UNICEF'in Gerçek Açıklaması: Ailelerin Koronavirüs Hakkında Bilmesi Gerekenler
Whatsapp Üzerinden Gelen "UNICEF'in Koronavirüs Açıklaması" Mesajlarına İnanmayın!
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
Koronavirüs (CoV), koronavirüslerin yeni bir alttürüdür.
İlk olarak Çin Wuhan’da görülen yeni koronavirüsün neden olduğu hastalığa; 2019 koronavirüs hastalığı (COVID-19) adı verildi - 'CO', korona, 'VI' virüs ve 'D' (disease) hastalık anlamına gelir.
Başlarda, bu hastalığa '2019 yeni koronavirüs' veya '2019-nCoV' deniyordu.
COVID-19, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, bir salgın olarak tanımlanmıştır.
Bu Ne Anlama Geliyor?
COVID-19'u bir salgın olarak karakterize etmek, virüsün çok ölümcül olup olmaması ile ilgili değildir. Bu, hastalığın coğrafi yayılımının bir kabulüdür.
UNICEF, virüsün herhangi bir ülke veya topluluktaki çocuklara ve ailelere yayılabileceği olasılığıyla, COVID-19 salgınına hazırlanıyor.
UNICEF, virüsü durdurmak, çocukları ve ailelerini güvende tutmak için hükümetler ve ortaklarıyla çalışmaya devam edecek.
Konuyla İlgili İnternette Çok Fazla Bilgi Var! Ne Yapmalıyım?
Bu konuda gerçekten çok fazla bilgi paylaşılıyor; fakat paylaşılan bilgilerin doğruluğu soru işareti. Bu nedenle, güvenli kaynaklardan bilgi ve tavsiye almak önem kazanmaktadır.
Bu açıklamada; enfeksiyon riskinin nasıl azaltılacağı, çocuğunuzu okula göndermemenin gerekip gerekmediği, hamile kadınların emzirilmesinin güvenli olup olmadığı ve seyahat ederken alınacak önlemler hakkında bilgi ve öneriler alacaksınız.
UNICEF ayrıca COVID-19 hakkında daha fazla bilgi ve rehberlik bulabileceğiniz bir portal da başlattı.
Buna ek olarak, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) en sık sorulan soruların bazılarını ele alan yararlı bir bölüme sahiptir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Ulusal veya yerel yetkilileriniz tarafından duyurulan; seyahat, eğitim ve diğer rehberlik konularından haberdar olmanız da önemlidir.
COVID-19 virüsü nasıl yayılır?
Virüs, enfekte olmuş bir kişinin solunum damlacıkları (öksürme ve hapşırma yoluyla üretilen) ile doğrudan temas yoluyla ve virüsle kontamine olmuş yüzeylere temas yoluyla bulaşır.
COVID-19 virüsü yüzeylerde birkaç saat hayatta kalabilir, ancak basit dezenfektanlar bile onu öldürebilir.
Koronavirüsün belirtileri nelerdir?
Ateş, öksürük ve nefes darlığı belirtileri görülebilir.
Daha ciddi vakalarda, pnömoniye veya nefes alma zorluklarına neden olabilir.
Nadiren, hastalık ölümcül olabilir.
Bu semptomlar, COVID-19'dan çok daha yaygın olan grip (grip) veya soğuk algınlığına benzer.
Bu nedenle, birinin COVID-19 olup olmadığını doğrulamak için test yapılması gerekir.
Koruyucu - önleyici tedbirlerin aynı olduğunu hatırlamak önemlidir - sık el yıkama ve solunum hijyeni (öksürük veya hapşırmalarınızı bükülmüş bir dirsek veya kağıt mendil ile örtün, ardından kağıt mendili kapalı bir çöp kutusuna atın).
Ayrıca, grip için bir aşı var - bu yüzden kendinizi ve çocuğunuzu aşılarla bağışıklamayı unutmayın.
Bulaşma riskini nasıl önleyebilirim?
İşte siz ve aileniz için hastalıktan kaçınmak için alabileceğiniz dört önlem:
Ellerinizi doğru yıkamanın en iyi yolu nedir?
