Türkiye, Ekmek Tüketim Miktarı Nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabındadır!
Türkiye, 2000 yılında yayınlanan Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almaktadır. Çünkü ülkemiz, kişi başına en fazla (199.6 kilogram) ekmek tüketen ülkedir. Bir diğer deyişle, Türkiye’de her yıl ortalama vücut ağırlığımızın 3 katı kadar ekmek tüketiyoruz. Hem de rekoru açık ara farkla elimizde tutuyoruz. Sıralamada Türkiye’den hemen sonra, yılda kişi başı 135 kilogram ile (2000 yılındaki adıyla) Sırbistan-Karadağ ve yılda kişi başı 133.1 kilogram ile Bulgaristan geliyor.
Bu hiç de iyi bir haber değil, övünülecek bir şey hiç değil! Çünkü bildiğimiz tarzda ekmek, geleneksel tarihimizde yok! Aslında insanlık tarihinde de sadece Avrupa toplumlarında var.
Bildiğimiz "modern ekmek" ise tamamen orijinalinden farklı, hızlı bir şekilde üretilebilen ve “Chorleywood Endüstriyel Ekmek Yapma Metodu” olarak bilinen ve 1961’de geliştirilen, daha hızlı, daha çok ekmek üretmeye yönelik, mayalanma süresini kısaltan bir sürecin ürünü. Tarihi yanlış okumadınız! Modern ekmek üretim metodu bundan sadece birkaç on yıl önce keşfedilmiştir!
Bu yöntem ile üretilen ekmekler (ki bizim ülke çapında haldır haldır üretip, herkesin "delice" tükettiği -hatta tüketemediği- ekmekler bu yöntemle yapılıyor), düşük protein yüzdelerine ve yüksek glisemik indekse (yani şeker yükselten bir doğaya) sahiptir.
“Modern” ekmeğin çekiciliği, mayalanma sırasında mayanın ürettiği ikincil metabolitlerden ve yüksek glisemik indekse sahip olmasından ileri geliyor. Mayalanma ve pişirme sırasında ortaya çıkan kokunun “çekiciliği” mayanın ürettiği morfin benzeri moleküllerden (ki aslında düşük dozda bağımlılığın temelinde de bu var) ve ayrıca kan şekerini bir anda yükseltmesinden (serotonin üretimini bu şekilde tetikliyor). Böylece sürekli olarak yüksek oranda ekmek tüketme isteği oluşuyor.
“Modern” ekmek, bağımlılık yapıyor ve bu bağımlılığın bedelini de sağlığımızı kaybederek ödüyoruz. Bunun yerine “modern” ekmek bağımlılığımızdan kurtulup yerine lavaş, çapati tarzı karbonhidrat kaynaklarına yönelmeliyiz. Mümkün olduğunda “modern” ekmeği yaşamımızdan çıkarmamız gerekiyor. Sadece kendimiz için değil, gelecek nesillerimizin sağlığı için de bunu yapmamız gerekiyor. Modern ekmek ve türevleri yaşamımızdan çıkmadığı sürece kaybettiğimiz sağlıklı yaşamımızı tam anlamıyla geri kazanmamız pek mümkün gözükmüyor.
Ekmekle ilgili daha fazla bilgiyi ve genel tavsiyelerimizi buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 17
- 6
- 5
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- G. W. Records. Largest Bread Consumption Per Capita. (1 Ocak 2000). Alındığı Tarih: 14 Şubat 2019. Alındığı Yer: Guinness World Records | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/09/2024 06:22:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4669
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.