Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Stanford'un AI100 Raporunun İkincisi Yayınlandı: Yapay Zeka, Son 5 Yılda Önemli Ölçüde İlerledi!

3 dakika
1,086
Stanford'un AI100 Raporunun İkincisi Yayınlandı: Yapay Zeka, Son 5 Yılda Önemli Ölçüde İlerledi! Medium
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Stanford Üniversitesi, Yapay Zeka Üzerine Yüz Yıllık Çalışma ("AI100") adını verdiği, yüzyıl ya da daha uzun bir süre boyunca her 5 yılda bir çıkarmayı planladığı rapor serisinin açılışını, 2016 yılının eylül ayında yayımladığı ilk raporla yapmıştı.[1] Eylül 2021 Çalışma Paneli'nde ise Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, yapay zeka alanındaki gelişmeleri, mevcut endişeleri ve istikametini incelediği AI100 raporlarının ikincisini yayımladı.[2]

Yapay zeka, son 5 yılda önemli ölçüde ilerledi ve dünya çapında birçok endüstri ve sektörde büyük ilerlemeler kaydetti. Çalışmadan sorumlu araştırmacılar, yayımladıkları son raporda şunları yazıyor:

Yapay zeka alanı son 5 yılda kayda değer bir ilerleme kaydetti ve insanlar, kurumlar ve kültür üzerinde gerçek dünya etkisi yaratıyor. Son 5 yıl içerisinde yapay zeka alanı; görme, konuşma tanıma ve oluşturma, doğal dil işleme (anlama ve oluşturma), görüntü ve video oluşturma, çok etmenli sistemler, planlama, karar verme ve robotik için görüş ve motor kontrolünün entegrasyonu dahil olmak üzere neredeyse tüm standart alt alanlarında büyük ilerleme kaydetmiştir. Ayrıca; oyunlar, tıbbi teşhis, lojistik sistemler, otonom sürüş, dil çevirisi ve etkileşimli kişisel yardım gibi çeşitli alanlarda çığır açan uygulamalar ortaya çıktı.

Araştırmacılara göre, ilk AI100 raporundan bu yana biyolojik beynin daha iyi anlaşılmasından ilham alan makine öğrenimi algoritmaları gibi sinirbilimdeki ilerlemeler, hesaplamalı modellemede daha fazla gelişmeye yardımcı oldu. Araştırmacılar, raporda şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Geçtiğimiz yarım on yılda, insan zekası anlayışındaki büyük değişimler üç konuyu destekledi: kolektif zeka görüşü; beynin donanımının psikolojik ve sosyal süreçlerin uygulanmasına nasıl dahil olduğunu inceleyen bilişsel sinirbilim; makine öğreniminden ilham alan görsel tanıma, dil işleme ve diğer bilişsel etkinliklerle dolu olan hesaplamalı modelleme.

Yapay genel zekaya gelince, çalışma, önemli ilerleme olmasına rağmen, alanın tam bir genel yapay zeka sistemi ortaya koymaktan halen uzak olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, çalışma, yapay genel zekaya yönelik önemli gelişmeler olduğuna işaret ediyor. Örneğin, "dönüştürücüler" olarak adlandırılan kendi kendini denetleyen yapay zeka modelleri, doğal dil işlemeyi büyük ölçüde geliştirdi. Ayrıca, her geçen gün makine öğrenimi, daha esnek ve uyarlanabilir hale geliyor. Araştırmacılar, raporda şöyle diyor:

Yapay zeka, insan zekasını taklit eden yollardan ziyade insanlarla işbirliği yapma ve insanları destekleme yeteneğini geliştiren şekillerde gelişiyor. Zeka çalışması, etkileyici bir bilgi işleme sisteminin nasıl çalıştığıyla sınırlı kalmayıp insanların nasıl uyum sağlayabileceklerini ve başarılı olabileceklerini araştıran bir çalışma haline geldi.

Son yıllarda zayıf, esnek olmayan nokta çözümleri yerine genel amaçlı, aktarılabilir temsilleri öğrenen derin sinir ağları ile esneklikte artışlar oldu. Şu anda yapay zeka, içsel motivasyon gibi teknikleri kullanarak tek bir görevde eğitimden elde edilen öğrenmeyi tamamen yeni durumlara uyarlayabilir.

Çalışmaya göre yapay zeka, bir dönüm noktasında. Önyargıların ve eşitsizliklerin yalnızca pekiştirilmesi değil, aynı zamanda geçmiş veriler üzerinde eğitilmiş makine öğrenimi algoritmaları tarafından da güçlendirilmesi potansiyeli bulunuyor. Araştırmacılar, kararları geniş ölçekte otomatikleştirme yeteneğinin olumsuz yönleri olduğu konusunda uyarıda bulunarak raporda şöyle diyorlar:

Görev açısından kritik önerilerde bulunan basitçe anlaşılmaz algoritmalar; insanların yanlış yönlendirilmesine, ayrımcılığa uğramasına ve hatta fiziksel olarak zarar görmesine neden olabilir.

Çalışmada devlet kurumlarının yapay zekadaki gelişmelerin sebep olduğu zorlukları ele alma ihtiyacına işaret eden araştırmacılar, raporda şöyle diyor:

Yapay zeka uygulamalarının toplum üzerindeki en etkili yönlerini düzenlemeye ilaveten, hükümetlerin, bilgili komünitelerin oluşturulmasını sağlamak için işe koyulması gerekmektedir.

Araştırmacılar, raporu şöyle sonlandırıyor:

Yapay zeka araştırmaları geleneksel olarak bilgisayar bilimcilerinin ve bilişsel süreçleri inceleyen araştırmacıların ilgi alanı olsa da, özellikle sosyal bilimler olmak üzere insan araştırmalarının tüm alanlarının, alanın geleceği hakkında daha geniş bir tartışmaya dahil edilmesi gerektiği açıkça ortaya çıkmıştır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:34:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12240

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Rosso, et al. Stanford'un AI100 Raporunun İkincisi Yayınlandı: Yapay Zeka, Son 5 Yılda Önemli Ölçüde İlerledi!. (27 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12240
Rosso, C., Köse, M., Bakırcı, Ç. M. (2022, August 27). Stanford'un AI100 Raporunun İkincisi Yayınlandı: Yapay Zeka, Son 5 Yılda Önemli Ölçüde İlerledi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12240
C. Rosso, et al. “Stanford'un AI100 Raporunun İkincisi Yayınlandı: Yapay Zeka, Son 5 Yılda Önemli Ölçüde İlerledi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mücahid Köse, Evrim Ağacı, 27 Aug. 2022, https://evrimagaci.org/s/12240.
Rosso, Cami. Köse, Mücahid. Bakırcı, Çağrı Mert. “Stanford'un AI100 Raporunun İkincisi Yayınlandı: Yapay Zeka, Son 5 Yılda Önemli Ölçüde İlerledi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mücahid Köse. Evrim Ağacı, August 27, 2022. https://evrimagaci.org/s/12240.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close