Trafik Gürültüsü Yavru Kuşların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor!
Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Genç Zebra İspinozları trafik gürültüsüne maruz kaldıklarında kuş sesleri duyanlara nazaran gelişimsel problem yaşıyor!
Eğer yoğun bir otoyolda muhabbet etmenin zor olduğunu düşünüyorsanız bir de orada bir yavru kuş büyütmeyi deneyin. Gelişmekte olan kuşlarda yapılan deneylere göre trafik gürültüsü gelişimlerini yavaşlatıyor ve ömür boyu süren sorunlara neden oluyor.[1] Bulgular ses kirliliğinin yabani hayvanların ve insanların yaşamına etkisi hakkında yeni endişeler oluşturuyor. Kaliforniya Politeknik Eyalet Üniversitesi'nde bir ekolojist olan ve deneye dahil olmayan Clinton Francis, çalışma hakkında şöyle söylüyor:
Bu bulgulara şaşırdım. Çalışma, gürültünün direkt etkisi için çok güçlü bir kanıt sunuyor.
Araştırmacılar fazla gürültünün çiftleşen kuşları rahatsız ettiğini, ebeveynlerin yavrularıyla iletişime geçmelerini ve onlarla ilgilenmelerini zorlaştırdığını zaten biliyordu.[2] Ama sadece gürültünün tek başına yavru kuşlara zarar verebileceği kesin değildi.
Deakin Üniversitesinde Davranışsal Ekolojist olan Mylene Mariette ve ekibi, bu soruyu Avustralya'nın Melbourne kentindeki kampüste, bir kuşhanede tutulan zebra ispinozlarıyla yanıtlamak için yola çıktı. 5 gece üst üste, yumurtalara birkaç saatlik yol gürültüsü ya da zebra ispinozlarından şakımalar dinlettiler. Sesler 65 desibellik orta düzeyde tutuldu, bir bardaki sohbet ya da şehir trafiği ile aynı yükseklikteki seste. Diğer yumurtalarsa sessiz ortamda bırakıldı. Yumurtalar çatladıktan sonra yavru kuşlara 9 gece daha yol gürültüleri ya da zebra ispinozu müziği dinletildi. Sesler yavrulara ebeveynlerinin duyamayacağı ayrı odalarda dinletildi, ardından yuvalarına geri döndüler.
Trafik gürültülerine maruz kalan ortalama büyüklükteki yumurtaların, şarkı sesine maruz kalanlara kıyasla yumurtadan çıkma olasılığının %19 daha azaldığı görüldü. Daha büyük yumurtaların da çatlama şansı aynıydı, bu da normalde görülen paternin tam tersiydi. Mariette, bu farklılığı şöyle yorumluyor:
Bu farkların nedeni net değil, ancak varlıkları trafik gürültüsünün net bir fiziksel etkisini gösteriyor.
Ek olarak yavrular, büyüdükçe endişe verici gelişim işaretleri gösterdiler. Sese maruz kalanlar daha yavaş bir gelişim süreci geçirdi, daha düşük yoğunlukta kırmızı kan hücresine sahiplerdi ve kromozomlarının uçları zarar görmüştü ki bu hücresel stresin bir belirtisiydi. Dahası bu yavrular büyüdüklerinde gençken şarkı dinleyen yavrulara nazaran yarı yarıya daha az yavru sahibi oldular. Mariette bu konuda "Daha önce bu kadar net hiçbir sonuç görmemiştim." diyor.
Trafik gürültüsünün yavru kuşları tam olarak nasıl etkilediği hâlâ bir gizem. Beynin işitsel kısımları; hormon düzenlenmesi, duyguların ve öğrenmenin düzenlenmesi gibi gelişim için önemli olan alanlarla bağlantılı, yani gürültülerin sağlıklı gelişimi bozabilmesi oldukça muhtemel.
Bu detaylar Mariette'in uzmanlık alanı değil, ancak kendisi gürültünün hangi yönlerinin zararlı olduğunu görmek için başka deneyler de gerçekleştirmek istiyor. Örneğin, sürekli olarak ritimsiz bir sesi duymak, bir şekilde strese neden oluyor olabilir.
Science'ta yayınlanan bir yorumda, Leiden Üniversitesinden akustik ekolojist ve hayvan davranış uzmanı olan Hans Slabbekoorn, bu endişelerin insanlar için de geçerli olduğunu belirtiyor. Kuluçka makineleri ve yenidoğan koğuşları gürültülü yerler olabilir ve yüksek seslere maruz kalmak zararlı olabilir diyerek ekliyor:[3]
Bulgular gösteriyor ki şehirlerde ve otoyollarda üreyen kuşların akustik ortamının daha iyi yönetilmesi gerekiyor, ayrıca hamile anneler ve bebekler için hastanelerdeki akustik konfor özel dikkat gerektiriyor.
Sonuç olarak bu araştırma, gürültü kirliliğinin ne kadar ve hangi yollarla azaltılması gerektiğini göstermeye yardımcı olabilir. Mariette son olarak "Ürettiğimiz gürültü kirliliğinin, çevremize nasıl etki ettiğinin ve tehlikelerinin farkında değiliz." diyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- ^ American Association for the Advancement of Science (AAAS). Traffic Noise Causes Lifelong Harm To Baby Birds. (25 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 29 Nisan 2024. Alındığı Yer: American Association for the Advancement of Science (AAAS) doi: 10.1126/science.z2nlu33. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. Senzaki, et al. (2020). Sensory Pollutants Alter Bird Phenology And Fitness Across A Continent. Nature, sf: 605-609. doi: 10.1038/s41586-020-2903-7. | Arşiv Bağlantısı
- ^ H. Slabbekoorn. (2024). A Sound Beginning Of Life Starts Before Birth. American Association for the Advancement of Science (AAAS), sf: 380-382. doi: 10.1126/science.adp1664. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:59:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17458
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.