Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Su Altında Ateş Edersek Ne Olur?

2 dakika
5,303
Su Altında Ateş Edersek Ne Olur?
Tüm Reklamları Kapat

Her şeyden önce bir silah nasıl olur da suyun içerisinde ya da uzay boşluğunda ateş alır ya da alabilir mi bunu düşünmemiz gerekiyor. Aslında her ikisinde de silah ateş alabilir. Peki yanma tepkimesi için oksijen gerekiyorsa, nasıl oluyor da oksijenin yokluğunda böyle bir tepkime başlayabiliyor?

Aslında ortamda oksijen bulunuyor; ama oksijen, beklediğiniz gibi havada veya suda değil, barutun içerisinde bulunuyor. Dolayısıyla tetiğe basılmasıyla barutun içerisinde başlayan reaksiyonlar, yanmanın gerçekleşebilmesi için gerekli ve yeterli oksijeni sağlamış oluyor. Bu sayede silah hem boşlukta hem de su altında ateş alabiliyor.

Peki su altında ateş etmenin nasıl bir özelliği var? Aşağıdaki GIF'te bir havuzun içerisinde ateşlenen tabancayı görüyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer dikkatle ve bilimsel bir merakla inceleyecek olursanız, çıkan havanın ilginç hareketi dikkatinizi çekecektir. Burada muhteşem bir fizik yatıyor! Şaşırtıcı bir şekilde burada gerçekleşen olayı, yıldızların iç yapılarından, evrenin oluşum mekanizmalarına kadar çok geniş bir alanda görebiliyoruz.

GIF'te, silah ateş aldığı anda, namlunun ucunda bir hava kabarcığı oluştuğunu ve bunun şiştiğini görüyoruz. Bu oldukça akla yatkın, çünkü yanma tepkimesiyle birlikte açığa bol miktarda gaz çıkıyor. Ardından olan şey ise, bu gazın etraftaki suyun basıncı altında kendi üzerine çökmesi... Ama dikkat edin, baloncuk 1 kez şişip sonra çökmüyor; birkaç defa çöküp tekrar şişiyor. İşte bunu sağlayan fiziksel mekanizma gerçekten büyüleyici.

Başta olan şey, gazın şişerek büyümesi. Elbette bu oldukça sıcak bir gaz ve kısa sürede etrafındaki, kendinden daha soğuk olan suya bir miktar ısı aktarıyor. Büyük bir başlangıç hızıyla genişliyor ve bunun etkisiyle olması gerekenden büyük bir hacim kaplıyor, üstelik bu esnada soğuyor. Bu sebeple dışarıdaki su basıncı buna galip gelerek havanın büzüşmesine sebep oluyor.

Fakat büzüştükçe sıcaklığı tekrar artıyor ve yine olması gerekenden fazla bir basınç oluşuyor. Yani ortamda denge kurulmaya çalışılıyor, fakat denge durumunu öyle büyük bir hızla geçiyorlar ki dengeye gelemiyorlar. Bu sebeple sıcaklığı artan gaz tekrar genleşiyor, ardından soğuyor ve süreç başa dönüyor. Aslında bu süreç sonsuza kadar bu şekilde sönümlenerek gidiyor. Aşağıdaki videonun 3:00 civarında, bu sürecin birkaç tekrarlı halini yavaş çekimde görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

İşin bir diğer güzel tarafı da bunun homojen bir şekilde gerçekleşmiyor oluşu. Yani bir miktar gaz dışarıya ufak baloncuklar halinde kaçıyor. Aynı zamanda suyun içerisindeki rastgele hareket bir türbülansa sebep olup bir karışma yaratıyor ve ikinci şişip çökmeden sonra, bu sürecin kaybolup gittiğini görüyoruz. Bunun yanında havuz, tamamen kapalı bir kap olmadığı için, oluşan gaz basıncı, suyu bir miktar yukarıya kaldırarak enerjisini havuzun dışındaki havaya aktarabiliyor. Böylelikle sistem enerjisini kendi içerisinde kaybediyor ve hareket en nihayetinde kısa sürede kayboluyor. Olayın tabanca kaynaklı bir etki olmadığını anlamak için, aşağıdaki su altında patlama videosuna da bakabilirsiniz (03:05 civarına).

Bazı yıldızlar, tıpkı bu süreçte olduğu gibi günler mertebesinde ciddi anlamda şişip büzüşürler (bu konuda daha fazla bilgi almak için Kappa (Vana) Mekanizması ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz). Benzeri şekilde evrenin oluşumu sırasında da, tıpkı bir yayın esneyip gerilmesi sırasında yaptığı salınım gibi salınımlar görürüz. Basit bir soru, basit bir deney, fakat evren hakkında inanılmaz derecede önemli şeyler anlatıyor. Elbette doğru şekilde bakmayı bilirseniz!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
58
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 24
  • Tebrikler! 13
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • Bilim Budur! 8
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Güldürdü 3
  • Korkutucu! 3
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • K. D. Boer. (2012). Stars & Stellar Evolution. ISBN: 9782759803286. Yayınevi: EDP Sciences.
  • A. Liddle. (2003). An Introduction To Modern Cosmology. ISBN: 9780470848357. Yayınevi: John Wiley & Sons.
  • P. Coles. (2002). Cosmology: The Origin And Evolution Of Cosmic Structure. ISBN: 9780471489092. Yayınevi: Wiley.
Sıkça Sorulan Sorular

Oksijenin barutun içinde bulunmasıyla tetiğe basılması, barutun içerisinde başlayan reaksiyonlar, yanmanın gerçekleşebilmesi için gerekli ve yeterli oksijeni sağlamış oluyor. Bu sayede silah hem boşlukta hem de su altında ateş alabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:43:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12936

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Kayalı. Su Altında Ateş Edersek Ne Olur?. (24 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12936
Kayalı, Ö. (2022, December 24). Su Altında Ateş Edersek Ne Olur?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12936
Ö. Kayalı. “Su Altında Ateş Edersek Ne Olur?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 24 Dec. 2022, https://evrimagaci.org/s/12936.
Kayalı, Ögetay. “Su Altında Ateş Edersek Ne Olur?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, December 24, 2022. https://evrimagaci.org/s/12936.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close