Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zekâ Empatisi, Düşünüldüğü Gibi Sınırsız Değil!

2 dakika
488
Yapay Zekâ Empatisi, Düşünüldüğü Gibi Sınırsız Değil! Pixabay
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Alexa ve Siri gibi sohbet botları; sorularınızı yanıtlamak, önerilerde bulunmak ve hatta empati göstermek için, yani temelde sizle konuşmak için tasarlanmışlardır. Ancak yeni araştırmalar, bir kullanıcının deneyimini analiz etme ve yorumlamada insanlara kıyasla daha zayıf bir performans sergilediklerini gösteriyor.

Bu tarz sohbet botları, büyük miktarda insan üretimi verilerle beslenen Büyük Dil Modelleri (İng: "Large Language Models") tarafından desteklenmektedir. Bu nedenle, bilginin geldiği insanlarla aynı ön yargılara sahip olmaya eğilimli olabilirler.

Cornell Üniversitesi, Olin Koleji ve Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, sohbet modellerini 65 farklı insanla konuşurken empati göstermeleri komutunu vererek bu teoriyi test ettiler. Ekip, sohbet botlarının eşcinsel veya Müslüman gibi belirli kimlikler hakkında değer yargılarında bulunduğunu ve Nazizm de dahil olmak üzere zararlı ideolojilerle bağlantılı kimlikleri teşvik edebildiğini buldu. Bu konu hakkında şu anda Stanford'da doktora sonrası araştırmacı olan baş yazar Andrea Cuadra şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Otomatik empatinin, örneğin eğitim veya sağlık sektöründe muazzam ölçüde olumlu bir etkiye ve büyük bir potansiyele sahip olabileceğini düşünüyorum. Bunun (otomatik empatinin) gerçekleşmemesi ise son derece düşük bir ihtimal. Bu nedenle, bu gerçekleşirken potansiyel zararları hafifletme konusunda daha bilinçli olabilmemiz için eleştirel bakış açısına sahip olmamız önem arz ediyor.

Cuadra, 11-18 Mayıs'ta Honolulu'da düzenlenen CHI '24, "Bilgisayar Sistemlerinde İnsan Faktörleri" konulu Bilgisayar Donanımları Birliği konferansında "Empati Yanılsaması: İnsan-Bilgisayar Etkileşiminde Duygu Gösterimleri Üzerine Notlar" isimli bir sunum yapacak. Cornell Üniversitesi'nden araştırmanın ortak yazarları arasındaki Doçent Nicola Dell, bilgisayar bilimi profesörü Deborah Estrin ve bilişim bilimi doçenti Malte Jung bulunmakta.

Araştırmacılar genel olarak büyük dil modellerinin duygusal tepkiler açısından yüksek puanlar aldıklarını, ancak yorumlama ve incelemede düşük puanlar aldıklarını buldular. Başka bir deyişle, geniş dil modelleri aldıkları eğitime dayanarak bir soruya yanıt verebiliyor ancak daha derine inemiyorlar.

Dell, Estrin ve Jung, Cuadra'nın daha yaşlı yetişkinler tarafından önceki nesil konuşma botlarının kullanımını incelemesinin bu çalışma hakkında düşünmeye ilham verdiğini belirttiler. Cuadra'nın araştırmasında elde ettiği bulgu ve deneyimler için Estrin şöyle söylüyor:

Cuadra, sağlık değerlendirmeleri ve açık uçlu anımsama deneyimleri gibi işlemsel amaçlar için teknolojinin ilgi çekici kullanımlarına tanık oldu. Çalışma boyunca zorlayıcı ve rahatsız edici 'empati' arasındaki gerilimin açık örneklerini gözlemledi.

Bu araştırmanın finansmanı Ulusal Bilim Vakfı; Cornell Tech Dijital Yaşam Girişimi Doktora Bursu; Stanford PRISM Baker Doktora Sonrası Bursu ve Stanford İnsan Merkezli Yapay Zekâ Enstitüsü tarafından sağlandı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:29:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17728

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. E. Tunçer, et al. Yapay Zekâ Empatisi, Düşünüldüğü Gibi Sınırsız Değil!. (29 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17728
Tunçer, S. E., Alparslan, E. (2024, May 29). Yapay Zekâ Empatisi, Düşünüldüğü Gibi Sınırsız Değil!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/17728
S. E. Tunçer, et al. “Yapay Zekâ Empatisi, Düşünüldüğü Gibi Sınırsız Değil!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 29 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17728.
Tunçer, Simge Elif. Alparslan, Eda. “Yapay Zekâ Empatisi, Düşünüldüğü Gibi Sınırsız Değil!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/17728.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close