Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Zamanın en küçük birimi nedir?

Fotoğraf makinasıyla her fotoğraf çektiğimizde bir an kaydetmiş oluyoruz. Peki bir saniye içinde en fazla kaç an dediğimiz zamanın en küçük yapı biriminden vardır. Yani matematikte 2 tam sayı arasında sonsuz tane reel sayı var deriz. peki iki zaman aralığında sonsuz tane an mı vardır. Mantıken olmaması lazım. Çünkü bir saniye sonra diğer saniyeye geçiyoruz. Demek ki bir saniye içinde sınırlı sayıda an var. Peki bu sınır nedir. Yani bir saniyede en fazla kaç fotoğraf çekebiliriz?
11,937 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Sivasli Istari
Lise öğrencisi

Zamanın en küçük birimi; planck zamanıdır. Planck zamanı, ışık hızında hareket eden bir fotonun (yani ışığın kendisi), bir Planck uzunluğundaki mesafeyi kat edeceği süredir. Teorik olarak bu ölçümü asla mümkün olmayan en küçük süredir ve değeri yaklaşık olarak 10^−43 saniyedir. Yani 1 planck zamanı saniyenin milyarda birinin milyarda birinin milyarda birinin milyonda birinin binde biridir. Ama dediğim gibi biz bu süreyi ölçemeyiz çünkü bu süre çok fazla kısadır, insan aklının ötesin de bir şey, ayrı olarak da insan beyni böyle bir zamanı hayal edemez, imkansızdır. Ölçemememizin bir sebebi de bu zaman o kadar kısadır ki normal fizik kanun/yasalarının ötesindedir ve o boyutta bildiğimiz tüm fizik yasaları çalışmaz artık işe kuantum fiziği girer. Ama dersen ki evrende daha küçük bir zaman dilimi yok mu diye, evet kesinlikle vardır fakat planck zamanı içinde yaşadığımız 3+1 boyutlu (3 boyut + zaman) evrenin sınırıdır ve daha da ötesi bu boyutların dışındadır. Peki biz nasıl ölçebiliriz; zaman, fizikte en hassas ölçülebilen niceliklerden biridir. Zaman ölçümünde herhangi bir ana ya da aralığa rakamsal bir değer atanır. Bu atamada sürekli değişikliğe uğrayan herhangi bir fenomen kullanılabilir. Yine zamanın ölçümünde kullanılan başlıca iki adet birbirinden bağımsız ölçek vardır:

  • Atomik ölçüm - Atomların içsel enerji durumları arasındaki kuantum değişimini gerçekleştirmekte kullanılan elektromanyetik radyasyonun karakteristik frekansından yararlanır.
  • Dinamik ölçüm - Gök cisimlerinin çekimsel hareketlerini kullanır. Bu ölçümler sonucu ay ve güneş takvimleri ortaya çıkmıştır.

Fakat en kısa zamanı atlayıp bizim ölçebildiğimiz süreye gelirsek bu da attosaniyedir (10^-18 saniye). Daha kolay anlamak için 1 saniyeyi 1 attosaniye dersek 1 saniye yaklaşık 31,71 milyar yıl eder. Attosaniyeden sonra planckıda katarsak toplam 4 zamanımız vardır ve bunları ölçemeyiz. Ölçemediğimiz içinde 1 yoktosaniyenin içinde sonsuz planck, 1 jiffynin içinde sonsuz yoktosaniye, 1 zeptosaniyenin içinde sonsuz jiffy, ve 1 attosaniyenin içinde sonsuz zeptosaniye var olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer ki 1 saniyeden daha küçük ölçeklerde fotoğraf çekersek bu evrenin toplam yaşının kat be katı olurdu yani 1 fotoğrafta tüm evreni görebiliriz.

3,080 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esme `
Esme `
6K UP
kozmoloji meraklısı

Planck zamanı 10 üzeri eksi 43 saniyeye eşittir, ondalık sayma düzlemine göre 42 tane 0 bir tane 1 rakamıdır, zamanın en küçük birimidir.

Bilim insanları Planck zamanını Big Bang için de kullanmışlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Diyecek pek bir şey kalmadı üstteki arkadaş gayet güzel anlatmış zaten :)

970 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Türker Başer
Meraklı biri

Zaman eşittir hız. Bir tanecik, ne kadar hızlanırsa, kendisine göre etrafındaki mekan algısı o kadar durağan olur. Yani zamanın alt sınırı görecedir. Diyelim ki, mümkün olan en yavaş hızda hareket ediyorsun. Etrafındaki her şey, ışık hızına yakın bir hızla hareket eder. Aynı şekilde tersi de geçerlidir. Işık hızına yakın hızda hareket edersen, etrafındaki her şey, mümkün olan en yavaş hızla hareket eder. Görülebilecek en kısa zaman resmini çekmek için, en hızlı olmak gerekir. Bu da ışık hızlıdır. Demem o ki, bir metre karelik bir birimin resmini, en fazla, bir saniyede, 299.792.458 adet resmedebiliriz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close