Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

T. rex Çenesindeki Reseptörler, Onu Daha da Korkutucu Bir Avcı Yapıyordu!

2 dakika
1,842
T. rex Çenesindeki Reseptörler, Onu Daha da Korkutucu Bir Avcı Yapıyordu! Historical Biology
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Historical Biology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, Tyrannosaurus rex, sadece kocaman dişleri olan devasa bir canavar değildi; aynı zamnada çenesinin en uçlarında, avını daha iyi algılamasını ve yemesini sağlayan özel sinir almaçları (reseptörleri) vardı. Japonya'daki Fukui Eyalet Üniversitesi Dinozor Araştırmaları Enstitüsü'nden başyazar Dr. Soichiro Kawabe şöyle diyor:

T. rex, sanıldığından çok daha korkunç bir avcıydı. Bulgularımız, Tyrannosaurus rex'in mandibulasındaki (çenenin bir bölgesi) sinirlerin bugüne kadar incelenen diğer dinozorlarınkinden daha karmaşık bir şekilde dağıldığını ve son derece keskin duyulara sahip günümüz timsahları ve dokunsal yiyecek arayan kuşlarınkiyle karşılaştırılabilir olduğunu gösteriyor.

Bu, T. rex'in malzeme ve hareketteki küçük farklılıklara duyarlı olduğu anlamına gelir ve avlarının farklı kısımlarını tanıma ve duruma bağlı olarak onları farklı şekilde yeme olasılığını gösterir. Bu, T. rex'i ağzının etrafında duyarsız bir dinozor olarak algılayışımızı tamamen değiştiriyor, yani T. rex kemikler de dahil olmak üzere her şeyi yiyebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Çenedeki damarların ve sinirlerin morfolojisi birkaç sürüngen fosilinde analiz edilmiş olsa da, bu çalışma T. rex'in alt çenesinin iç yapısının ilk araştırmasıdır. Dinozor Araştırmaları Enstitüsü'nde Yardımcı Doçent Dr. Soki Hattori'nin eşlik ettiği Dr Kawabe, orijinal olarak Hell Creek Formasyonu'nda bulunan T. rex'in bir fosil mandibulasının dağıtım nörovasküler kanalını analiz etmek ve yeniden yapılandırmak için bilgisayarlı tomografiyi (BT) kullandı.

Daha sonra yeniden yapılanmalarını Triceratops gibi diğer dinozorların yanı sıra, yaşayan timsahlar ve kuşlarla karşılaştırdılar. Bu, araştırmacıların T. rex'in dişlerindeki damarları ve sinirleri barındıran iyi korunmuş kanalları tanımlamasını sağladı. Dr Kawabe şöyle diyor:

Bu çalışma, Tyrannosaurus'un alt çenesinde, özellikle diş kalıbının ön bölgesinde, karmaşık dallanmalara sahip nörovasküler kanalların varlığını ortaya koymaktadır ve benzer karmaşıklıktaki bir dallanmaya sahip bir nörovasküler kanalın üst çenesinde de bulunacağı varsayılmaktadır.

Mevcut timsahlar ve ördekler kadar karmaşık dallanma düzenine sahip nörovasküler kanal, Tyrannosaurus'taki trigeminal sinir sisteminin muhtemelen burunda hassas bir sensör olarak işlev gördüğünü gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tyrannosaurus'taki burnun duyarlılığının, timsahlarınki kadar gelişmiş olmayabileceğine dikkat edilmelidir, çünkü Tyrannosaurus, mevcut timsahlardan farklı olarak nörovasküler kanalı işgal eden kalın sinir dokusundan yoksundur. Yine de, Tyrannosaurus'un burnunun duyarlılığı, bu çalışmada karşılaştırıldığında, ornithischian dinozorlarınkinden çok daha büyüktü.

Makalenin sonuçları, başka bir tyrannosaurid olan Daspletosaurus'un kafatası yüzeyinin ve allosaurid Neovenator'un maksillasındaki nörovasküler kanal morfolojisinin analizleriyle tutarlıdır; bu, teropodların yüz bölgesinin oldukça hassas olabileceğini gösterir. Dr. Hattori şöyle diyor:

Bu çıkarımlar ayrıca, yırtıcılığa ek olarak, tyrannosauridlerin çene uçlarının yuva inşası, ebeveyn bakımı ve intraspesifik iletişim dahil olmak üzere ince hareketlerle bir dizi davranışı gerçekleştirmek üzere evrimleştiğini gösteriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 9
  • Tebrikler! 7
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Bilim Budur! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:02:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10892

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. T. rex Çenesindeki Reseptörler, Onu Daha da Korkutucu Bir Avcı Yapıyordu!. (26 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10892
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 26). T. rex Çenesindeki Reseptörler, Onu Daha da Korkutucu Bir Avcı Yapıyordu!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10892
S. Akman, et al. “T. rex Çenesindeki Reseptörler, Onu Daha da Korkutucu Bir Avcı Yapıyordu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10892.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “T. rex Çenesindeki Reseptörler, Onu Daha da Korkutucu Bir Avcı Yapıyordu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 26, 2021. https://evrimagaci.org/s/10892.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close