Paylaşım Yap

Trafik Gürültüsü Yavru Kuşların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor!

Trafik Gürültüsü Yavru Kuşların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor! Science
3 dakika
464
Tüm Reklamları Kapat

Genç Zebra İspinozları trafik gürültüsüne maruz kaldıklarında kuş sesleri duyanlara nazaran gelişimsel problem yaşıyor!

Eğer yoğun bir otoyolda muhabbet etmenin zor olduğunu düşünüyorsanız bir de orada bir yavru kuş büyütmeyi deneyin. Gelişmekte olan kuşlarda yapılan deneylere göre trafik gürültüsü gelişimlerini yavaşlatıyor ve ömür boyu süren sorunlara neden oluyor.[1] Bulgular ses kirliliğinin yabani hayvanların ve insanların yaşamına etkisi hakkında yeni endişeler oluşturuyor. Kaliforniya Politeknik Eyalet Üniversitesi'nde bir ekolojist olan ve deneye dahil olmayan Clinton Francis, çalışma hakkında şöyle söylüyor:

Bu bulgulara şaşırdım. Çalışma, gürültünün direkt etkisi için çok güçlü bir kanıt sunuyor.

Araştırmacılar fazla gürültünün çiftleşen kuşları rahatsız ettiğini, ebeveynlerin yavrularıyla iletişime geçmelerini ve onlarla ilgilenmelerini zorlaştırdığını zaten biliyordu.[2] Ama sadece gürültünün tek başına yavru kuşlara zarar verebileceği kesin değildi.

Tüm Reklamları Kapat

Deakin Üniversitesinde Davranışsal Ekolojist olan Mylene Mariette ve ekibi, bu soruyu Avustralya'nın Melbourne kentindeki kampüste, bir kuşhanede tutulan zebra ispinozlarıyla yanıtlamak için yola çıktı. 5 gece üst üste, yumurtalara birkaç saatlik yol gürültüsü ya da zebra ispinozlarından şakımalar dinlettiler. Sesler 65 desibellik orta düzeyde tutuldu, bir bardaki sohbet ya da şehir trafiği ile aynı yükseklikteki seste. Diğer yumurtalarsa sessiz ortamda bırakıldı. Yumurtalar çatladıktan sonra yavru kuşlara 9 gece daha yol gürültüleri ya da zebra ispinozu müziği dinletildi. Sesler yavrulara ebeveynlerinin duyamayacağı ayrı odalarda dinletildi, ardından yuvalarına geri döndüler.

Trafik gürültülerine maruz kalan ortalama büyüklükteki yumurtaların, şarkı sesine maruz kalanlara kıyasla yumurtadan çıkma olasılığının %19 daha azaldığı görüldü. Daha büyük yumurtaların da çatlama şansı aynıydı, bu da normalde görülen paternin tam tersiydi. Mariette, bu farklılığı şöyle yorumluyor:

Bu farkların nedeni net değil, ancak varlıkları trafik gürültüsünün net bir fiziksel etkisini gösteriyor.

Ek olarak yavrular, büyüdükçe endişe verici gelişim işaretleri gösterdiler. Sese maruz kalanlar daha yavaş bir gelişim süreci geçirdi, daha düşük yoğunlukta kırmızı kan hücresine sahiplerdi ve kromozomlarının uçları zarar görmüştü ki bu hücresel stresin bir belirtisiydi. Dahası bu yavrular büyüdüklerinde gençken şarkı dinleyen yavrulara nazaran yarı yarıya daha az yavru sahibi oldular. Mariette bu konuda "Daha önce bu kadar net hiçbir sonuç görmemiştim." diyor.

Trafik gürültüsünün yavru kuşları tam olarak nasıl etkilediği hâlâ bir gizem. Beynin işitsel kısımları; hormon düzenlenmesi, duyguların ve öğrenmenin düzenlenmesi gibi gelişim için önemli olan alanlarla bağlantılı, yani gürültülerin sağlıklı gelişimi bozabilmesi oldukça muhtemel.

Tüm Reklamları Kapat

Bu detaylar Mariette'in uzmanlık alanı değil, ancak kendisi gürültünün hangi yönlerinin zararlı olduğunu görmek için başka deneyler de gerçekleştirmek istiyor. Örneğin, sürekli olarak ritimsiz bir sesi duymak, bir şekilde strese neden oluyor olabilir.

Science'ta yayınlanan bir yorumda, Leiden Üniversitesinden akustik ekolojist ve hayvan davranış uzmanı olan Hans Slabbekoorn, bu endişelerin insanlar için de geçerli olduğunu belirtiyor. Kuluçka makineleri ve yenidoğan koğuşları gürültülü yerler olabilir ve yüksek seslere maruz kalmak zararlı olabilir diyerek ekliyor:[3]

Bulgular gösteriyor ki şehirlerde ve otoyollarda üreyen kuşların akustik ortamının daha iyi yönetilmesi gerekiyor, ayrıca hamile anneler ve bebekler için hastanelerdeki akustik konfor özel dikkat gerektiriyor.

Sonuç olarak bu araştırma, gürültü kirliliğinin ne kadar ve hangi yollarla azaltılması gerektiğini göstermeye yardımcı olabilir. Mariette son olarak "Ürettiğimiz gürültü kirliliğinin, çevremize nasıl etki ettiğinin ve tehlikelerinin farkında değiliz." diyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 4
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/05/2024 22:15:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17458

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İmmünoloji
Hastalık Kataloğu
Öğrenme
Uydu
Evrim Kuramı
Para
Yüksek
Yapay Seçilim
Atmosfer
Evrim Ağacı Duyurusu
Beyin
Nöronlar
Davranış
Factchecking
Santigrat Derece
Gelişim
Gazetecilik
Üreme
Nötron
Jinekoloji
Sağlık Örgütü
Gıda
Entropi
Ölümden Sonra Yaşam
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Çiftçi, et al. Trafik Gürültüsü Yavru Kuşların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor!. (29 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17458
Çiftçi, S., Alparslan, E. (2024, April 29). Trafik Gürültüsü Yavru Kuşların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved May 15, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17458
S. Çiftçi, et al. “Trafik Gürültüsü Yavru Kuşların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 29 Apr. 2024, https://evrimagaci.org/s/17458.
Çiftçi, Samet. Alparslan, Eda. “Trafik Gürültüsü Yavru Kuşların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, April 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/17458.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close