Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka, Bebeklerin Nasıl Dil Öğrendiğine Yönelik İpuçları Yakaladı!

2 dakika
1,712
Yapay Zeka, Bebeklerin Nasıl Dil Öğrendiğine Yönelik İpuçları Yakaladı! ScienceNews
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir yapay zeka modeli, büyüyen bir bebeğin dünyasını keşfederken çekilmiş onlarca saatlik video ile eğitildikten sonra top, kedi ve araba gibi kelimeleri görüntüleriyle ilişkilendirmeyi başardı. Ekibe göre yapay zekanın bu başarısı, insanların kelimeleri öğrenmesindeki gizemi çözmemizde önemli bir yol kat etmemizi sağlıyor.

Psikodilbilimci Evan Kidd, dil öğrenimine ilişkin fikirlerden birinin insanların sözcükleri özümsememizi sağlayan özelleşmiş bilgilerle doğduğu olduğunu söylüyor. Kidd, yeni çalışmayı "bebeklerin kelime öğrenme sürecine başlamak için çok fazla yerleşik bilişsel mekanizmaya ihtiyaç duymayabileceğinin zarif bir göstergesi" olarak yorumluyor.

Günümüzdeki sohbet botlarının temelini oluşturan büyük dil modellerinin (LLM) çoğundan farklı olarak yeni model, işleri basit ve küçük tutuyor. Çünkü insanlar kelimeleri büyük yapay zeka modelleri gibi öğrenmiyor. Hesaplamalı bilişsel bilimci Wai Keen Vong şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda sahip olduğumuz yapay zeka sistemleri oldukça iyi çalışıyor, ancak eğitmek için astronomik miktarda veriye, bazen trilyonlarca kelimeye ihtiyaç duyuyor. Çocuğa verilen dil girdileri büyük dil modelleri gibi tüm internetten oluşmuyor. Sadece ebeveynlerinden, çevresinden öğrendiği şeylerden oluşuyor.

Ekip, yapay zeka programını gerçek bir bebeğin deneyimleriyle eğitti. Sam adındaki çocuğun başına takılan bir video kamera ile 6 aylıktan 2 yaşına kadar olan deneyimler, İngilizce öğrenirken görülenler ve duyulan kelimeler izlendi.

Yapay zeka sinir ağı, Sam'in deneyimlerinin yaklaşık 60 saatini kullandı ve Sam'in videolarındaki nesneleri, bakıcıların nesnelere yönelik söylediği kelimelere bağladı ve Sam'in uyanık olduğu saatlerin yalnızca yaklaşık yüzde 1'ini temsil eden bu verilerden görüntülerin ve söylenen kelimelerin ne kadar yakın olduğunu öğrendi.

Bu süreç yinelemeli olarak gerçekleştiğinden model bazı anahtar kelimeleri bulmayı başardı. Araştırmacılar modele "beşik" gibi bir kelimeyi verip dört resimden oluşan bir gruptan o nesneyi içeren resmi bulmasını istedi. Model, zamanın yaklaşık yüzde 62'sinde doğru cevaba ulaştı. Kidd şöyle anlatıyor:

Duyduğunuz dil ile bağlam arasında ilişkilendirmeleri yapabilirseniz, kelime öğrenebilirsiniz. Elbette, sonuçlar çocukların kelimeleri benzer şekilde öğrenip öğrenmediğini söyleyemez. Bu, çocukların dili nasıl öğrenebileceğine dair bir olasılıktır.

Modelin kafasının karıştığı ve hata yaptığı zamanlar da oldu. Örneğin "el "kelimesini içeren eğitim görüntülerinin çoğu plajda geçtiği için modelin el ve kum konusunda kafası karışmıştı. Aslında yeni kelimeler konusunda çocukların da kafası karışır. Kidd, tüm yetişkin erkeklere "baba" demek gibi bir hatanın oldukça yaygın bir hata olduğunu söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Modelin çocukların yaptığı türden hatalar yapıp yapmadığını bilmek ilginç olurdu, çünkü o zaman doğru yolda olduğunuzu bilirsiniz.

Muhtemel başka bir sorun ise eylemleri tanımlamak ile ilgilidir. Vong, veri setindeki koşma görsellerinin Sam'in koşması ile elde edildiğini ve bunun kameranın bakış açısından, sadece "aşağı yukarı sallantı" olduğunu söylüyor. Bu, vücudu olmayan yapay zeka için sorun olabilir.

Araştırmacılar şimdi ise modellerine daha da fazla ses ve video verisi sağlıyor. Vong, insanları dil öğrenme konusunda bu kadar verimli kılan şeyin ne olduğunu anlamak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:52:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16978

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Yapay Zeka, Bebeklerin Nasıl Dil Öğrendiğine Yönelik İpuçları Yakaladı!. (24 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16978
Derin, U. (2024, February 24). Yapay Zeka, Bebeklerin Nasıl Dil Öğrendiğine Yönelik İpuçları Yakaladı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16978
U. Derin. “Yapay Zeka, Bebeklerin Nasıl Dil Öğrendiğine Yönelik İpuçları Yakaladı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 24 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16978.
Derin, Ufuk. “Yapay Zeka, Bebeklerin Nasıl Dil Öğrendiğine Yönelik İpuçları Yakaladı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 24, 2024. https://evrimagaci.org/s/16978.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close