarafından yapılan ve "GitHub Copilot kullanan geliştiricilerin görevi önemli ölçüde daha hızlı tamamladığını - GitHub Copilot kullanmayan geliştiricilere göre yüzde 55 daha hızlı tamamladığını" ortaya koyan bir çalışma da dahil olmak üzere diğer bazı çalışmaların bulgularına karşıt bir nokta olarak hizmet ediyor. Bu çalışma, bulut tabanlı bir kod inceleme aracı satan GitClear'ın yeni teknik incelemesinde yer aldı. GitHub araştırması, üretkenliğin yanı sıra geliştirici memnuniyeti ve zihinsel enerjinin korunmasında da olumlu etkiler ölçtü.

GitClear'ın araştırması ise "yapay zeka kullanıldığında kod bileşiminin nasıl değiştiğini" araştırdı. GitClear, raporunun şu konulara ışık tuttuğunu söylüyor:

  • Copilot'un kullanıma sunulmasından bu yana yaşanan üç önemli değişiklik nedir?
  • Teknik Liderlerin 2024 için nelere dikkat etmesi gerekiyor?
  • Yapay zekanın ekibinizin kod kalitesi üzerindeki etkisini nasıl ölçebilirsiniz?

İlk maddeyle ilgili olarak, makale Copilot'un yükselişiyle ilişkili en önemli üç değişikliğin "Yayılan" ve "Taşınan" ve "Kopyalanan/Yapıştırılan" kodla ilgili olduğunu belirtti:

  • Gelişen Yayılma: "Sonuç olarak, 'Copilot kullanma' ile 'hata kodunun' depoya aktarılması arasında güçlü bir ilişki var."
  • Daha Az Taşınan Kod, Daha Az Yeniden Düzenleme, Daha Az Yeniden Kullanım Anlamına Gelir: "'Kopyala/Yapıştır' olarak etiketlenen koddaki artışla birlikte, Yapay Zeka Asistanlarının mevcut uygulamasının kodun yeniden kullanımını engellediğinden şüphe etmek için çok az gerekçe var. Yeniden düzenleme ve DRY ('Kendini Tekrar Etme') kodu için çalışmak yerine, bu Asistanlar mevcut kodu tekrarlamak için tek tuşla bir cazibe sunuyor."
  • Daha Fazla Kopyalanan/Yapıştırılan Kod Gelecekte Baş Ağrısı Demektir: "Uzun vadeli kod sürdürülebilirliği için belki de kopyala/yapıştır koddan daha büyük bir bela yoktur. Gerçekte, anahtar kelime olmayan bir kod satırı tekrarlandığında, kod yazarı 'önceki uygulamayı değerlendirecek zamanım olmadı' itirafında bulunur. Kodu yeniden kullanmak yerine yeniden ekleyerek, tekrar tekrar ihtiyaç duyulan işlevselliği uygulayan paralel kod yollarının nasıl birleştirileceğini bulma görevi gelecekteki kod bakımcılara bırakılır."

Makale şu sonuca varıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Copilot geliştirici olmanın ne anlama geldiğini nasıl dönüştürecek? Yapay zekanın popülerliği arttıkça, kod satırlarının hiç olmadığı kadar hızlı eklendiği bir döneme girdiğimize şüphe yok. 2024'te sorulması gereken daha iyi bir soru var: Sonrasında bu pisliği kim temizleyecek?

Konuyla ilgili diğer bazı çalışmalar ve kısaca özetlenmiş sonuçları şöyle:

GitClear, araştırması için Ocak 2020 ile Aralık 2023 arasında yazılan 153 milyon değiştirilmiş kod satırını topladı ve analiz etti.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:43:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17519

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Ramel, et al. Yapay Zeka Bilgisayar Kodu Yazımını Hızlandırdı; Ancak Yapılan Hataları da Arttırıyor Olabilir!. (6 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17519
Ramel, D., Bakırcı, Ç. M. (2024, May 06). Yapay Zeka Bilgisayar Kodu Yazımını Hızlandırdı; Ancak Yapılan Hataları da Arttırıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/17519
D. Ramel, et al. “Yapay Zeka Bilgisayar Kodu Yazımını Hızlandırdı; Ancak Yapılan Hataları da Arttırıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 06 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17519.
Ramel, David. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zeka Bilgisayar Kodu Yazımını Hızlandırdı; Ancak Yapılan Hataları da Arttırıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 06, 2024. https://evrimagaci.org/s/17519.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close