Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 3 Ocak 2021
0

Zamanında tükürük ile dna testi yaparken şimdi ne değişti de saç teli ile bile dna testi yapabiliyoruz ?

10,259 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlknur Özdemir
tıp merak 7 Ocak 2021

Merhaba umarım yazılanlar işinize yarar.

Tükürük ile yapılan testler daha etkili oluyor. Saç asıl sonucun tersini çıkarabiliyor.

Saç Telinden DNA Testi

Tüm Reklamları Kapat

DNA testi ebeveynlik ilişkilerini ya da kardeş, amca, hala, dede gibi akrabalık ilişkilerini incelemek için katılımcılardan elde DNA örneklerinin karşılaştırıldığı bir testtir. DNA testi için kullanılabilecek kan, yanak içi sürüntü, tükürük vb çok sayıda örnek vardır. Saç teli de DNA testi için kullanılabilen ancak çok tercih edilmeyen bir örnek çeşididir.

Saçta DNA Nerede Bulunur?

Saçın yapısı genel olarak kök ve kıl olmak üzere ikiye ayrılabilir. DNA testlerinde kullanılan çekirdek DNA’sı, saç kökünde ya da saç köküne yapışık halde bulunan foliküler dokuda bulunur. Foliküler doku, DNA yönünden oldukça zengindir. Foliküler dokunun saç telinde bulunmadığı durumlarda ise saç kökünden DNA izole edilmelidir. DNA izolasyonunun başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için saç telinin aktif büyüme döneminde yani anajen fazda olması ya da anajen fazdan katajen faza (gerileme dönemi) geçiş evresinde olması gerekmektedir. Telojen fazda yani dinlenme evresinde olan saçın yapısında ise yeterli miktarda DNA bulunmamaktadır.

Saç Telinden DNA Testi Nasıl Yapılır?

Tüm Reklamları Kapat

Kökte ya da foliküler dokuda bulunan çekirdek DNA’sına ek olarak, saç kılında bulunan mitokondrinin içerisinde mitokondriyal DNA bulunmaktadır. Çekirdek DNA’sı hem anneden hem de babadan çocuğa aktarılırken mitokondiyal DNA yalnızca anneden çocuğa aktarılır. Bir saç telinden elde edilebilecek mitokondriyal DNA miktarı, çekirdek DNA miktarına oranla oldukça fazladır. Bu sebeple saç telinden yapılacak olan DNA testlerinde saç kökü yerine saç kılı kullanarak mitokondriyal DNA elde etmek daha avantajlıdır. Ancak mitokondriyal DNA yalnızca anneden çocuğa aktarıldığı için bu test sadece anne-çocuk arasındaki ilişki ile ilgili bilgi vermektedir. Baba-çocuk ya da dede-torun gibi akrabalık ilişkileri için kullanılamamaktadır. Bu tip testlerde ise çekirdek DNA’sı kullanılmalıdır. Yani saç teli kesinlikle kök yapısına sahip olmalıdır.

Saç Telinden DNA Testi Yapılır Mı?

Test için laboratuvara gönderilen saç örneklerinin çoğu telojen fazda bulunmakta ya da saç kökünü içermemektedir. Böyle örneklerden başarılı biçimde DNA elde etmek mümkün olmadığından saç telinden yapılan DNA testlerinin başarı oranı kan ve yanak içi sürüntü örnekleriyle yapılan DNA testlerine oranla oldukça düşük kalmaktadır. Ayrıca test için gerekli olan saç teli örneğinin ilgili şahsın haberi olmadan da alınabilmesi mümkündür ve bu etik ve yasal değildir. Başarı oranının düşük olması ve etik açıdan tarafımızca uygun bulunmaması sebebiyle saç telinden DNA testi yapılmamaktadır.

1,295 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dnahospital. Dna. (7 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close