Paylaşım Yap

Sosyal Medyada Aşı Tereddüdünü Nasıl Azaltabiliriz?

Sosyal Medyada Aşı Tereddüdünü Nasıl Azaltabiliriz? Pixabay
4 dakika
342
Tüm Reklamları Kapat

Aşılar ve popülasyonun büyük bir kısmının aşılaması toplumun sağlığı için hayati bir öneme sahiptir. Aşı karşıtı kampanyalar, aşılanma sürecini sekteye uğratarak halk sağlığını küresel olarak tehdit edebilir.

Mart 2020'den önce bile aşı tereddüdü, sosyal medyada gerçekmiş gibi lanse edilen hatalı bilgilerle doğrudan ilişkiliydi. COVID-19 pandemi boyutuna ulaştığında sosyal medya, aşı tereddüdüne yol açan bilgilerin merkez üssü olarak kabul edildi.

Aşı konusundaki yanlış bilgilerin sosyal medyadaki zararlı etkilerini ve nasıl arttırabileceğini inceleyen uluslararası bir ekibin parçası olan Young Anna Argyris şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yanlış bilgilendirme yeni olmadığı gibi bunun yarattığı zararlı sonuçlar da aşılamaz değildir, ancak sosyal medyanın aşı tereddüdü üzerindeki etkisi halk sağlığı için acil bir küresel tehdittir. Giderek artan sağlam kanıtlar, bu fenomenin itici güçlerini ve etkilerini göstermiştir, ancak çok az başarılı müdahale mevcuttur.

Columbia College Profesörü Kai Ruggeri liderliğindeki ekip, kısa süre önce dünyadaki tüm araştırma dergileri arasında sekizinci sırada yer alan British Medical Journal'de bir çalışma yayınladı.[1] Aynı zamanda Michigan Eyalet Üniversitesi Medya ve Enformasyon Bölümü'nde doçent olan Argyris; 2018'den bu yana aşı tereddüdü, yanlış bilgilendirme ve sosyal medya üzerine araştırmalar yapıyor. 2022 yılında, yüksek lisans öğrencisi meslektaşlarıyla birlikte müdahaleye dayalı sosyal medya kampanyaları üzerine bir çalışma yayınladı.[2] Ruggeri, bu çalışma dikkatini çekince Argyris'in BMJ'deki makalesine katkıda bulunmak istediğini belirtiyor. Argyris, çalışmanın amacını şöyle anlatıyor:

Araştırmam, karar verme sürecindeki önyargıları, yanlış değerlendirmeleri, gecikmeleri azaltarak etkinliği ve verimliliği, eşitliği ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor.

Ekip, BMJ makalesinde aşı tereddütlerini azaltmak için açık, spesifik, kanıta dayalı bir araç seti sağlamaya yardımcı olacak mevcut araştırmalara dayanan 10 fikri özetliyor:

