Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Temiz ve Neredeyse Sınırsız Füzyon Enerjisine Adım Adım Yaklaşılıyor!

4 dakika
13,277
Temiz ve Neredeyse Sınırsız Füzyon Enerjisine Adım Adım Yaklaşılıyor!
Lawrence Livermore National Laboratory
Tüm Reklamları Kapat

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırmacılar sonunda bir füzyon tepkimesinde elde edilen enerjinin, tepkimenin başlaması için gereken yakıta harcanan enerjiden fazla olmasını sağlamayı başardılar. Bu olay, gelecekte güç merkezlerinde yapılacak olan kendi kendini devam ettiren füzyon tepkimelerine giden yolda önemli bir kilometre taşı. 

Cosmos dergisinin hazırladığı, füzyonun ne kadar mümkün olduğuna yönelik bir araştırmaya göre, an itibariyle iki temel araştırma grubu füzyon gücünü mümkün kılmak için çabalıyor. Her iki çalışma da, ağır hidrojen formları olan döteryum ve trityum iyonları tarafından yüksek sıcaklık ve basınç altında ortaya çıkarılan enerjiyi hapsedebilmeyi amaçlıyor; ancak yöntemleri tamamen farklı.

İlki, uluslararası ITER projesi... Manyetik bir odacıkta, akkor ısı tepkimesi elde etmeyi amaçlıyor. Diğeri, Amerikan Ulusal Ateşleme Tesisi (US National Ignition Facility - NIF)... Tetiklendikten sonra, 192 güçlü lazerin biber tanesi kadar bir kapsülü ateşlemesi ile tepkime elde etmeyi amaçlıyor. Son atılımı yapan ve buluşları Nature dergisinde yayımlayan grup ise NIF oldu. 

Tüm Reklamları Kapat

Duyurdukları bu gelişme, ekip üzerinde oluşan baskının bir kısmını azaltmış olmalı. NIF, 2009 yılında ilk açıldığında beklentiler yüksekti. Araştırmacılar ateşlemeyi, yani kendi kendini devam ettiren füzyon tepkimesini 2012 sonunda başarmak konusunda hırslı ve azimliydi. Ne var ki bu hedefin çok gerisinde kaldılar. 2013'te NIF araştırmacıları, hedeflerini daha mütevazı tuttular ve ilk hedeflerine ulaşmış oldular. İngiltere'deki Culham Füzyon Enerji Merkezi'nden yönetici Steve Cowley şunları söylüyor: 

Bu çalışma NIF’in lazerle baskılandığında füzyon yakıtı kapsülünün kararsız olması gibi temel sorunlarına ışık tutmaya başlayan gerçekten harika bir çalışma.

Ateşlemeyi başarmaya çalışırken, ekip tepkimenin kapsülü dengeli bir şekilde baskılamasını kontrol etmekte zorlanıyordu. Son çalışmayı bizzat yürüten California'daki Lawrence Livermore National Laboratory'den Omar Hurricane bu durumu “İçe doğru patlama, kendini parçalara ayırıyordu.” diye açıklıyor. Sonuçta elde edilen enerji zayıftı.

Ekip, atışın başında lazer gücünü yükseltmenin patlamanın daha kararlı olmasını sağladığını keşfetti ve bu yolla elde edilen enerjinin öncekinden 10 kat fazla olduğunu gördüler. Hurricane şöyle diyor:

Bir adım geri attık ama bu bize başardıklarımızla büyük bir sıçramayla ilerlemeyi getirdi.

Ekip bundan sonra iç patlama hızının artırılıp hedefe yani yakıtın ateşlenmesi için çalışıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Lockheed Martin de Alanda Çığır Açacak Buluşlar Peşinde!

ABD'deki en büyük askeri kuruluş, bir kamyonun arkasına sığacak kadar küçük fakat bir savaş gemisinin ihtiyacı kadar enerji üretme kabiliyetine sahip nükleer füzyon reaktörü geliştiriyor. 15 Ekim 2014 günü yayınlanan bir demecinde Lockheed Martin, gizemli Skunk Works bölümünün (U-2 casus uçağı ve F-117 hayalet uçaktan sorumlu bölüm) çalışması süren yüksek teknoloji reaktörü ile ilgili birkaç patentin kabul edildiğini ve ilgilenen endüstri ve hükümet ortakları yakında yardım sözleşmesi imzalarsa gelecek 10 yıl içinde uygulanacağını umduğunu söyledi. Tom McGuire, Skunk Work'ün Devrimsel Teknoloji Programları sıkıştırılmış füzyon başkanı bir demecinde şunları söyledi.

