Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yangın Tipleri ve Söndürme Yöntemleri: Su, Yangın Tipine Göre Ateşi Söndürür, Etkilemez veya Güçlendirir!

Yangın Tipleri ve Söndürme Yöntemleri: Su, Yangın Tipine Göre Ateşi Söndürür, Etkilemez veya Güçlendirir! F3 Midlands
5 dakika
47,338
Tüm Reklamları Kapat

Suyun ateş ile ilişkisi son derece ilginçtir. Her ne kadar birçoklarımız ateşin (yangının) suyla kolaylıkla söndürülebileceğine inansa da, bunun sebebi çoğunlukla karşılaştığımız ateşlerin kömür veya odun gibi katı yakıtların yanması sonucu oluşan ateşler olmasıdır. Halbuki ateş sadece bu şekilde oluşmaz. Gelin suyun farklı ateş tiplerine nasıl etkiler yaptığına bir bakış atalım, böylece eğer ki söndürmeniz gereken bir yangınla karşılaşırsanız nasıl davranmanız gerektiğini daha iyi bilebilirsiniz.

Katı Yakıt Yangınını Söndürmek...

Öncelikle bariz olanla başlayalım. Eğer ki kağıt, tahta veya kömür gibi bir katı yakıtın yanması sonucu oluşan bir ateşle mücadele ediyorsanız, su oldukça etkili bir araç olacaktır. Zira bu tip yangınlar üzerine su sıktığınızda, yangının üzerini suyla kaplayarak ateşi soğutmuş ve yakıtı oksijenden mahrum bırakmış olursunuz.

Şunu her zaman hatırlamalısınız: Ateşin ihtiyacı olan 3 şey vardır: ısı, yakıt ve oksijen. Bu üçünden herhangi birini yok edebilirseniz, ateş sönecektir.

Tüm Reklamları Kapat

İşte katı yakıtlara su sıkma durumunda olan da budur. Yakıt katı olduğu için sudan kaçamayacaktır ve bu sayede su, yakıtın yüzeyini kaplayarak ateşi soğutacak ve söndürecektir. Eğer bir şekilde yangına su sıkmak yerine, yangını su altına taşımayı başarırsanız da benzer bir durum oluşur: Oksijen ile yakıt temasını kestiğiniz için yangın söner. İşte bu tip yangınları söndüren yangın söndürücülere "A Sınıfı Söndürücü" adı verilir.

Yanan bir ev...
Yanan bir ev...
Ventura Country Star

Sıvı Yakıt Yangınını Söndürmek...

Ancak eğer ki yanan şey katı değil de sıvıysa, durum başkadır. Örneğin benzin, gaz yağı veya katran alev alacak olursa, bunlara su sıkmanın hiçbir etkisi olmayacaktır.

Bunun sebebi, tüm bunların sudan daha az yoğun sıvılar olmasıdır. Bunların üzerine su sıktığınızda basitçe olacak olan, yağın su üzerine çıkması ve yanmayı sürdürmesi olacaktır. Hatta daha fenası, bolca su sıktığınızda söz konusu yakıtı etrafa saçacağınız için yangını güçlendirmiş bile olabilirsiniz! Dolayısıyla bu tip yangınlarda (ki bunlara "B Sınıfı Yangın" denir) su etkisiz bir çözümdür.

Yağın yanmasına kontrollü bir şekilde izin verdiğinizde meşhur aşçı alevleri yaratmak mümkündür!
Yağın yanmasına kontrollü bir şekilde izin verdiğinizde meşhur aşçı alevleri yaratmak mümkündür!
Life Hacks Days

Bunun yerine, eğer ocağınızdaki yağ alev aldıysa üzerine hızla ve bol miktarda tuz serpmeye çalışmalısınız. Bir diğer yöntem, daha iri bir tavayı, yanan tava üzerine kapatmaktır. Amaç, yangını soğutmak yerine oksijenle olan bağlantıyı kesmektir. "B Sınıfı Söndürücüler"in yaptığı da tam olarak budur.

Tüm Reklamları Kapat

Metal Yangınını Söndürmek...

Ne yazık ki etrafımızda yanabilecek tek şey katılar ve sıvılar değildir. Metaller de yanar. Bunların en meşhuru ise magnezyumdur.

Ancak diğer iki durumun aksine bu tip yangınlarda su, faydalı veya etkisiz değil, düpedüz zararlıdır! Çünkü magnezyuma temas eden su hidrojen açığa çıkaracaktır. Hidrojen ise yeniden alev alarak yangına katkı sağlayacaktır.

