Stanford'un AI100 Raporunun İkincisi Yayınlandı: Yapay Zeka, Son 5 Yılda Önemli Ölçüde İlerledi!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Stanford Üniversitesi, Yapay Zeka Üzerine Yüz Yıllık Çalışma ("AI100") adını verdiği, yüzyıl ya da daha uzun bir süre boyunca her 5 yılda bir çıkarmayı planladığı rapor serisinin açılışını, 2016 yılının eylül ayında yayımladığı ilk raporla yapmıştı.[1] Eylül 2021 Çalışma Paneli'nde ise Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, yapay zeka alanındaki gelişmeleri, mevcut endişeleri ve istikametini incelediği AI100 raporlarının ikincisini yayımladı.[2]
Yapay zeka, son 5 yılda önemli ölçüde ilerledi ve dünya çapında birçok endüstri ve sektörde büyük ilerlemeler kaydetti. Çalışmadan sorumlu araştırmacılar, yayımladıkları son raporda şunları yazıyor:
Yapay zeka alanı son 5 yılda kayda değer bir ilerleme kaydetti ve insanlar, kurumlar ve kültür üzerinde gerçek dünya etkisi yaratıyor. Son 5 yıl içerisinde yapay zeka alanı; görme, konuşma tanıma ve oluşturma, doğal dil işleme (anlama ve oluşturma), görüntü ve video oluşturma, çok etmenli sistemler, planlama, karar verme ve robotik için görüş ve motor kontrolünün entegrasyonu dahil olmak üzere neredeyse tüm standart alt alanlarında büyük ilerleme kaydetmiştir. Ayrıca; oyunlar, tıbbi teşhis, lojistik sistemler, otonom sürüş, dil çevirisi ve etkileşimli kişisel yardım gibi çeşitli alanlarda çığır açan uygulamalar ortaya çıktı.
Araştırmacılara göre, ilk AI100 raporundan bu yana biyolojik beynin daha iyi anlaşılmasından ilham alan makine öğrenimi algoritmaları gibi sinirbilimdeki ilerlemeler, hesaplamalı modellemede daha fazla gelişmeye yardımcı oldu. Araştırmacılar, raporda şöyle diyor:
Geçtiğimiz yarım on yılda, insan zekası anlayışındaki büyük değişimler üç konuyu destekledi: kolektif zeka görüşü; beynin donanımının psikolojik ve sosyal süreçlerin uygulanmasına nasıl dahil olduğunu inceleyen bilişsel sinirbilim; makine öğreniminden ilham alan görsel tanıma, dil işleme ve diğer bilişsel etkinliklerle dolu olan hesaplamalı modelleme.
Yapay genel zekaya gelince, çalışma, önemli ilerleme olmasına rağmen, alanın tam bir genel yapay zeka sistemi ortaya koymaktan halen uzak olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, çalışma, yapay genel zekaya yönelik önemli gelişmeler olduğuna işaret ediyor. Örneğin, "dönüştürücüler" olarak adlandırılan kendi kendini denetleyen yapay zeka modelleri, doğal dil işlemeyi büyük ölçüde geliştirdi. Ayrıca, her geçen gün makine öğrenimi, daha esnek ve uyarlanabilir hale geliyor. Araştırmacılar, raporda şöyle diyor:
Yapay zeka, insan zekasını taklit eden yollardan ziyade insanlarla işbirliği yapma ve insanları destekleme yeteneğini geliştiren şekillerde gelişiyor. Zeka çalışması, etkileyici bir bilgi işleme sisteminin nasıl çalıştığıyla sınırlı kalmayıp insanların nasıl uyum sağlayabileceklerini ve başarılı olabileceklerini araştıran bir çalışma haline geldi.
Son yıllarda zayıf, esnek olmayan nokta çözümleri yerine genel amaçlı, aktarılabilir temsilleri öğrenen derin sinir ağları ile esneklikte artışlar oldu. Şu anda yapay zeka, içsel motivasyon gibi teknikleri kullanarak tek bir görevde eğitimden elde edilen öğrenmeyi tamamen yeni durumlara uyarlayabilir.
Çalışmaya göre yapay zeka, bir dönüm noktasında. Önyargıların ve eşitsizliklerin yalnızca pekiştirilmesi değil, aynı zamanda geçmiş veriler üzerinde eğitilmiş makine öğrenimi algoritmaları tarafından da güçlendirilmesi potansiyeli bulunuyor. Araştırmacılar, kararları geniş ölçekte otomatikleştirme yeteneğinin olumsuz yönleri olduğu konusunda uyarıda bulunarak raporda şöyle diyorlar:
Görev açısından kritik önerilerde bulunan basitçe anlaşılmaz algoritmalar; insanların yanlış yönlendirilmesine, ayrımcılığa uğramasına ve hatta fiziksel olarak zarar görmesine neden olabilir.
Çalışmada devlet kurumlarının yapay zekadaki gelişmelerin sebep olduğu zorlukları ele alma ihtiyacına işaret eden araştırmacılar, raporda şöyle diyor:
Yapay zeka uygulamalarının toplum üzerindeki en etkili yönlerini düzenlemeye ilaveten, hükümetlerin, bilgili komünitelerin oluşturulmasını sağlamak için işe koyulması gerekmektedir.
Araştırmacılar, raporu şöyle sonlandırıyor:
Yapay zeka araştırmaları geleneksel olarak bilgisayar bilimcilerinin ve bilişsel süreçleri inceleyen araştırmacıların ilgi alanı olsa da, özellikle sosyal bilimler olmak üzere insan araştırmalarının tüm alanlarının, alanın geleceği hakkında daha geniş bir tartışmaya dahil edilmesi gerektiği açıkça ortaya çıkmıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
- ^ Stanford University. 2016 Report. Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Stanford University | Arşiv Bağlantısı
- ^ Stanford University. Gathering Strength, Gathering Storms: The One Hundred Year Study On Artificial Intelligence (Ai100) 2021 Study Panel Report. Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Stanford University | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:34:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12240
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Psychology Today. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.