Sürüngenler (Reptilia)
- Bilimsel Adı Reptilia
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Sürüngenler
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Reptiles
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Hayvanlar (Animalia)
- Alt Alem (Subkingdom) Gerçek Dokulular (Eumetazoa)
- Tip (Type) Parahoxlu Hayvanlar (Parahoxozoa)
- Klad Bilateria
- Klad Nephrozoa
- Üst Şube (Superphylum) İkincil Ağızlılar (Deuterostomia)
- Şube (Phylum) Kordalılar (Chordata)
- Klad Olfactores (Olfactores)
- Alt Şube (Subphylum) Omurgalılar (Vertebrata)
- Aşağı Şube (Infraphylum) Gerçekçeneliler (Gnathostomata)
- Klad Teleostomi
- Klad Euteleostomi
- Klad Sarcopterygii
- Klad Dipnotetrapodomorpha
- Klad Tetrapodomorpha
- Klad Eotetrapodiformes
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sauropsida
- Sınıf (Class) Sürüngenler (Reptilia)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Açıklama ve Genel Bilgi
Sürüngenler, Tetrapoda (4 uzuvlular) üst sınıfında bulunan omurgalılar sınıfıdır. İçerisinde kertenkeleler, yılanlar, kaplumbağalar, timsahlar, tuataralar ve soyu tükenmiş akrabaları bulunur. Yılanlar tetrapod olmasalar da, evrimsel olarak 4 uzuvlu atalarından köken almışlardır. Amfibiyenlerin aksine sürüngenlerde, sudaki larva formu yoktur. Metamorfoz (başkalaşım) geçirmezler. Çoğu üye yumurtlayarak (ovipar) çoğalsa da, boğa yılanı gibi bazı türlerde doğum (vivipar) gözlemlenir. Hatta bazı üyelerinde ovovivipar denilen bir doğum yöntemi de vardır. Bu sentez, ovipar (yumurtlayan) ve vivipar (doğuran) terimlerinin birleşmesinden oluşturulur. Yani söz konusu yumurta, anne karnında kırılıyor ve yavru canlı doğuyor.
Evrimsel Tarih
Bilinen en eski proto-sürüngenler, Karbonifer Devri'ne yani yaklaşık 312 milyon yıl öncesine kadar uzanıyor. Son anazilerle timsahlar gibi bazı sürüngenlerin kuşlara daha yakın olduğu anlaşıldı. Hatta bazı kaynaklarda kuşları, Reptilia sınıfına dahil ediyorlar. Böylece Reptilia, yaşayan diapsidleri kapsayan dev bir monofiletik sınıf olarak belirtiyor. Diapsid kafatası tipi, göz çukurunun arkasında iki tane delik bulunduran canlıları kapsayan gruptur. Diapsid, anapsid ve synapsid gibi kafatası tiplerini anlattığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
İnsanlarla Etkileşim
Dinsel ritüellerde, sosyokültürel sembollerde ve beyazperdede sık sık karşımıza çıkarlar. Yılan ısırığından hayatını kaybeden insanların sayısı gittikçe azalmıştır. Fakat ne yazık ki Hindistan'da halen yılan ısırığı sonucu hayatını kaybeden insanlar rapor edilir. Zehirli yılanların zehirlerine karşı panzehirler üretilir. Farklı türden yılanların zehri, deney ortamındaki ata enjekte edilir. Gittikçe dozaj artırılır, ta ki at bağışıklık sağlayana kadar. Ardından atın kanı alınır, santrifüjlendikten sonra serum kısmı ayrılır ve soğutucuya konur. Böylece kabaca panzehir (anti-venom) hazırlanmış olur.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia. Reptilia. (4 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:21:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7253
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.