Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus)

3 dakika
7,674
Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus) Pexels
Magda Ehlers
Tüm Reklamları Kapat
Sultan papağanı
  • Bilimsel Adı Nymphicus hollandicus
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Sultan papağanı
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Cockatiel
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Yetişkin bir sultan papağanı 25 ila 32 cm arası boylara erişebilen bir papağandır. Ancak bu boylarının azımsanmayacak bir kısmı uzun kuyruklarından kaynaklanır. Sultan papağanlarının dış görünüşlerinde dikkat çeken özellikler gri göğüsleri, sarı kafaları, kırmızı yanakları, yassı gagaları ve siyah gözleridir. Sultan papağanlarının doğadaki ortalama yaşam süresi 10-15 yıl arasındadır. Kafes hayatı ömürlerini oldukça kısalttığından, kafes ortamlarında ortalama 7-8 yıl arası yaşayabilirler.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

İlk papağan benzeri kuşların, yaklaşık 60 milyon yıl önce Erken Paleosen dönemde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu erken papağan atalarının fosilleri, Mopsitta tanta gibi soyu tükenmiş türler şeklinde Avrupa'da bulunmuştur. Bu erken papağan atalarının günümüz papağanlarına bazı benzerlikleri olmasına rağmen, özelleşmiş gagalar ve diğer özellikler açısından gelişmemiş oldukları söylenebilir.

Zaman içinde papağanlar çeşitlenmiş ve Dünya'nın çeşitli bölgelerine yayılmıştır. Fosil kanıtları; papağanların Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da Eosen döneminde yaşadıklarını göstermektedir. Bununla birlikte, papağan çeşitliliği ve evriminin çoğu Güney Yarımküre'de, özellikle Avustralya ve Güney Amerika'da gerçekleşmiştir.

Avustralya, papağan evrimi için önemli bir bölgedir. Kıta, tüm papağan türlerinin yaklaşık olarak %56'sının bulunduğu zengin bir papağan faunasına sahiptir. Avustralya'nın izolasyonu, papağanların benzersiz yollarla evrimleşmesine izin vermiş; böylece papağan türleri farklı formlar, boyutlar ve renkler geliştirmiştir.

Güney Amerika'da da papağanlar önemli evrimsel değişiklikler geçirmiştir. Amazon ormanları, çeşitli adaptasyonlara ve renklere sahip birçok papağan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Makavlar (Ara spp.) ve Amazon papağanları gibi en ikonik papağanlar bu bölgelerde bulunur.

Papağanların evrim sürecinde kazandıkları önemli özelliklerinden biri, özelleşmiş gagalarıdır. Papağanların, tohumları ve kabuklu yemişleri kırmak için uyarlanmış güçlü, kıvrık bir gagası vardır. Bu gaga yapısı, çevrelerindeki geniş bir yem kaynağı çeşitliliğine ulaşmalarını sağlar. Ek olarak, papağanların güçlü çeneleri ve dil kullanımları, nesneleri manipüle etme ve kavrama konusunda yardımcı olur.

Papağan evriminin dikkate değer bir diğer yönü, gelişmiş bilişsel yetenekleridir. Papağanlar; problem çözme, insan konuşmasını taklit etme ve karmaşık sosyal davranışlar sergileme gibi özelliklere sahip kuşlardır. Beyinlerinin vücuda oranları primatlara benzerlik gösterir ve yüksek düzeyde bilişsel gelişime işaret eder.

Tüm Reklamları Kapat

Genetik çalışmalar açısından, araştırmacılar papağan türleri arasındaki evrimsel ilişkiler hakkında ilginç bulgular elde etmiştir. DNA analizi, Yeni Zelanda'nın sembolik uçamayan papağanı olan kakaponun Yeni Zelanda'daki diğer papağanlardan ziyade Yeni Kaledonya'daki soyu tehlike altında olan uçamayan papağanlara daha yakın olduğunu ortaya koymuştur.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Sultan papağanlarının doğal habitatları Avusturalya'dır. Bu kuşlar genel olarak tropikal ve ılıman bölgelerde yaşarlar. Sultan Papağanları yuvalarını ağaç kovuklarına yaparlar ve günlerinin çoğunu ağaç dallarındaki gölgelerde dinlenerek geçirirler. Günümüzde bu canlıların azımsanmayacak kadar çoğu kafeslerde yaşamaktadır.