Adım 1:
Ellerinizi akan suda (çeşme suyu gibi) yıkayın
Adım 2:
Sabunu elinizin tüm yüzeylerine uygulayın
Adım 3:
Ellerinizi en az 20 saniye fırçalayın (tüm yüzeylerini - ellerin arkası da dahil olmak üzere, parmakların arasını ve tırnakların altını).
Adım 4:
Akan su ile iyice durulayın.
Adım 5:
Ellerinizi temiz bir bezle veya tek kullanımlık havluyla kurulayın
Özellikle yemekten önce, burnunuzu dokunduktan sonra, öksürdüğünüz zaman veya hapşırdıktan sonra, tuvalete gittikten sonra ellerinizi sık sık yıkayın;
Sabun ve su yoksa, en az% 60 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
Eller gözle görülür derecede kirliyse ellerinizi daima sabun ve suyla yıkayın.
Tıbbi maske takmalı mıyım?
Başkalarını korumanız için solunum semptomları (öksürme veya hapşırma) varsa tıbbi maske kullanılması önerilir.
Herhangi bir hastalık belirtiniz yoksa, maske takmaya gerek yoktur.
Eğer maske kullanacaksanız, etkililiklerini sağlamak ve virüsü yayma riskini önlemek için uygun şekilde kullanılmalı ve atılmalıdır.
Tek başına maske kullanımı bulaşmayı durdurmak için yeterli değildir; sık sık eller yıkanmalı, hapşırık ve öksürükte ağız kağıt mendil ya da kol ile örtülmeli ve soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomları olan kişilerle (öksürme, hapşırma, ateş) yakın temastan kaçınılmalıdır.
COVID-19 çocukları etkiler mi?
Bu yeni bir virüs ve henüz çocukları veya hamile kadınları nasıl etkilediği hakkında yeterince bilgimiz yok.
Virüsün her yaştan insana bulaşmasının mümkün olduğunu biliyoruz, ancak şimdiye kadar çocuklar arasında nispeten az sayıda COVID-19 vakası bildirildi.
Virüs nadiren ölümcüldür (şimdiye kadar önceden sağlık sorunları olan yaşlı insanlar arasında ölümcül oldu).
Çocuğumda COVID-19 belirtileri varsa ne yapmalıyım?
Tıbbi yardım alın, ancak grip mevsimi olduğunu ve öksürük veya ateş gibi COVID-19 semptomlarının grip veya soğuk algınlığı semptomlarına benzeyebileceğini unutmayın.
Düzenli el yıkama ve solunum hijyeni uygulamalarını izlemeye devam edin ve çocuğunuzun aşılarının eksiksiz olmasını sağlayın - böylece çocuğunuz diğer virüslere ve bakterilere karşı korunuyor olacaktır.
Grip gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi, siz de veya çocuğunuzda belirtiler varsa sağlık bakımlarınızı yapın ve başkalarına yayılmasını önlemek için halka açık yerlere (işyeri, okullar, toplu taşıma) gitmekten kaçının.
Çocuğunuz dışındaki aile üyelerimizden birinde belirtiler görülürse yapmalıyım?
Sizde veya diğer aile üyelerinizde ateş, öksürük veya nefes almada zorluk varsa en kısa sürede tıbbi yardım almalısınız.
COVID-19'un bildirildiği bir bölgeye seyahat ettiyseniz veya bu bölgelerden birinden seyahat eden ve solunum semptomları olan biriyle yakın temasınız oldu ise bunu hekiminize söylemeyi unutmayın.
Çocuğumu okula göndermeli miyim?
Çocuğunuzun belirtileri varsa, tıbbi yardım alın ve hekiminizin talimatlarını izleyin.
Bunun dışında, grip gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi, çocuğunuzu evde iyi dinlendirin ve başkalarına yayılmasını önlemek için halka açık yerlere gitmekten kaçının.
Çocuğunuz ateş veya öksürük gibi belirtiler göstermiyorsa - ve halk sağlığı ile ilgili resmi bir uyarı verilmedikçe - çocuğunuzu okula göndermek en iyisidir.
