Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tüm İnsanlar Afrika'da Tek Bir Coğrafi Bölgede Evrimleşmiş Olabilir mi?

Nature'da Yayınlanan Araştırma Bilim İnsanlarını İkiye Böldü!

Tüm İnsanlar Afrika'da Tek Bir Coğrafi Bölgede Evrimleşmiş Olabilir mi? Africa
Çalışma, yaşayan bütün insanların anne tarafından atalarının Botswana'daki Kalahari Çölü olduğunu öne sürüyor.
2 dakika
5,432
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni yayınlanan genetik çalışma, bütün modern insanların Afrika'nın güneyindeki tek bir noktadan yayıldığını öne sürüyor. Fakat, alandaki uzmanlar, yaşayan insanların DNA'larını analiz eden çalışmanın türümüzün nereden köken aldığını belirlemek için oldukça yetersiz olduğunu belirtmekteler.

Çalışma ekibinden olmayan Cambridge Üniversitesinden popülasyon genetikçisi Aylwyn Scally, Afrika'nın güneyinin insan evrimi için önemli bir bölge olduğu konusunda hemfikir olduğunu fakat, yaşayan insanları inceleyen çalışmaların insanın ortaya çıkışı için kesin bir nokta belirleyemeyeceğini vurguluyor.

DNA ve fosil verileri, modern insanların 250 bin ila 350 bin yıl önce Afrika'da ortaya çıktığını gösteriyor. Fakat bilim insanları, henüz daha spesifik bir nokta belirleyemediler. Çünkü Homo sapiens fosilleri Afrika'nın her yerinde bulunmuş durumda, Afrika'dan gelen antik DNA verileri ise sınırlı ve yeterince eski değil.

Tüm Reklamları Kapat

28 Ekim'de (2019) Nature'da yayınlanan yeni çalışma için araştırıcılar, DNA verileri çok bilinmeyen 200 yaşayan insanın kan örnekleri topladılar. Kan örnekleri alınan insanlara, Khoisan dili konuşan Namibyalı ve Güney Afrikalı avcı-toplayıcılar da dahil edildi. Çalışmanın yazarları bu kişilerin mitokondriyal DNA'larını analiz ettiler ve veritabanlarındaki 1000'den fazla diğer Afrikalı ile karşılaştırdılar. Daha sonra bu örneklerin tamamının bir aile ağacında birbirleriyle ilişkilerini çözdüler.

Önceki çalışmalarda da gösterildiği gibi, Khoisan dili konuşanlar arasındaki bir mtDNA soyu, -L0- yaşayan insanlar arasındaki bilinen en eski mtDNA soyu kabul ediliyor. Çalışma ayrıca L0 soyunun 200 bin yıl kadar önce (hata payıyla 165 bin ila 240 bin yılları arasında) ortaya çıktığını vurguluyor. Bu veriden yola çıkarak çalışmanın baş yazarı Sydney Üniversitesi'nden genomik uzmanı Vanessa Hayes, L0 soyunun Afrika'nın güneyinde yaşadığını ve bütün yaşayan insanların atasal popülasyonunu oluşturduklarını söylemekte.

Daha spesifik olarak, Hayes ve arkadaşları, modern insanların çıkış noktasının Botswana'nın kuzeyindeki günümüzdeki Kalahari Bölgesi olduğunu söylüyorlar. Çoğunlukla kuru bir çöl olan bu bölgenin, iklim verileri ve simülasyonların yardımıyla 130 bin ila 200 bin yıl önce sulak bir alan olduğunu öne sürmekteler.

Çalışmayı yürüten ekip, L0 mtDNA'ya sahip insanların, 110 ila 130 bin yıl öncesine kadar Kalahari'de yaşadıklarını daha sonra değişen iklim dolayısıyla açılan yeşil koridorlar üzerinden kuzeydoğuya ve güneybatıya gittiklerini söylemekteler.

Tüm Reklamları Kapat

Pensilvanya Üniversitesi'nden evrimsel genetikçi Sarah Tischkoff, sadece yaşayan insanlardan alınan mtDNA verileriyle antik popülasyon tarihlerinin izini sürmenin çok doğru sonuçlar vermeyebileceğini vurguluyor. Bunun yanında, L0 soyundan bir kadının veya onun atalarının Afrika'nın güneyine göç etmiş daha sonra soyu tükenmiş daha büyük başka bir topluluktan da olabileceğini belirtiyor.

Scally, ayrıca mtDNA'nın sadece anneden geçtiği için, babadan veya her iki ebeveynden geçen genetik materyale bakıldığında daha farklı sonuçlar çıkabileceğini söylüyor.

Londra'daki Francis Crick Enstitüsünden popülasyon genetikçisi Pontus Skoglund, eğer insan topluluklarına 70 bin yıl ya da 200 bin yıl önce ne olduğunu anlamak istiyorsak, antik DNA'nın ve iyi tarihlenmiş fosillerin olmazsa olmaz olduğunu düşünmekte.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
49
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 4
  • Grrr... *@$# 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • E. K. F. Chan, et al. (2019). Human Origins In A Southern African Palaeo-Wetland And First Migrations. Nature. | Arşiv Bağlantısı
  • A. Gibbons. Experts Question Study Claiming To Pinpoint Birthplace Of All Humans. (28 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2019. Alındığı Yer: Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 13:21:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8025

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. T. Özdoğan. Tüm İnsanlar Afrika'da Tek Bir Coğrafi Bölgede Evrimleşmiş Olabilir mi?. (31 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8025
Özdoğan, K. T. (2019, October 31). Tüm İnsanlar Afrika'da Tek Bir Coğrafi Bölgede Evrimleşmiş Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8025
K. T. Özdoğan. “Tüm İnsanlar Afrika'da Tek Bir Coğrafi Bölgede Evrimleşmiş Olabilir mi?.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, 31 Oct. 2019, https://evrimagaci.org/s/8025.
Özdoğan, Kadir Toykan. “Tüm İnsanlar Afrika'da Tek Bir Coğrafi Bölgede Evrimleşmiş Olabilir mi?.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, October 31, 2019. https://evrimagaci.org/s/8025.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close