Sıkıştırılmış füzyon fikrimiz, hepsinin en iyi yanlarını alarak birkaç alternatif manyetik hapsetme yaklaşımını birleştiriyor ve önceki fikirlerden yüzde 90 daha düşük bir boyut sunuyor. Daha küçük boyut bize imkanı verecek tasarlama, üretme ve test SNR'yi bir yıldan kısa bir sürede.

Çarşamba günü Reuters'da yayınlanan bir makaleye göre, McGuire muhabirlere Skunk Works'ün 70 adım boyunda veya şu ankinin 10 katı küçük 100 megawatt reaktör üretebildiğini başarıyla gösterdiğini söyledi. Dahası, Lockheed bölümü beş yıl içinde bir prototipe sahip olmayı ve sonra on yıl içinde ünitenin hazır olmasını istiyor. Reuters için yazan Andrea Shalal şöyle anlatıyor:

Küçük bir reaktör bir ABD savaş gemisine güç verebilir ve taşıma zorluklarına sahip diğer yakıt kaynaklarına ihtiyacı ortadan kaldırabilir.

Lockheed'in internet sitesinde iddia ettiğine göre nükleer füzyon tarafından oluşturulan enerji, fizyon tarafından salınan enerjiden 4 kat daha güçlü olabilir ve müteahhidin iddia ettiğine göre şu an Skunk Works tarafından geliştirilen gibi yeterince küçük bir reaktör 100,000 nüfuslu bir şehre yeterli enerji sağlayabilir. Lockheed kendi sitesinde şöyle açıklıyor:

Güneş tarafından oluşturulan enerjiyi taklit etmek ve onu burada dünya üzerinde kontrol etmek için, manyetik bir şişe kullanılarak zapt edilebilecek bir tasarım üretiyoruz. Bu şişe, yüz milyonlarca dereceye ulaşan inanılmaz sıcaklıklar ile başa çıkabilme kapasitesine sahip. Bu tepkimeyi zapt ederek, kullanabileceğimiz enerjiyi üretmek için kontrollü bir şekilde salabiliriz. Bu sıkıştırılmış füzyon reaktörü kullanılarak oluşturulan ısı enerjisi, yanma odalarını basit ısı santralleriyle değiştirerek türbin üreteçlerini hareket ettirecek. Sırayla türbinler daha sonra elektrik veya bir takım uygulamalar için itici güç üretecek.

Gizmodo, eğer başarılı olursa, dünyaya şu ana kadar eşi benzeri bulunmayan taşınabilir bir güç kaynağı verecek olan Lockheed'in son girişiminin "bildiğimiz medeniyeti değiştireceği" kehanetinde bulundu. Skunk Work'ten McGuire, geçenlerde reaktörün boyutu ile ilgili Aviation Week'e şöyle dedi: 

Ekonominin geleceği ve gelişimi için uygulanabilir yöntemlerden biri olduğunu düşünüyoruz. 10 kat küçük olması, kilit nokta. Fakat işin fiziği tarafında daha fazla çalışma gerekli. Ama fiziğimizin çalışacağını düşünmemizin sebeplerinden birisi de doğal olarak istikrarlı bir yapı oluşturmayı başarmış olmamız.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Cosmos Magazine | Arşiv Bağlantısı
  • RT. Lockheed Announces Major Breakthrough In Nuclear Fusion. (16 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2019. Alındığı Yer: RT | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/11/2024 06:15:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2037

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Antik
Algı
Nanoteknoloji
Eğilim
Dişler
Şizofreni
Işık Yılı
Rna
Kilometre
Uzay
Gerçek
Kan
Pandemi
Türkiye
Nobel
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Beslenme Davranışları
Fare
Işık Hızı
Sinyal
Farmakoloji
Makine
Jinekoloji
Mavi
Hekim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. M. Crow, et al. Temiz ve Neredeyse Sınırsız Füzyon Enerjisine Adım Adım Yaklaşılıyor!. (10 Mart 2014). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2037
Crow, J. M., Kayadelen, Ö., Bakırcı, Ç. M., Zaloğlu, . (2014, March 10). Temiz ve Neredeyse Sınırsız Füzyon Enerjisine Adım Adım Yaklaşılıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 15, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2037
J. M. Crow, et al. “Temiz ve Neredeyse Sınırsız Füzyon Enerjisine Adım Adım Yaklaşılıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen, Evrim Ağacı, 10 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2037.
Crow, James M.. Kayadelen, Övgü. Bakırcı, Çağrı Mert. Zaloğlu, . “Temiz ve Neredeyse Sınırsız Füzyon Enerjisine Adım Adım Yaklaşılıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen. Evrim Ağacı, March 10, 2014. https://evrimagaci.org/s/2037.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close