Çocukları okuldan uzak tutmak yerine; sık sık el yıkama gibi, okulda ve başka yerlerde, iyi el ve solunum hijyeni uygulamalarını öğretin, öksürük veya hapşırmayı esnek bir dirsek veya kağıt mendil ile örtsün, ardından kağıt mendili kapalı bir çöp kutusuna atsın; ellerini düzgün yıkamadığı takdirde gözüne, ağzına veya burnuna dokunmaması gerekir.
Seyahat edeceksek ailem için ne gibi önlemler almalıyım?
Denizaşırı bir seyahat planlayan herkes, karantina gereklilikleri veya herhangi bir kısıtlama olup olmadığını her zaman kontrol etmelidir.
Standart seyahat önlemleri almanın yanı sıra, ülkenize geri dönüşte de sıkıntı yaşamamak için kısıtlı ülkeler listesini kontrol edin (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği web sitesinde en son COVID-19 güncellemesi).
Seyahat ederken, tüm ebeveynler kendileri ve çocukları için standart hijyen önlemlerine uymalıdır:
Ellerinizi sık sık yıkayın veya en az yüzde 60 alkol içeren alkol bazlı bir dezenfektan kullanın, iyi solunum hijyeni uygulayın (öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bükülmüş dirsek veya kağıt mendil ile örtün ve hemen kullanılmış kağıt mendili atın), öksüren veya hapşıran kişilerle yakın teması kesin.
Ek olarak, ebeveynlerin her zaman bir el dezenfektanı, tek kullanımlık ıslak mendil paketi ve dezenfekte edici ıslak mendil taşıması önerilir.
Ek öneriler:
Yolculuk yaptığınız taşıtta; koltuğunuzu, kol dayanağınızı, dokunmatik ekranınızı vb. en az bir kez dezenfekte edici bir bezle temizleyin.
Ayrıca otelde veya diğer konaklama yerlerinde anahtar yüzeyleri, kapı tokmağı, uzaktan kumandaları vb. temizlemek için dezenfekte edici bir mendil kullanın.
Hamile kadınlardan çocuklarına koronavirüs geçebilir mi?
Şu anda, virüsün hamilelik sırasında bir anneden bebeğine bulaşıp bulaşmadığı veya bunun bebek üzerindeki potansiyel etkisini belirlemek için yeterli bilgimiz yoktur.
Şu anda araştırılıp, tespit edilmeye çalışılmaktadır.
Hamile kadınlar, kendilerini virüse maruz kalmaktan korumak için uygun önlemleri almaya devam etmeli ve ateş, öksürük veya nefes almada zorluk gibi belirtiler yaşıyorsa erken tıbbi yardım almalıdır.
Bir annenin koronavirüs ile enfekte olması durumunda emzirmesi güvenli midir?
Etkilenen ve risk altındaki bölgelerde ateş, öksürük veya nefes alma güçlüğü çeken tüm anneler erken tıbbi yardım almalı ve bir sağlık uzmanından talimat almalıdır.
Emzirmenin yararları ve anne sütünün diğer solunum virüslerinin bulaşmasında rolü olmadığı düşünüldüğünde, anne gerekli tüm önlemleri uygulayıp emzirmeye devam edebilir.
Belirtileri gösteren ancak emzirebilecek kadar iyi durumda olan anneler için, çocuğunun yakınındayken (beslenme sırasında dahil) maske takmalı, çocukla temastan önce ve sonra (beslenme dahil) ellerini yıkamalı ve kontamine (kirlenmiş) yüzeylerin temizlenmesini / dezenfekte edilmesini sağlamalı - tüm COVID-19 teyit edilen veya şüphelenilen kişilerin diğer insanlarla etkileşime girdiği durumlar gibi izolasyon koşulları dikkate alınmalıdır.
Eğer anne çok hasta ise, aynı enfeksiyon önleme yöntemlerini uygularken, sütünü temiz bir bardak ve / veya kaşıkla çocuğuna vermesi teşvik edilmelidir.
İnsanları kategorize etmeden ya da kendim kategorize edilmeden bu konular hakkında nasıl konuşabilirim?
Koronavirüs hakkında konuşurken, doğru kelimeleri kullanmak önemlidir.
İnsanlar hakkında konuşurken (belli etnik gruplar vb) olumsuz sözler sarf etmek, o insanlar için durumu daha zorlaştırabilir.
