Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uzuvların Yüzgeçlerden Evrimine Genetik İpucu!

Uzuvların Yüzgeçlerden Evrimine Genetik İpucu! Earth Magazine
Görsel: Maggie Newman
3 dakika
2,317
Tüm Reklamları Kapat

Plos Biology dergisinde yayınlanan bir araştırma, balıkların parmak oluşumu için gerekli genetik düzeneğe sahip olduğunu, ancak düzeneğin çalışır durumda olmadığını ortaya koyuyor. Araştırma, milyonlarca yıl önce balıkların nasıl ilk kara hayvanlarına evrimleştiği konusuna açıklık kazandırıyor.

Araştırmacıların söylediğine göre, balıkların karaya çıkması için, var olan bir DNA yapısına “zorla el konularak” parmak oluşumunu sağlamak gerekti. Bunu yapmak için, araştırmacılar balıklardan aldıkları genleri farelere yerleştirdiler. Kol ve bacak gibi uzuv genlerinin balıklarda olduğu zaten biliniyordu, ancak parmak oluşumu için nasıl evrimleştikleri açık değildi. Bunun arkasındaki genetik sistemi çözmek için araştırma yazarları zebra balığımodel olarak kullandılar. Fakat diğer bilim insanları kol ve bacak gibi uzuv evrimini araştırmak için zebra balığının uygun bir tür olmadığını söylüyorlar.

İsviçre’deki Cenova Üniversitesi’nden baş yazar Joost Woltering, “eskiden beri süregelen evrimle ilgili bir soruyla, ilk zamanlardaki balık yüzgeçlerinden nasıl kol ve bacak gibi uzuvların oluştuğuyla” ilgilendiğini bildirdi. Bunu cevaplamak için Dr. Woltering ve meslektaşları, zebra balığı ve farelerde yüzgeç ve kol-bacak gibi uzuv gelişiminin genetik sistemini gözden geçirdiler. Dr. Woltering, özellikle balık yüzgeçlerinde bulunmayan el ve kol (veya parmak) bölünmesi ile ilgileniyordu, bu bölünme “yüzgeçten uzva geçişteki başlıca morfolojik yeniliklerden biri olarak görülmektedir.”

Tüm Reklamları Kapat

“Mimar” Genler

Dünya üzerinde yürüyen ilk dört bacaklı yaratık olan Tetrapodlar, 380 milyon yılı aşkın bir süre önce, genellikle “balıklar çağı” olarak anılan Devoniyen döneminde sudan karaya evrimleştiler. Yüzgeç ve kol-bacak uzvu gelişimi için gerekli olduğu bilinen HoxA ve HoxD adlı gen kümeleri, hem balıklar ve hem de kara hayvanlarında bulunmaktadır.

Bu Hox genleri, hayvanların sahip olduğu birçok fiziksel yapının oluşumunda görev aldığı için bazen “mimar genler” olarak anılır.

Bununla birlikte balıklardan alınan bu Hox genleri fare embriyolarına aktarıldığında kol oluşturan genler devreye girdiği hâlde el veya parmaklardan sorumlu olan genler çalışır duruma geçmediler. Bu, bize tetrapod uzuvlarının oluşumu için gerekli olan genetik bilginin tetrapodların evrimleşmesinden daha önce balıklarda zaten var olduğunu göstermektedir. Dr. Woltering BBC News’a şunları söyledi:

Tam, uyumlu ve sağlıklı çalışan yetişkin bir organizmanın gelişimini sağlamak için embriyogenez (embriyo oluşumu) sırasında gelişimsel genlerin doğru zamanda ve doğru yerde çalışır duruma geçmesi önemlidir.

Çağa Ayak Uydurmuş Genler

En şaşırtıcı sonuç, farelerde bulduğumuz üst seviye DNA yapısının neredeyse aynısının balıklarda olmasıdır.

Çalışmanın diğer önemli sonucu da balık yüzgeçlerinin tetrapod el ve parmaklarına birebir denk olmamasıdır. Bunun yerine, kara hayvanlarındaki parmak evrimi, var olan genetik alt yapının başka bir amaca uygun olarak değişmesini gerektirmiştir. Çalışmanın eş yazarlarından, yine Cenova Üniversitesi profesörü Denis Duboule şunları söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Bütün yönleriyle bakıldığında, yüzgeçten kol-bacak uzvuna geçiş sırasında, zaten var olan düzenleyici bir mekanizmanın çağa ayak uydurmasıyla parmaklarımızın evrimleştiğini görmekteyiz.

Bu alanda çalışan diğer bilim insanları çalışmanın bazı hatalar içerdiğini söylüyorlar. Cambridge Üniversitesi Zooloji Müzesi’nden, çalışmada görev almamış olan, Jennifer Clark, deneylerde zebra balığını model olarak kullanmanın kötü bir seçim olduğunu söyledi. Açıklaması şöyle:

Bu hayvanın, ve çıkarsama yoluyla akrabalarının, tetrapodlarda parmak oluşumunun gerçekleştiği bazı gelişimsel evrelerden yoksun olduğunu biliyoruz. Polydon (kaşık balığı) gibi diğer yüzgeçli balıklar tetrapodlardakine benzer şekilde işleyen ve karmaşık bir yüzgeç iskeleti oluşmasını sağlayan bu mekanizmaya sahiptir. Bu da bize, zebra balığının bir noktada parmak oluşumu yeteneğini kaybettiğini göstermektedir.

Bu görüşü, İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden Per Ahlberg de tekrar ediyor. Ahlberg, moleküler analizin çok yüksek kalitede, ancak evrimsel sonuçların hatalı olduğunu söyledi. Ahlberg açıklamasına şöyle devam etti:

Bütün bu çıkarsama, zebra balığı yüzgeç iskeletinin ilk zamanlardaki tetrapodların mantıklı bir temsilcisi olduğu varsayımına dayanmaktadır, fakat durum öyle değildir. Aslında günümüz mersin balığı, zargana ve kel turna balığının (yaşayan ilkel ışın yüzgeçli balıklar) yüzgeç iskeleti, paylaşılan fare ve zebra balığının ilk zamanlardaki durumlarına oldukça yakındır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: BBC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 13:39:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2066

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Hogenboom, et al. Uzuvların Yüzgeçlerden Evrimine Genetik İpucu!. (29 Mart 2014). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2066
Hogenboom, M., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (2014, March 29). Uzuvların Yüzgeçlerden Evrimine Genetik İpucu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2066
M. Hogenboom, et al. “Uzuvların Yüzgeçlerden Evrimine Genetik İpucu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 29 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2066.
Hogenboom, Melissa. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “Uzuvların Yüzgeçlerden Evrimine Genetik İpucu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, March 29, 2014. https://evrimagaci.org/s/2066.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close