Magnezyumun yanışı oldukça parlak olabilir!
Magnezyumun yanışı oldukça parlak olabilir!
YouTube

Magnezyum yangınları bu nedenle aşırı tehlikelidir, zira ufak tefek magnezyum parçaları bile çok kolay bir şekilde alev alarak koskoca binaları kısa sürede yutabilirler. Özellikle alaşım fabrikaları gibi metallerin bol bulunduğu yerlerde bu tip olaylara sıklıkla rastlanmaktadır. Bunlara "D Sınıfı Yangın" denir.

C Sınıfı Yangınlar

Sorabilirsiniz, "C Sınıfı yangınlar nerede?" diye. Hemen izah edelim:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

C Sınıfı yangınlar ABD ile Avrupa standartlarında farklı şekillerde kategorize edilmektedir: ABD'de bu tip yangınlar, "elektrik kaynaklı" veya "elektrik kontağından çıkan" diye duyduğumuz yangınlardır. Bunlara sebep olan şey, elektrik akımıdır.

Avrupa'da ise C sınıfı yangınlar, gazlar nedeniyle oluşan yangınlardır (ABD'de gaz nedeniyle oluşan yangınlar B Sınıfı olarak sınıflandırılır). Avrupa, elektrik nedeniyle çıkan yangınları eskiden E Sınıfı olarak kategorize etmekteydi; ancak artık bu sınıf kullanımdan kalktı. Avustralya'da ise halen elektrik yangınları E Sınıfı olarak nitelendirilmektedir.

Elektrik kaçağından doğan yangınlardaki en büyük sıkıntı, çoğu zaman yangın devam ederken elektrik akışının da devam ediyor olmasıdır. Bu sebeple bu tip yangınlara su sıkacak olursanız, su oldukça iyi bir iletken olduğu için elektrik atımı daha da fazla noktadan yangının başlamasına neden olabilecektir.

Prizden başlayan bir yangın, elektrik kaçağına işaret edebilir.
Prizden başlayan bir yangın, elektrik kaçağına işaret edebilir.
SheKnows

Bir sıkıntı, çoğu zaman bu tip yangınların sebebinin ilk etapta bilinemiyor olmasıdır. Siz odun ve kağıt yanıyor sanırsınız, halbuki yangına sebep olan elektrik kaçağıdır!

Bu tip durumlarda yapılabilecek en iyi şey, ilk önce sigorta şalterini kapatmak olacaktır. Böylece geriye kalan yangın, C Sınıfı yerine A veya B sınıfı bir yangın olacaktır ve yukarıda belirtilen yöntemlerle söndürülebilecektir.

F Sınıfı Yangınlar

Son olarak, spesifik olarak doymamış pişirme yağları veya besinlerdeki yağların yanması sonucu oluşan yangınlar kimi zaman (Avrupa'da ve Avustralya'da) F Sınıfı Yangın olarak kategorize edilir. ABD'de ise bu tip yangınlar K Sınıfı Yangın olarak nitelenir.

Tüm Reklamları Kapat

Laboratuvar şartlarında oluşturulan bir tava yangını...
Laboratuvar şartlarında oluşturulan bir tava yangını...
Wikimedia Commons

Bu sınıf, genellikle B Sınıfı Yangın ile benzer şekilde kontrol altına alınır. Buna rağmen, bu tarz yangınların karakteristik özellikleri bir miktar farklı olduğu için uzmanlar tarafından ayrı bir sınıfa alınmışlardır. Bu tarz bir yangını durdurmanın en etkili yollarından birisi, yangın üzerine bir yangın battaniyesi örtmektir. Suyun kullanılması halinde bu yangınlar da çok daha şiddetli bir şekilde yayılabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 34
  • Muhteşem! 11
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 11
  • Bilim Budur! 10
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Korkutucu! 4
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Quora | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 09:20:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4950

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yangın Tipleri ve Söndürme Yöntemleri: Su, Yangın Tipine Göre Ateşi Söndürür, Etkilemez veya Güçlendirir!. (8 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4950
Bakırcı, Ç. M. (2017, February 08). Yangın Tipleri ve Söndürme Yöntemleri: Su, Yangın Tipine Göre Ateşi Söndürür, Etkilemez veya Güçlendirir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4950
Ç. M. Bakırcı. “Yangın Tipleri ve Söndürme Yöntemleri: Su, Yangın Tipine Göre Ateşi Söndürür, Etkilemez veya Güçlendirir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Feb. 2017, https://evrimagaci.org/s/4950.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yangın Tipleri ve Söndürme Yöntemleri: Su, Yangın Tipine Göre Ateşi Söndürür, Etkilemez veya Güçlendirir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 08, 2017. https://evrimagaci.org/s/4950.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close