Örneğin, özellikle Asya kökenli insanların, sözlü ve hatta fiziksel istismara maruz kaldıklarına dair bilgiler vardır.
Salgın gibi tüm toplumu ilgilendiren acil sağlık problemlerinde, etkilenen herkes stresli olmaktadır.
Bu süreçte doğru bilgi sahibi olmak ve diğer insanlara karşı nazik ve destekleyici olmak önemlidir.
Kullandığımız kelimeler daha da önem kazanır ve mevcut kalıplarla, yargılayıcı bir şekilde konuşmak, insanları test yaptırmaktan ve ihtiyaç duydukları önlemleri almaktan uzaklaştırabilir.
Coronavirüs hakkında çocuklarınız, aileniz ve arkadaşlarınızla nasıl konuşabiliriz:
YAPIN: yeni koronavirüs hastalığı hakkında konuş (COVID-19)
YAPILMAMASI GEREKEN: hastalığa yer veya etnik köken eklemeden konuşun.
Virüslerin belirli popülasyonlardan, etnik kökenlerden veya ırksal geçmişlerden insanları hedefleyemeyeceğini unutmayın.
YAPIN: “COVID-19 olan insanlar”, “COVID-19 için tedavi gören insanlar”, “COVID-19'dan iyileşen insanlar” veya “COVID-19 bulaşıp ölen insanlar” hakkında konuşun
YAPILMAMASI GEREKEN: hastalığı olan kişilere “COVID-19 vakaları” veya “kurbanlar” demek
YAPIN: “edinen” veya “hastalığa yakalanan” insanlar hakkında konuşun COVID-19
YAPILMAMASI GEREKEN: suçlar şekilde “bu kişi hastalığın kaynağı”, “hastalığı yayıyor” kanıtsız konuşmalar yapmayın
YAPIN: bilimsel verilere ve en son resmi sağlık tavsiyelerine dayanarak COVID-19 riski hakkında doğru bir şekilde konuşun
YAPILMAMASI GEREKEN: doğrulanmamış söylentileri tekrarlamayın veya paylaşmayın ve “veba”, “kıyamet” vb. Gibi korku yaratmak için tasarlanmış abartılı dil kullanmaktan kaçının.
YAPIN: olumlu konuşun, el yıkama tekniği gibi etkili önleme tedbirlerinin önemini vurgulayın.
Çoğu insan için bu üstesinden gelebilecekleri bir hastalıktır.
Kendimizi, sevdiklerimizi ve en savunmasızları güvende tutmak için atabileceğimiz basit adımlar var.
UNICEF Yardımları Neler?
1 Mart itibarıyla UNICEF, Çin'deki sağlık çalışanları için maskeler, koruyucu eldivenler ve gözlükler de dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon dolar değerinde malzeme tedarik etti.
UNICEF, çocukların, hamile kadınların ve ailelerinin COVID-19'un yayılmasını nasıl önleyeceğini bilmesi için risk iletişimini güçlendirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü, Ulusal Sağlık Komisyonu ve diğer ortaklarla birlikte çalışmaktadır.
Bu, sağlık çalışanları için çevrimiçi eğitim modüllerinin geliştirilmesini ve hamile kadınlar ve çocuklar için SSS ve rehberliği içerir.
UNICEF ayrıca, doğru tavsiyelerin bulunduğundan emin olmak için Facebook, Instagram, LinkedIn ve TikTok gibi çevrimiçi ortaklarla çalışarak virüs hakkında doğru bilgi sağlamak için aktif adımlar atıyor ve yanlış bilgiler ortaya çıktığında halkı bilgilendirmek için adımlar atıyor.
17 Şubat'ta UNICEF, COVID-19 virüs salgını ile mücadele çabalarına verilen desteği artırmak için 42,3 milyon ABD Doları çağrıda bulundu.
Ön fonlar, UNICEF'in risk iletişimini güçlendirmek ve yanlış bilgilendirme ile mücadele de dahil olmak üzere virüsün bulaşmasını azaltmak için kullanılacaktır.
Daha fazla bilgi için:
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: UNICEF | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:43:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8336
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in UNICEF. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.