Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Virüslerin DNA'sındaki "Karanlık Madde": Cilt Virüsleri, Bilinmeyen Gen Bölgelerini Açığa Çıkarıyor!

3 dakika
4,037
Virüslerin DNA'sındaki "Karanlık Madde": Cilt Virüsleri, Bilinmeyen Gen Bölgelerini Açığa Çıkarıyor!
Tüm Reklamları Kapat

Son yıllarda bilim insanları normalde insanın cildinde yaşayan, sağlığa ve hastalığa etki eden bakterilerin sayısını belirlemede büyük gelişme sağladı. Şu an Pennsylvania Üniversitesi Perelman Sağlık Okulu'ndaki araştırmacılar son teknoloji tekniklerini insan cildinde yaşayan virüslerin sayısını araştırmak için kullanıyorlar. Çevirimiçi mBio jurnalinde yayımlanan araştırma, sağlıklı bir insan cildindeki çoğu virüsün DNA'sının aslında daha önce hiç tanımlanmamış birer viral “karanlık madde” olduklarını ortaya koydu. Araştırma ayrıca şu an ileri araştırma incelemelerinde kullanılmak için uygun olan bir dizi virüs analiz araçlarının geliştirilmesini de içeriyor.

Araştırmacılar ve halk, üzerimizde ve içimizde yaşan mikropların (“mikrobiyomlarımızın”) sağlığımızı korumamızda veya hastalığa sebebiyet vermede çok önemli bir rol oynadıklarının farkındalar. Ciltte yaşayan bakteriler de bu kategoriye dahil. Bu bakteriler, zararlı enfeksiyonlardan korunmamızda, düzgün bir cilt bağışıklığını sürdürmemizde ve yaralarımızın iyileşmesinde görev alıyorlar; fakat bazı koşullar altında tam tersi de olabiliyor. Araştırmanın yardımcı yazarı Pennsylvania Üniversitesi Dermatoloji Bölümü’nde akademisyen ve yardımcı profesör Elizabeth A. Grice, konu hakkında şunları söylüyor:

Deri hücrelerimize ve vücudumuzda barınan bakterilere etkilerinden ötürü bu virüslerin potansiyellerini anlamamıza ciddi bir ihtiyaç vardı. Teknik zorluklar sebebiyle şimdiye kadar bu alanda sadece küçük araştırmalar yapılabildi. Bu teknik zorluklardan biri, analiz için alınan deri parçacıklarının çoğunlukla insan ve bakteri DNA’sını barındırması, araştırılması hedeflenen viral genetik materyalin ise çok az olması. Bu durum, samanlıkta iğne aramaya benziyor.

Daha önceki haritalandırma denemelerinde, bütün bakteri ve insan DNA'larının arasındaki viral genetik materyali ayırt etmek için bilinen viral genlerin veritabanları kullanıldı. Fakat böyle bir yaklaşım veritabanlarında kataloglanmamış bir çok virüsün gözden kaçırılmasına neden oldu. Cilt parçacığından alınan virüs benzeri partiküllerin yalıtımında ve az sayıdaki genetik öğelerin analizlerinde iyiliştirilmiş tekniklerin kullanılması, araştırma ekibinin tamamen veritabanına bağlı kalmadan viral DNA'ları sıralamasını ve analiz etmesini sağladı.

Tüm Reklamları Kapat

16 sağlıklı bireyden alınan analiz örnekleri bazı sonuçların beklenildiği gibi olduğunu gösterdi. En çok karşılaşılan virüs, deri hücrelerine bulaşan, yaygın şişliklere neden olan ve cilt kanseriyle bağlantılı olan insan papilloma virüsüydü. Buna rağmen, virüs benzeri partiküllerde tespit edilen çoğu DNA, mevcut veritabanlarındaki viral genlerle eşleşmedi. Grice, bulguların sürpriz niteliği taşıdığını ve bu keşfedilmemiş alanın haritasının çıkarılmasına dikkat çekerek şunları ekledi:

Bulguların %90'dan fazlası bizim viral karanlık madde dediğimiz öğeydi – viral genetik materyallerin özelliklerine sahipti fakat taksonomik sınıflandırma yapılmamıştı.

Ayrıca buluşlar, cilt virüslerini cilt mikrobiyomlarına açıkça bağlayabildi. Tespit edilmiş çoğu viral DNA'nın, bakterilere bulaşan ve sıklıkla içlerinde uzun süreler konaklayan faj virüslerine ait olduğu ortaya çıktı. Grice ve çalışma arkadaşları, aynı 16 deneyden alınan cilt bakterilerinin DNA'larını sıraladığında, çoğunlukla aynı faj virüsleri tarafından bir önceki istiladan kalan – CRISPR boşlukçuları denilen – göstergeleri içerdiklerini keşfettiler.

Bununla birlikte sonuçlar, cildimizde yaşayan bir çok virüsün, cilt bakterilerimizde de bulunduğunu ve bu tür virüslerin mikrobiyomlar üzerindeki etkileri vasıtasıyla hala sağlığımızı etkileyebileceklerini öne sürüyor. Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları, faj virüslerinin DNA'larının, ev sahibi bakterilerinin antibiyotiklere karşı daha dirençli olmalarını sağladığına, zararlı bir enfeksiyon ihtimalini arttırdığına dair kanıtlar buldu.

Sonuçlar ayrıca cilt virüslerinin bulunduğu vücut bölgesine göre ciddi derecede değiştiğini gösterdi. Grice'ın takımı avuç içlerinden, alından, koltukaltından, göbekten, dirsekten ve diğer alanlardan örnek topladı. Dirsek bölgesinin bulguları, en yüksek çeşitliliğe sahipti; çünkü dirsek, ara ara açılan ve kapanan bir vücut bölgesi.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma, gelecekteki incelemeler için normal, sağlıklı bir zamandaki cilt virüsünün ve hastalık sırasındaki değişimine dair bir ana hat belirledi. Bununla beraber araştırma, diğer araştırmacılara bu tür incelemelerde kullanmak için hazır donanımlar sağladı – hatta Grice ve iş arkadaşları makalenin dayanaklarını, DNA sıralama analizi için tasarladıkları algoritmaları halka açık hale getirdi.

Grice ve takımı, bu metodları kullanarak cilt virüslerinin genomik çeşitliliğini, ultraviyole radyasyon ve antibiyotik kullanımı faktörleri karşısında cilt viromunun nasıl değiştiğini çalışıyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:41:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4124

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. UPenn, et al. Virüslerin DNA'sındaki "Karanlık Madde": Cilt Virüsleri, Bilinmeyen Gen Bölgelerini Açığa Çıkarıyor!. (12 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4124
UPenn, -., Ağacı, E., Karagözoğlu, M. (2016, January 12). Virüslerin DNA'sındaki "Karanlık Madde": Cilt Virüsleri, Bilinmeyen Gen Bölgelerini Açığa Çıkarıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4124
-. UPenn, et al. “Virüslerin DNA'sındaki "Karanlık Madde": Cilt Virüsleri, Bilinmeyen Gen Bölgelerini Açığa Çıkarıyor!.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 12 Jan. 2016, https://evrimagaci.org/s/4124.
UPenn, ---. Ağacı, Evrim. Karagözoğlu, Mert. “Virüslerin DNA'sındaki "Karanlık Madde": Cilt Virüsleri, Bilinmeyen Gen Bölgelerini Açığa Çıkarıyor!.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, January 12, 2016. https://evrimagaci.org/s/4124.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close