  • Sosyal medyadaki olumsuz duygular, aşı kararsızlığını müdahalelerin azalttığından daha hızlı artırabilir: Sosyal medyada aşı karşıtı mesajların çoğalmasının organize eylemlere ve tereddütlerin artmasına yol açtığına dair çok sayıda kanıt bulunmaktadır. Özellikle yanlış bilgilendirmeyi azaltmaya yönelik çabaların aşılanma üzerinde güvenilir bir etkisi olduğuna dair daha az kanıt vardır.
  • İletişim, grupların bildiği ve önemsediği şeylere göre uyarlandığında en iyi sonucu veriyor gibi görünmektedir: Yanlış bilgi ve çelişkili görüşler yaygınlaştığında, doğrudan kitlelerle konuşmak, tereddüt nedenlerini bilmek ve bilgiyi bireyler için önemli olacak şekilde çerçevelemek çok önemlidir.
  • Faydalar ve riskler hakkında olasılıklara dayalı basit mesajlar yeterli değildir: Verdiğiniz mesajlar; bireylerin kültürel değerlerini onaylayacak, sadece sağlık gerçeklerini değil onlar için önemli olan konuları ele alacak ve güvenilir bilgi kaynaklarını kullanacak şekilde iletilmelidir. Görsel imgeler de etkili mesajlar verilmesine yardımcı olacaktır.
  • Hem ebeveynlere hem de çocuklarına yönelik yanlış bilgileri düzeltin: Ebeveynlere hitap etmenin değerli olduğu açıktır, ancak gençler de kendileri için çevrimiçi bilgi ararlar. Ebeveynleri ve gençleri verdiğiniz mesaja doğrudan dahil etmek, çocukların ve gençlerin aşılama kampanyalarının etkinliğini güçlendirebilir.
  • Güven önemlidir: Güven, sosyal medya üzerinden yapılanlar da dahil olmak üzere başarılı aşı kampanyalarının potansiyel olarak en belirgin özelliğidir. Mesajın kaynağı, ister sağlık hizmeti sağlayıcısı isterse bir politikacı veya sosyal medya ünlüsü olsun, bireylerin ve toplulukların bilgiyi güvenilir bulup bulmamasında önemli bir rol oynayabilir. Bu müdahaleler doğru kitlelere ulaştırıldığında büyük bir potansiyele sahiptir.
  • Aşı konusundaki hatalı bilgileri çürütme çabası sosyal medyada karışık etkiler göstermiştir: Kamu kurumlarından veya üçüncü taraflardan bilgiler paylaşmak yanlış bilgilere karşı koymaya, yanlış bilgi yayma niyetini azaltmaya ve sağlık davranışlarını teşvik etmeye yardımcı olabilir, ancak süreç her zaman sorunsuz değildir. Geri tepme etkisi, yanlış bilgiyi çürütmenin onu güçlendirdiği ve yanlış inançları derinleştirdiği endişe verici bir modeldir.
  • Güvenilir bilginin kalitesinin ve görünürlüğünün artırılması yanlış bilgiye karşı koyabilir: Çevrimiçi aramalarda ortaya çıkan yüksek hacimli yanlış bilgi, daha güvenilir kaynakların önüne geçerek aşının nasıl, nerede ve ne zaman yaptırılacağına ilişkin bilgilerin etkinliğini sınırlayabilir. Grafikler, posterler ve videolar hedef kitlelerin doğru ve erişilebilir bilgileri görmesine ve bunlarla etkileşim kurmasına yardımcı olabilir.
  • Aşılara yönelik mesajların çerçevesi önemlidir: Bir kamu kampanyası tüm aşıları, hastalıkları, popülasyonları ve tereddüt nedenlerini kapsayamaz. Mesajların bir nüfusun ihtiyaçlarına göre çerçevelemek, örneğin nüfus grubuna özgü fayda ve riskleri ele almak, aşılanmanın artmasıyla sonuçlanmıştır.
  • Genel yasaklar, grupları ve faaliyetleri "yer altına" çekebilir. Bireylere veya belirli içeriklere yönelik geniş sosyal medya yasakları paradoksal olarak yanlış bilginin yayılmasına neden olabilir ve tartışmayı özel sosyal medya gruplarına veya kapalı forumlara yönlendirerek yankı odalarını harekete geçirebilir.
  • Sosyal medya şirketleri çözümün bir parçası olmalıdır. Sosyal medya şirketleri, sitelerindeki yanlış bilgi bolluğuyla başa çıkma konusunda daha proaktif olmalıdır. Verilerin erişilebilir kılınması ve tüm ülkelerdeki araştırmacılar ve düzenleyicilerle birlikte çalışılması, yanlış bilgilendirmeye yönelik etkili çözümler geliştirilmesinde kritik önem taşımaktadır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ K. Ruggeri, et al. (2024). Behavioural Interventions To Reduce Vaccine Hesitancy Driven By Misinformation On Social Media. BMJ, sf: e076542. doi: 10.1136/bmj-2023-076542. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Y. A. Argyris, et al. (2022). Do Social Media Campaigns Foster Vaccination Adherence? A Systematic Review Of Prior Intervention-Based Campaigns On Social Media. Elsevier BV, sf: 101918. doi: 10.1016/j.tele.2022.101918. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 10:36:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17027

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Sosyal Medyada Aşı Tereddüdünü Nasıl Azaltabiliriz?. (3 Mart 2024). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17027
Derin, U. (2024, March 03). Sosyal Medyada Aşı Tereddüdünü Nasıl Azaltabiliriz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17027
U. Derin. “Sosyal Medyada Aşı Tereddüdünü Nasıl Azaltabiliriz?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 03 Mar. 2024, https://evrimagaci.org/s/17027.
Derin, Ufuk. “Sosyal Medyada Aşı Tereddüdünü Nasıl Azaltabiliriz?.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, March 03, 2024. https://evrimagaci.org/s/17027.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close