Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yalnız İnsanların Daha Çok Kâbus Görme Eğiliminde Olduğu Tespit Edildi!

2 dakika
620
Yalnız İnsanların Daha Çok Kâbus Görme Eğiliminde Olduğu Tespit Edildi! Eurekalert
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden bir bilim insanının da dahil olduğu bir ekibin yaptığı çalışmada yalnız insanların kötü rüya görmeye daha yatkın olduğu ortaya konuldu. Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Colin Hesse bu bulguların oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Yalnızlık da uyku bozuklukları da ciddi halk sağlığı sorunlarıdır. Bunlar sorunlar; kalp hastalığı, felç ve erken ölüm riskinin artmasıyla ilişkilidir.

Journal of Psychology'de yayınlanan bir makalede Hesse ve Arizona Üniversitesi, Tampa Üniversitesi ve Whitwortih Üniversitesi'nden araştırmacılar, stresin yalnızlık ile hem kâbus sıklığı hem de kâbusun yoğunluğu açısından bağlantılı olduğunu belirtiyor.

Yalnızlığı kabuslara bağlayan diğer faktörler ruminasyon (endişe ve kaygı) ve ekstra tetikte ve odaklanmış olma olarak tanımlayabileceğimiz hiperuyanıklık hâlidir. Stres gibi, ruminasyon ve hiperuyanıklık da yalnızlıkla ilişkili zihin durumlarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Arizona Üniversitesi'nden Kory Floyd'un yönettiği çalışmanın sonuçları iki önemli noktayı ortaya koyuyor. Çalışma yeterince çok insanla bağlantı kurmamanın insanlarla yeterince olası zararlarını ortaya koyarken bu konudaki evrimsel açıklamayı da destekliyor. Evrimsel açıdan bir yere ait olma duygusu, insanın hayatta kalması için vazgeçilmez bir şeydir. Aynı zamanda Liberal Sanatlar Fakültesi'ndeki İletişim Okulu'nun direktörü olan Hesse şöyle diyor:

Kişilerarası ilişkiler kesinlikle temel bir insan ihtiyacıdır. İnsanların güçlü ilişkilere olan ihtiyacı karşılanmadığında, fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak acı çekerler. Tıpkı açlık veya yorgunluğun yeterli kalori veya uyku almadığınız anlamına gelmesi gibi, yalnızlık da bireylere kişilerarası bağlantı ihtiyaçlarının karşılanmadığını bildirmek için evrimleşmiştir.

Araştırmacılar, yalnızlığın sağlığı önemli ölçüde engelleyen yaygın bir durum olduğunu ve uyku bozukluğu da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde acıya neden olduğunu belirtiyor. Kâbus deneyimi, uyku kalitesinin zarar gördüğü yollardan sadece biri.

Hesse, yalnızlığı kabuslarla ilişkilendiren ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşları 18 ile 81 arasında değişen 1.600'den fazla yetişkini kapsayan anketlerinden elde edilen bulguların, nedenselliğinin tam olarak gösterilemediğini vurguluyor.

Sonuçlar, kabusların evrimsel bir temeli olduğunu da gösteriyor. İnsanlar yalnız kaldıklarında, stres, sürekli endişe ve aşırı uyanıklık gibi tepkiler vermek üzere evrimleşmiş olabilirler. Bu durum, travma gibi çevresel faktörlerden ziyade, insanların evrimsel geçmişiyle açıklanabilir. Hesse şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Belirli müdahaleler hakkında somut bir şekilde konuşmak için henüz erken, ancak bulgularımız, yalnızlığı tedavi etmenin birinin kabus deneyimlerini hafifletmeye yardımcı olabileceği konusunda tutarlı olsa da bu, kontrollü klinik çalışmalarda ele alınması gereken bir olasılık.

Uyku Vakfı, (İng: Sleep Foundation) tarafından yürütülen bir araştırma, 50 milyon ile 70 milyon Amerikalı'nın bir tür uyku bozukluğu yaşadığını öngörüyor. Hesse şöyle devam ediyor:

Kaliteli ve dinlendirici bir uyku; bilişsel işlevler, ruh hali düzenlemesi, metabolizma gibi birçok hal için kritik faktördür. Bu yüzden, yalnızlık başta olmak üzere uykuyu bozan psikolojik durumları araştırmak son derece önemlidir.

ABD Genel Cerrahlık Ofisi, yayınladığı raporda COVID-19 öncesinde bile Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık yarısının ölçülebilir düzeyde yalnızlık yaşadığını ve bu eksikliğin, erken ölüm riskini artırma açısından sigara içmeyle eşdeğer bir etkiye sahip olduğunu belirtiyor. Raporda istatistikler şu şekilde sıralanıyor:

  • Kalp hastalığı riskinde %29 artış.
  • İnme riskinde %32 artış.
  • Yaşlı yetişkinler için demans gelişme riskinde %50 artış.
  • Erken ölüm olasılığında %60'tan fazla artış.

Buna ek olarak, sık sık yalnızlık hisseden kişilerin depresyona girme olasılığı, nadiren veya hiç yalnızlık hissetmeyenlere kıyasla iki kat daha yüksektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:07:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18332

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Yalnız İnsanların Daha Çok Kâbus Görme Eğiliminde Olduğu Tespit Edildi!. (13 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18332
Derin, U. (2024, August 13). Yalnız İnsanların Daha Çok Kâbus Görme Eğiliminde Olduğu Tespit Edildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18332
U. Derin. “Yalnız İnsanların Daha Çok Kâbus Görme Eğiliminde Olduğu Tespit Edildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 13 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18332.
Derin, Ufuk. “Yalnız İnsanların Daha Çok Kâbus Görme Eğiliminde Olduğu Tespit Edildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 13, 2024. https://evrimagaci.org/s/18332.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close