Davranış

Sultan papağanları genelde tıslamalar, ıslıklar ve yüksek sesli kısa çığlıklar şeklinde ses çıkarır. Pek çok papağan gibi sultan papağanlarının da sahip olduğu taklit etme özelliği, 1 yaşından sonra gözlemlenebilir.

Sultan papağanları çoğu kuş türünün aksine tek eşli canlılardır. 6-7 aylıkken çiftleşmeye hazırdırlar ve çiftleştikten 2-3 hafta sonra yumurtlarlar. 18-20 gün sonrasında ise yavrular yumurtadan çıkar.

Baba kuş bu süre içinde yuvayı düşman yırtıcılardan korur ve aynı zamanda sürekli olarak anneye besin takviyesi yapar. Ayrıca erkek sultan papağanları bir süre yumurtaların veya yavruların üzerlerine yatabilirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Sultan papağanları, doğumlarından sonraki 35 güne kadar anneleri ve babalarından bakım alır. 1-2 aylık oldukları zamansa yuvadan çıkartılırlar. Cinsiyetlerinin anlaşılması için bazı yöntemler vardır. Genel olarak dişi Sultan papağanları daha renksiz, erkekler ise daha canlı renklere sahiptirler. Ayrıca çıkardıkları seslere bakılarak da cinsiyet tayini yapılabilir.

Diyet ve Metabolizma

Sultan Papağanları genelde tohum, çekirdek, sebze, meyve ve bazı hayvansal gıdaları tükettir. Alt gaga adı verilen ve hareket edemeyen gagalarını çekirdek kabuklarını kırmak veya tohumları ve sebze ve meyveleri soymak için kullanırlar.

İnsanlarla Etkileşim

Sultan papağanlarının insanlarla etkileşimi Avrupalıların coğrafi keşifleri ile başlamıştır. Avrupalılar bu hayvanları dünyanın çeşitli yerlerine yaymışlardır. Genellikle cana yakın davranışlar sergilerler.

Gözlem Bilgileri

Bu tür Evrim Ağacı veya katkı sağlayanları tarafından gözlemlenmemiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Kakşi. Sultan Papağanının Genel Özellikleri Nelerdir? Sultan Papağanı Nasıl Bakılır?. (6 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2023. Alındığı Yer: Onedio | Arşiv Bağlantısı
  • Lafeber® Pet Birds. Cockatiel Personality, Food & Care – Pet Birds By Lafeber Co.. (1 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2023. Alındığı Yer: Lafeber® Pet Birds | Arşiv Bağlantısı
  • Y. Özdemir. Sultan Papağanı Çiftleşme & Çiftleşme Dönemi [Soru-Cevap]. (18 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2023. Alındığı Yer: Bilge Pakize | Arşiv Bağlantısı
  • Kuş Yuvam. Sultan Papağanı Türleri - Kuş Yuvam. (30 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2023. Alındığı Yer: Kuş Yuvam | Arşiv Bağlantısı
  • Encyclopedia Britannica. Psittaciform - Evolution And Classification. Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/12/2024 01:45:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14816

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Radyoaktif
Genetik Mühendisliği
Erkek
Kütleçekimi
Karar
Hukuk
Bağışıklık Sistemi
Diş Gelişimi
Güve
Doğa Olayları
Çocuklar
Yapay
Öne Çıkan
Yanlış
Sağlık Bilimleri
Elektromanyetizma
Astronomi
Kimya Tarihi
Gen İfadesi
Grip
Hareket
Elektrik
Güneş Sistemi
Savunma
Genetik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Şakir, et al. Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus). (23 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14816
Şakir, E., Alparslan, E. (2023, July 23). Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus). Evrim Ağacı. Retrieved December 15, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14816
E. Şakir, et al. “Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 23 Jul. 2023, https://evrimagaci.org/s/14816.
Şakir, Emir. Alparslan, Eda. “Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 23, 2023. https://evrimagaci.org/s/14816.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close